Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε εξέλιξη ανοδική διαφυγή με δυνατό τζίρο – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε εξέλιξη ανοδική διαφυγή με δυνατό τζίρο – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μέσα σε μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις και κινδύνους, οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας δημοσιεύουν εκπληκτικά αποτελέσματα! Από μόνη της αυτή η εξέλιξη πρέπει να δώσει… πόντους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τρομερή είδηση και η είσοδος της ΤΕΝΕΡΓ στον MSCI αφού πλέον έχουμε 9 μετοχές στον Greece Standard! Μεγάλη η αναγνώριση των ελληνικών μετοχών από τους διεθνείς οίκους. Και αυτό πρέπει να μας πει κάτι παραπάνω.

Μία ανοδική διαφυγή από τις 900 μονάδες θα μπορούσε να βάλει στόχο ακόμα και τις 950 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 5 συνεχόμενες ανοδικές και σήμερα πάει για την 6η. Άνοιξε με άνοδο 1% (909 μονάδες) και με βελτιωμένες συναλλαγές σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ξεχωρίζουν ΤΕΝΕΡΓ, Aegean, Coca Cola, ΕΛΠΕ και Alpha Bank. Τα 5 εκατ. ευρώ τα έπιασε η αγορά σε 8 λεπτά περίπου ενώ πριν θέλαμε μία ώρα. Τα κέρδη είναι σημαντικά το τελευταίο διάστημα επομένως δεν θα αποκλείαμε και μία αύξηση της μεταβλητότητας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας (καθαρά κέρδη 162 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο) ήταν σημαντικά ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων (123 εκατ. ευρώ). Ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα καθαρά κέρδη ύψους 166 εκατ. ευρώ της Eurobank με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 147 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ λόγω των ισχυρών περιθωρίων διύλισης εμφάνισαν ισχυρές επιδόσεις και όπως αναφέρουν οι αναλυτές αναμένεται τα EBITDA στο σύνολο της χρήσης να ανέλθουν στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνουν και το νέο προσωρινό μέρισμα 0,25 ευρώ που θα κόψει στις 11 Ιανουαρίου. Ανώτερα των εκτιμήσεων και τα αποτελέσματα της Aegean με τα EBITDA να είναι υψηλότερα κατά 17% αυτών του 2019, ήτοι προ πανδημίας, ενώ ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν και της Τιτάν και φαίνεται πως και για το σύνολο του έτους θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στο +3,5% και στα 19,28 ευρώ με όγκο πολύ γρήγορα πάνω από 20 χιλ. τεμάχια. Η είσοδος στον MSCI την έβαλε από το άνοιγμα στο επίκεντρο.

AEGEAN: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος και τις συνθήκες. Στο +4,87% και στα 5,17 ευρώ με υψηλό όγκο.

ΕΛΠΕ: Βλέπουν EBITDA 1,4 δισ. ευρώ οι αναλυτές το 2022 και η αποτίμηση είναι στα 2,1 δισ. ευρώ. Μετά τα 0,40 ευρώ που έδωσαν πριν λίγες μέρες λόγω πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, τώρα λόγω της πορείας του εννεαμήνου θα δώσουν προσωρινό 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ λόγω των αυξημένων λειτουργικών ταμειακών ροών και των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σε συζητήσεις για εξαγορές στην πράσινη ενέργεια αναφέρει πως βρίσκεται η εταιρεία. Πάνω από τα 7 ευρώ η μετοχή.

ΑΔΜΗΕ: Για να δούμε πότε θα μπορέσει να ξεκολλήσει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πάνω από 1 ευρώ επιτέλους η ΑΛΦΑ, καλή κίνηση από ΠΕΙΡ που ανακοίνωσε πριν λίγο το δικό της τρίμηνο και φυσικά συνεχίζουν ανοδικά οι άλλες δύο συστημικές.

ΔΕΗ: Δυνατό άνοιγμα και από τη συγκεκριμένη.

GALAXY MEZZ: Καθημερινές οι ανακοινώσεις που περιλαμβάνουν γνωστοποίηση αύξησης ποσοστού. Στο 15,32% έχει φτάσει το fund Schooner Capital και προφανώς κάτι έχει δει για να επενδύσει στη συγκεκριμένη, ενώ σημειώνουμε πως δεν περιλαμβάνεται στους μετόχους της τράπεζας.

UNIBIOS: Από τις μικρές που ανακοίνωσαν χθες αποτελέσματα, αλλά χάθηκαν μέσα στα άλλα που ανακοινώθηκαν. Και είναι εξαιρετικά και μάλιστα οι προοπτικές όπως τις αναφέρει η διοίκηση δείχνουν επίσης πολύ δυνατές. Στο τρίτο τρίμηνο είχε πωλήσεις 2,46 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο 5,99 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 26,5%. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων στις 280 χιλ. ευρώ από 19 χιλ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και στις 482 χιλ. ευρώ στο εννεάμηνο σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι. Στο τέταρτο τρίμηνο φέτος και στο πρώτο του 2023 έχει παραγγελίες 7,6 εκατ. ευρώ.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Μετά την Alpha Finance σταματάει και η Eurobank Equities την ειδική διαπραγμάτευση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης