Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την πτώση των ξένων αγορών – Ψάχνει στήριξη στον FTSE Russell

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την πτώση των ξένων αγορών – Ψάχνει στήριξη στον FTSE Russell
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με σημαντικές απώλειες το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς διαβάζουμε πως οι επενδυτές ανησυχούν τώρα για το πως θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες. Κάτι πρέπει να γράψουν και οι ξένοι συνάδελφοι για να δικαιολογήσουν την πτώση και την άνοδο των μετοχών. Κέρδη υπάρχουν και έξω και κατοχυρώνονται. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εδώ και εβδομάδες το κλίμα είναι κακό, αφού έχουμε πληθωρισμό, πόλεμο, ενεργειακή κρίση κ.α. Όμως βρίσκουν λόγους οι μετοχές για πιο ψηλά. Οι ελληνικές πήγαν αρκετά και σύμφωνα με αναλυτές έχουν ακόμα περιθώρια.

Το ξεκίνημα είναι πτωτικό και εδώ, αλλά λόγω FTSE Russell, είναι πιο ήπια η υποχώρηση. Στις 895 μονάδες και στο -0,40% περίπου στα πρώτα λεπτά με μέτριο θα λέγαμε όγκο συναλλαγών. Ανοδική η Ελλάκτωρ, ξεχωρίζει η Reds λόγω δημόσιας πρότασης και η Alpha Αστικά Ακίνητα λόγω μερίσματος. Απώλειες 0,80% για τον τραπεζικό δείκτη. Όσο όμως διευρύνεται η πτώση στο εξωτερικό, επηρεάζεται και η εγχώρια αγορά.

FTSE RUSSELL: Αναβάθμισε 11 μετοχές και από 19 Σεπτεμβρίου θα είναι στον Large Cap από τον MID Cap. Συγκεκριμένα οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, είναι οι ελληνικές προσθήκες στον Large Cap. Στον Mid Cap τώρα αναβαθμίζονται 10 ελληνικές μετοχές και συγκεκριμένα οι μετοχές των Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap.Στον Micro Cap εισέρχονται Μοτοδυναμική, Intrakat, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης και αφαιρείται λόγω αποτίμησης η Τράπεζα Αττικής.

REDS: Με νέο όριο η μετοχή λόγω δημόσιας πρότασης. Δε θα αγοράζουν μετοχές οι Ολλανδοί, ούτε θέλουν να τη βγάλουν από το ταμπλό. H μετοχή άνοιξε στο +22,77% και στα 2,48 ευρώ κλειδωμένη, αλλά ξεκλείδωσε στη συνέχεια. Ο όγκος πάνω από 60 χιλ. τεμάχια. Η στήλη εκτιμά πως, θα έχουμε μάλλον όμως μία επανάληψη όσων είδαμε στην Ελλάκτωρ. Δηλαδή, κάποιους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές για να πάρουν ένα ποσοστό από τη διαφορά.

Η δημόσια πρόταση γίνεται στα 2,48 ευρώ, αλλά θεωρούμε πως συμφέρει λίγο χαμηλότερα και όχι εκεί που άνοιξε για τους αγοραστές. Κάποιοι πρόλαβαν και έδωσαν στα 2,48 ευρώ και υψηλό έτους.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Εδώ το υψηλό μέρισμα αναμένεται να συνεχίσει να δίνει ώθηση στη μετοχή. Εδώ το παράξενο είναι πως κάποιος έδωσε 50 τεμάχια στα 8,98 ευρώ ήτοι στο προηγούμενο κλείσιμο, την ώρα που είχε κλειδώσει την Παρασκευή στο limit up και με ανεκτέλεστο. Τώρα ζητάνε στα 9,86 ευρώ 40 χιλ. τεμάχια και η μετοχή είναι στο +9,80% με την αποτίμηση στα 138 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θεμιτές και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Άλλωστε είναι αρκετά μεγάλα. Υποχωρεί 1,45% και στα 3,40 ευρώ η ΕΤΕ, χάνει 0,9% η ΑΛΦΑ, λίγο μικρότερη η πτώση της ΕΥΡΩΒ και αμετάβλητη η ΠΕΙΡ.

ΔΕΗ: Αν και έχει περάσει αρκετό διάστημα από την έκτακτη γενική συνέλευση που ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ακόμα δεν έχουμε κάποια ανακοίνωση που να γνωστοποιείται η αγορά ιδίων μετοχών από την εταιρεία. Στο -1,26% και στα 5,8750 ευρώ με όγκο 12 χιλ. τεμάχια στο άνοιγμα.

JUMBO: προς τα 15 ευρώ η μετοχή αλλά με απόσταση μεταξύ του πρώτου πωλητή και του πρώτου αγοραστή.

ΤΙΤΑΝ: Με μικρό όγκο χάνει πάνω από 1 %.

ΕΧΑΕ: Πάλι με δυνατό όγκο η μετοχή στο ξεκίνημα. Φαίνεται πως έχει καλό αγοραστή εδώ και μέρες. Στα 3,49 ευρώ και στο +1,31% με όγκο 76 χιλ. τεμάχια.

CPI: Με όγκο 3 χιλ. τεμάχια στο -5,26%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης