Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ευκαιρίες αναζητάει η Πλαστικά Θράκης – Τι είπε στο συνέδριο της Wood

Ευκαιρίες αναζητάει η Πλαστικά Θράκης – Τι είπε στο συνέδριο της Wood
Η εταιρεία έχει επενδύσει 237 εκατ. ευρώ τα τελευταία 8 χρόνια - Το 80% πήγε σε νέες μονάδες και το 20% σε έργα συντήρησης και υποδομών
Σχετικά Άρθρα
Σε αναζήτηση ευκαιριών τόσο στους κλάδους που δραστηριοποιείται ήδη όσο και σε νέους τομείς εξετάζει η Πλαστικά Θράκης, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στο συνέδριο της Wood.
Η εταιρεία εξετάζει εξαγορές με συνέργειες στους κλάδους που δραστηριοποιείται, ενώ συνεχίζει να είναι προσηλωμένη στην περαιτέρω μείωση τους κόστους παραγωγής, στη βελτίωση του προϊοντικού μείγματος με εστίαση των πωλήσεων σε προϊόντα που έχουν υψηλότερα περιθώρια.
Παράλληλα δημιουργεί νέα προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, ενώ βελτιώνει και τη λειτουργία της μέσω εσωτερικής αναδιάρθρωσης.
Η εταιρεία παρουσίασε τους τρεις κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται (τεχνικά υφάσματα, συσκευασία και αγροτικό τομέα, σημειώνοντας τις μηδενικές εκπομπές ρύπων στην τελευταία δραστηριότητα και το γεγονός ότι έχει τη μεγαλύτερη έκταση θερμοκηπίων στην Ν.Α. Ευρώπη και μοναδική που χρησιμοποιεί μόνο γεωθερμική ενέργεια.
Η Πλαστικά Θράκης έχει επενδύσει 237 εκατ. ευρώ τα τελευταία 8 χρόνια, στοχεύοντας σε προϊόντα που προσθέτουν αξία, αυξάνουν την κερδοφορία και παράλληλα την παραγωγική δυναμικότητα.
Τα 102 εκατ. ευρώ επενδύσεις ξεκίνησαν το 2020 και ολοκληρώνονται φέτος.
Από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες το 80% πήγαν σε νέες μονάδες και το 20% σε έργα συντήρησης και υποδομών.
Τώρα επενδύει στην αύξηση της παραγωγικότητας στην ανακύκλωση, αύξηση δυναμικότητας στον κλάδο της συσκευασίας με νέες μηχανές σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιρλανδία.
Επενδύει επίσης σε νέο εξοπλισμό προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων.
Σε εξέλιξη είναι επίσης ο σχεδιασμός για νέες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά).
Το 2022 αύξησε κατά 6ΜW την ενέργεια που παράγει μέσω φωτοβαλταϊκών.
Παρά τις μεγάλες επενδύσεις ο καθαρός δανεισμός από τα υψηλά των 84 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει το 2018 λόγω του πενταετούς επενδυτικού πλάνου, τώρα είναι στα 25,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο εμφάνισε πωλήσεις 316 εκατ. ευρώ από 341,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 32,1 εκατ. ευρώ από 80,9 εκατ. ευρώ, αλλά η περσινή χρονιά είχε επηρεαστεί θετικά από τα προϊόντα λόγω Covid και η θετική συνεισφορά είναι πολύ μικρότερη φέτος.
Το τέταρτο τρίμηνο θα έχει καλύτερη κερδοφορία από αυτό του 2019 (προ πανδημίας), αν και υπάρχει μία υστέρηση λόγω εποχικότητας.
Η συνολική όμως κερδοφορία θα είναι υψηλή και πάνω από την εκτίμηση που είχε δώσει για κέρδη προ φόρων 25 εκατ. ευρώ από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο.
Για την εκτίμηση των 25 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε πως μπορεί να υπάρξει μία απόκλιση λόγω του ενεργειακού κόστους και αν δεν επηρεαστεί η ζήτηση.
Η συνολική πάντως κερδοφορία (παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο και μάσκες) θα ανέλθει σε υπερδιπλάσια επίπεδα από αυτά του 2019 και πάνω από τις εκτιμήσεις αναδεικνύοντας την ευρωστία και τις δυνατότητες του ομίλου, αναφέρεται στην παρουσίαση της εισηγμένης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης