Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Βeta ΑΧΕΠΕΥ): Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων

Χατζηδάκης (Βeta ΑΧΕΠΕΥ): Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων
Οι επόμενες ανακοινώσεις οικονομικών επιδόσεων αργούν λίγο ωστόσο το τεστ με την πραγματικότητα έχει ως τώρα αφυπνίσει δυνάμεις και το ταμπλό ξαναψάχνεται
Σχετικά Άρθρα
Δύο συνεδριάσεις πριν το τέλος του πρώτου μήνα του 2023 ο Γενικός Δείκτης κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα προσεγγίζοντας απόδοση 9,2% από την αρχή του έτους, διπλάσια σε σχέση με αυτή που κατέγραψε το 2022.
Η εικόνα της ανόδου παρουσιάζει συνολική διάχυση σε όλα τα τμήματα των κεφαλαιοποιήσεων και η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση έχει ανέλθει στα 88,1 εκατ. ευρώ, άκρως ικανοποιητική σε σχέση με πέρυσι (+19%).
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν υποστηρικτική από πλευράς νέων με τα περιληπτικά αποτελέσματα των Μυτιληναίου και Τιταν να υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς και να αναθεωρούν ανοδικά την προοπτική της φετινής χρήσης.
Ότι έχει ανακοινωθεί ως τώρα είτε σε επίπεδο μεγεθών είτε σε επίπεδο τζίρου (Mytilineos, Titan, Jumbo, Παπουτσάνης) αφήνει θετική έως πολύ θετική επίγευση στην αγορά ενώ φαίνεται ότι οι εταιρίες ξεκινούν φέτος με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος το οποίο απελευθερώνει δυνάμεις ρευστότητας και βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους.
Οι επόμενες ανακοινώσεις οικονομικών επιδόσεων αργούν λίγο ωστόσο το τεστ με την πραγματικότητα έχει ως τώρα αφυπνίσει δυνάμεις και το ταμπλό ξαναψάχνεται για ιδέες και υστερήσαντες από την αρχή του έτους.
Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο το οποίο θα κυριαρχήσει στις επόμενες εβδομάδες μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές και να αλλάξει η χρηματιστηριακή ατζέντα.

Στις ΗΠΑ η δημοσίευση των στοιχείων του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου (+2,9%) αιφνιδίασε ευχάριστα τις αγορές καθώς ήταν μια περίοδος κατά την οποία τα ακριβότερα επιτόκια θα μπορούσαν να έχουν επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Από την άλλη πλευρά εκφράζεται η άποψη για την συνέχιση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων και την περιοριστική πολιτική μετά την διαπίστωση των αντοχών της οικονομίας προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός. Η ερχόμενη εβδομάδα κυριαρχείται στην οικονομική ειδησεογραφία από τις συνεδριάσεις των Κεντρικών τραπεζών.
Στις 31 Ιανουαρίου η FED συνεδριάζει για να αυξήσει τα επιτόκια (εκτ. +0,25%) ενώ την προσεχή Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης πιθανότατα κατά 0,50%. Σε άλλα νέα με υψηλό επιδραστικό βαθμό στις αγορές, η σημαντική υποχώρηση του παραγώγου φυσικού αερίου TTF στα 53 ευρώ σε μια πολύ κρίσιμη εποχική στιγμή για τις οικονομίες είναι μια ακόμα θετική εξέλιξη για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και εν συνεχεία του πληθωρισμού.

Οι 1.000 μονάδες ήρθαν σε κλείσιμο ημέρας με την… τρίτη προσπάθεια την περασμένη Πέμπτη και αφού είχαν ενδοσυνεδριακά δοκιμαστεί υψηλότερα επίπεδα από το ψυχολογικό τετραψήφιο όριο του Γενικού Δείκτη.
Κατά τις σύντομες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών η αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη αύξηση στην προσφορά με τους αγοραστές να «καθαρίζουν» εύκολα την εικόνα μεταξύ 993 και 998 μονάδων.
Η μικρή αυτή βάση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης ενώ το διάγραμμα τιμών έχει αποκτήσει συνεκτική δομή παρά την συστηματική ανοδική κίνηση.
Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της.
Παρόλα αυτά η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market) αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση.
Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες.
Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών.
Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς.
Οι ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου συνεχίζονται στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Caterpillar, Exxon Mobil, McDonalds, Pfizer, Spotify, AMD, Amgen, Snap, Mondelez (31/01) Meta (01/02), Bristol-Myers Squibb, Merck, Estee Lauder, Google, Apple, Amazon, Ford, Qualcomm και Starbucks (02/02). Κατά τα λοιπά, η Τράπεζα Πειραιώς έχει επενδυτική ημερίδα την Δευτέρα 30/01 όπου και θα παρουσιάσει το αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Την ίδια ημέρα οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης θα διαπραγματεύονται χωρίς το προσωρινό μέρισμα των 0,685 ευρώ ανά μετοχή ενώ την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Intrakat.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης