Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τα αποτελέσματα στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ξεχειλίζει ο ενθουσιασμός. Μας εντυπωσιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να δούμε και με ψυχραιμία την πορεία μέχρι τώρα. Όπου υπάρχουν κέρδη παίρνουμε ένα μέρος. Δεν είμαστε άπληστοι. Ψάχνουμε ευκαιρίες με βάση τα θεμελιώδη. Δεκάδες οι φθηνές μετοχές. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω αποτελεσμάτων.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Να ξεκινήσουμε από την αποτίμηση των 612 εκατ. ευρώ που είχε χθες. Μόνο στο τρίτο τρίμηνο είχε καθαρά κέρδη 43,6 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο 162,7 εκατ. ευρώ από 120,4 εκατ. ευρώ. Συμφωνούμε πως οι τιμές των μετάλλων έχουν βοηθήσει. Αλλά έχουμε και μία καλή αύξηση στους όγκους. Η αποτίμηση δε δικαιολογείται. Τα αποθέματα είναι στο 1 δισ. ευρώ και οι απαιτήσεις στα 403 εκατ. ευρώ. Έχουμε μεγάλη αύξηση δανεισμού καθώς οι ταμειακές ροές ήταν έντονα αρνητικές. Λογικό κάπως αφού επενδύσεις, παράγεις, πουλάς και μετά εισπράττεις. Στα 1,017 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια. Νομίζουμε πως πρέπει να υπάρξει μία βελτίωση της τιμής της μετοχής. Άνοιξε με μικρή άνοδο 1% περίπου και στα 1,6480 ευρώ.

MOTOR OIL: Δυνατό επενδυτικό πλάνο με 1,5 δισ. για συντήρηση και ισχυροποίηση και 2,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε ανάπτυξη και ενεργειακή μετάβαση. Προσδοκά σε 2GW σε λειτουργία μέχρι το 2030 τα οποία θα δημιουργούν 250 εκατ. ευρώ EBITDA. Ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA εκτιμάται κάτω από 3,5 φορές και δέσμευση για μέρισμα περίπου στο 50% των κερδών μέχρι το 2030. Τώρα αρχίζουν να την κοιτάνε όλο και περισσότεροι. Με ήπιες απώλειες άνοιξε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πτωτικά οι συστημικές καθώς εκδηλώνονται ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Δεν έχουν πάντως αξιόλογη υποχώρηση στα πρώτα λεπτά.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι παραχωρήσεις κάνουν τη διαφορά. Κοιτώντας τα μεγέθη χωρίς τις ΑΠΕ αφού θα πουληθούν και η συναλλαγή το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί βλέπουμε δημοσιευμένο EBITDA 115,9 εκατ. ευρώ από 48,1 εκατ. ευρώ αλλά και ζημία 16,8 εκατ. ευρώ από 83,5 εκατ. ευρώ. Θα πούμε πως έχει υψηλές αποσβέσεις και τόκους.
Οι ΑΠΕ δίνουν κέρδη 32,3 εκατ. ευρώ. Όμως πιστεύουμε πως η ελάφρυνση του χρέους θα καλύψει το κέρδος των ΑΠΕ μέσα από τη μείωση των τόκων. Ήδη προχωρά σε εξαγορά και του υπόλοιπου ομολογιακού, επιβεβαιώνοντας αυτό που γράφαμε χθες.

ΑΔΜΗΕ (απάντηση): Αφαιρείται από τον FTSE 25 και τη θέση της μετοχής παίρνει η Autohellas. Με βάση όσα έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια από τις αναθεωρήσεις του εν λόγω δείκτη δεν μπορούμε να πούμε πως τον (παρ)ακολουθούν θεσμικοί όπως τον MSCI ή τους δείκτες FTSE Standard κ.α. Έτσι δεν περιμένουμε να δούμε μεγάλες εκροές. Μία μικρή πίεση ίσως να δούμε, αλλά αν είναι μεγάλη μάλλον θα πρόκειται για υπερβολική κίνηση και προσπάθεια υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Με όγκο ξεκίνησε και ήπιες απώλειες.

LAVIPHARM: Ξεκινάει τη Δευτέρα η αύξηση κεφαλαίου με την αποκοπή του δικαιώματος που σημαίνει πως οι μέτοχοι στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης έχουν το δικαίωμα συμμετοχής. Η Ambrosia Capital όπως έχουμε γράψει είναι ανάδοχος και θα έχει και «ρόλο» στα αδιάθετα. Αν καλυφθεί η αύξηση θα μαζέψει 58 εκατ. ευρώ. Το λιγότερο είναι 34 εκατ. ευρώ που θα βάλει ο βασικός μέτοχος. Πριν το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί άρα η μετοχή μετά τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων βγαίνει από την επιτήρηση.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Αναφορικά με την απόσχιση των ακινήτων, βλέπουμε στην αποτίμηση ότι έχει 6 ακίνητα, εκ των οποίων 3 είναι με χρηματοδοτική μίσθωση και μέρος των ακινήτων ιδιοχρησιμοποιείται. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 59,1 εκατ. ευρώ και προκύπτει μία διαφορά υψηλότερη κατά 4,9 εκατ. ευρώ μεταξύ αξίας εκτίμησης και λογιστικής αξίας.

AS COMPANY: Ο τζίρος στο +48% αλλά τα κέρδη προ φόρων στα 2,18 εκατ. ευρώ από 2,67 εκατ. ευρώ. Όμως σε σχέση με το εξάμηνο είναι καλύτερα και έχουν βέβαια επηρεαστεί από επενδύσεις που είχε κάνει. Τώρα εισέρχεται σε μία άλλη δραστηριότητα στις πολυτελείς κατοικίες και θα θέλαμε κάτι παραπάνω γι΄ αυτό το πλάνο.

FOURLIS: Από τα χαμηλά του έχει δώσει καλή αντίδραση και σήμερα κινείται με ήπια άνοδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης