Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΥΔΑΠ: Μάχη με το ενεργειακό κόστος – Που ρίχνει τώρα το βάρος η διοίκηση

ΕΥΔΑΠ: Μάχη με το ενεργειακό κόστος – Που ρίχνει τώρα το βάρος η διοίκηση

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική αύξησε τα έσοδα νέων συνδέσεων στα επίπεδα του 2008

Σχετικά Άρθρα

Με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προσπαθεί μέσω ενεργειών να περιορίσει την επίδραση που έχει στα αποτελέσματα.
Στο πρώτο εξάμηνο το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε από τα 9,6 εκατ. ευρώ στα 17,9 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου πήγε στις 460 χιλ. ευρώ από 187 χιλ. ευρώ.
Η επίδραση δεν είναι τόσο εμφανής στα αποτελέσματα καθώς από τη μία η αντιστροφή προβλέψεων λόγω θετικής έκβασης δικαστικών υποθέσεων βελτίωσε τα αποτελέσματα και από την άλλη συνεχίζεται η βελτίωση στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Χάρης Σαχίνης, οι προσπάθειες εντείνονται και δεν περιμένει πως η τάση στην είσπραξη θα αλλάξει αν και τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μία πολύ μικρή υστέρηση.
Η ΕΥΔΑΠ έχει το φθηνότερο νερό στην Ευρώπη και δίνει στους καταναλωτές πολλές επιλογές στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Παράλληλα, προχωρά η προσπάθεια εξοικονόμησης ενεργειακού κόστους μέσω αλλαγής λογαριασμών που έχει σε ΑΠΕ, σε net metering.
Ο διαγωνισμός για τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ ολοκληρώθηκε και το νέο βιοκλιματικό κτήριο που θα δημιουργηθεί στην υπάρχουσα έκταση στον Περισσό θα είναι έκτασης 16 χιλ. τ.μ. και θα έχει ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.
Υπολογίζεται πως θα προσφέρει εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο κ.Σαχίνης είπε πως έχει αρκετή δουλειά η διοίκηση μέχρι το τέλος του έτους και θα ενταθούν οι προσπάθειες να ανταπεξέλθει στο ενεργειακό κόστος και παράλληλα να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Αιτήματα αναδόχων

Να σημειωθεί πως από τους αναδόχους υπάρχουν αιτήματα αναπροσαρμογής των τιμών και χορήγησης πριν λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας που έχουν προκληθεί από αυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΥΔΑΠ με τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων θα παρουσιάσει και το επικαιροποιημένο επενδυτικό πρόγραμμα που θα έχει ενσωματώσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές.
Τονίζεται πως με βάση τα αποτελέσματα παρατηρείται αύξηση εσόδων νέων συνδέσεων σε επίπεδα του 2008 και σύμφωνα με τη διοίκηση οφείλεται στην οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική!
Συγκεκριμένα τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο από νέες συνδέσεις ενισχύθηκαν 30% και ανήλθαν στα 1,95 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και 1,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Τέλος, σημειώνεται πως το πρώτο φετινό εξάμηνο είναι το πρώτο που η εταιρεία λειτουργεί με βάση τη συμφωνία για το αδιύλιστο νερό και έγινε η πληρωμή προς το δημόσιο, επηρεάζοντας τις ταμειακές ροές και μειώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα στα 280 εκατ. ευρώ.
Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου η διοίκηση θα αποφασίσει και για την έκτακτη διανομή μέσω επιστροφής κεφαλαίου, όπως είχε πει στη Γενική Συνέλευση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης