Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Sell off με νέα χαμηλά 17 μηνών – Ξεχειλίζει η ανησυχία

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Sell off με νέα χαμηλά 17 μηνών – Ξεχειλίζει η ανησυχία
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Νομίζουμε πως οι αγορές μετοχών αποτυπώνουν κάτι παραπάνω από μία ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ύφεση. Δεν αγωνιούν δηλαδή οι επενδυτές για τα εταιρικά αποτελέσματα μόνο, αλλά και για το δικό τους μέλλον. Και έχουν δίκιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε αρκετά κοντά σε μία κατάσταση που μάλλον θα γίνει πολύ πιο δύσκολη τους επόμενους μήνες.

Ο υψηλός πληθωρισμός βάζει φωτιά στα εισοδήματα, ενώ η ύφεση βάζει το ίδιο το εισόδημα σε κίνδυνο. Θα πάμε σε ένα χειμώνα με ακριβή ενέργεια και με τιμές που σε όλα τα άλλα είναι επίσης σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο κίνδυνος της ύφεσης θα δημιουργήσει ανεργία και νομίζουμε πως οι πρώτοι κλάδοι που θα δεχθούν πλήγμα είναι οι βιομηχανίες. Δε νομίζουμε πως η ζήτηση τους τελευταίους μήνες συνεχίζει να είναι ισχυρή.

Επίσης, αναμένουμε σημαντική αύξηση στα χρέη. Προφανώς δάνεια θα κοκκινήσουν ξανά, λογαριασμοί της ΔΕΗ θα μείνουν απλήρωτοι ξανά, υποχρεώσεις συνολικά θα πάνε πίσω και θα ζήσουμε καταστάσεις που εμείς στην Ελλάδα τις ζούμε εδώ και 12 χρόνια και πάνω που είπαμε να αλλάξουμε λίγο ρεπερτόριο, ξαναγυρίζουμε στα ίδια.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Αυτή είναι η ανησυχία μας εδώ και μήνες όταν γράφουμε για πληθωρισμό με ύφεση. Τα χρηματιστήρια επομένως μη βλέποντας λύση οδεύουν χαμηλότερα. Και εδώ η λύση μάλλον δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων. Δεν έχουμε πληθωρισμό επειδή ο κόσμος έχει πολλά λεφτά και καταναλώνει. Έχουμε πληθωρισμό γιατί έχουμε ενέργεια με τρελό κόστος, έχουμε πόλεμο και ακριβές πρώτες ύλες.

Εκτός από τις τράπεζες, για τις οποίες είμαστε συνηθισμένοι στις πιέσεις μας ανησυχεί η πορεία μετοχών μεγάλων βιομηχανιών. Μας ανησύχησε σήμερα η πορεία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, της Μυτιληναίος, της ΔΕΗ, Cenergy κ.α. Επίσης το deal εφοπλιστών με Intrakat δε δημιουργεί δημόσια πρόταση και είδαμε ρευστοποιήσεις. Νομίζουμε πως θα έπρεπε να υπάρξει δημόσια πρόταση.

ΕΥΡΩ: Χαμηλό 20 ετών σήμερα για το ευρώ έναντι του δολαρίου και πάει για ισοτιμία 1. Τρομερά πράγματα. Σε βαθύ ύπνο η ΕΚΤ. Όχι ότι άλλες κεντρικές τράπεζες πάνε καλύτερα. Στη Μ.Βρετανία ετοιμάζονται και εκεί για σκληρά σενάρια.

SELL OFF: Η εικόνα ξέφυγε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βέβαια ακολουθούσε από κοντά τις ξένες αγορές και γράψαμε και νέο χαμηλό 17 μηνών. Ανάλογο βέβαια και το γύρισμα του DAΧ όπου και αυτός σε χαμηλά 18 μηνών βρέθηκε. Χαμηλό 17 μηνών και από τον τραπεζικό δείκτη. Τι να γράψει τώρα για επιμέρους βαριά χαρτιά; Όλα στο ίδια καζάνι έβραζαν χθες. Ο Γ.Δ. Στο -3,21% και στις 779,68 μονάδες με τζίρο 82,3 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στο -9% ο δείκτης και αυτό τα λέει όλα. Η Eurobank στο -11,63%, η Πειραιώς στο -10,89%, η Alpha Bank στο -9,35% και η Εθνική στο -4,48%. Απίστευτη εικόνα.

ΔΕΗ: Στα 4,9420 ευρώ και στο -4,13% και μάλιστα με όγκο πάνω από 1,1 εκατ. τεμάχια.

FTSE 25: Όλες πτωτικές πλην Ελλάκτωρ και Σαράντης που έκλεισαν αμετάβλητες.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τουλάχιστον ανησυχητική η διολίσθηση στα 1,2840 ευρώ και στο -4,46%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μεγάλη και εδώ η πτώση και μάλιστα με υψηλό όγκο. Στα 12,80 ευρώ και στο -3,61%.

INTRAKAT: Αντί για +10% στο -11,73% επειδή γίνεται εξαγορά με ποσοστό κάτω από 33% που δεν οδηγεί σε δημόσια πρόταση.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Με όγκο κάτω από 10 χιλ. τεμάχια στα 0,4450 ευρώ και στο -8,44%.

CENERGY: Και εδώ είναι ανησυχητική η πτώση της μετοχής. Στα 2,35 ευρώ και στο -6%.

ΕΚΤΕΡ: Προσπάθησε να κάνει την τέταρτη ανοδική αλλά βγήκαν πολλά χαρτιά και τελικά έκλεισε με απώλειες 0,93%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Φαίνεται πως ξύπνησαν κάποιοι και είπαν πως αυτά τα επίπεδα είναι μάλλον πρόκληση. Στα 3,55 ευρώ και στο +2,45% με όγκο 83 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης