Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Ξεσκονίζει» τις χρεώσεις του Χρηματιστηρίου ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος

«Ξεσκονίζει» τις χρεώσεις του Χρηματιστηρίου ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος
Το θέμα του κόστους απασχόλησε και το συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών με τον κ.Κοντόπουλο να υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός και να ενισχυθεί η λειτουργικότητα της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Σχεδόν 4 μήνες μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, ο Γιάννος Κοντόπουλος, μπορεί να έχει δώσει λίγα δείγματα γραφής για τις προθέσεις του, αλλά φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες πως ψάχνει τρόπους για να κρατήσει τις εισηγμένες και να τις αυξήσει.
Ένας βασικός λόγος που επικαλούνταν οι εταιρείες που οι βασικοί μέτοχοι μέσω δημόσιων προτάσεων τις έβγαζαν έξω από το Χρηματιστήριο, είναι το κόστος παραμονής και το γεγονός πως δεν προσφέρει πολλά ειδικά σε μικρότερες εταιρείες.
Η αλήθεια είναι πως πολλές εταιρείες πληρώνουν κάθε τρίμηνο τη συνδρομή τους στο Χρηματιστήριο, χωρίς να έχουν κάτι να περιμένουν, όπως για παράδειγμα, μία αύξηση κεφαλαίου, ένα placement από το βασικό μέτοχο κ.α.
Η αγορά έχει περιοριστεί σε λίγες μεγάλες εταιρείες και αυτές απορροφούν και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και όποιες εταιρικές πράξεις γίνονται.
Έτσι το κόστος είναι σημαντικό και κάπως περιττό, ενώ υπάρχουν και τα κόστη που συνδέονται με το Χρηματιστήριο, από υποχρεώσεις που έχουν οι εισηγμένε, όπως για παράδειγμα, τμήμα μετόχων εταιρικών ανακοινώσεων, επιτροπές, εταιρική διακυβέρνηση κ.α.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό 2021 της ΕΧΑΕ τα έσοδα από εισηγμένες αναφέρονται σε εφάπαξ δικαιώματα, εισαγωγές εταιρειών, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και υπηρεσίες συστήματος ΕΡΜΗΣ.
Επιπλέον περιλαμβάνονται συνδρομές οι οποίες αναγνωρίζονται ως έσοδα στην αρχή κάθε τριμήνου.
Στο πλαίσιο του ΔΠΧΑ 15, τα έσοδα νέων εισαγωγών στο ΧΑ καθώς και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και λοιπές μεταβολές επ’ αυτών αναγνωρίζονται και επιμερίζονται σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της εισηγμένης εταιρείας στο ΧΑ, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα παρέχεται η υπηρεσία.
Ως εκ τούτου αναγνωρίζεται μια «Συμβατική Υποχρέωση» για τις επόμενες χρήσεις στην Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης.
Το θέμα του κόστους απασχόλησε και το συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών με τον κ.Κοντόπουλο να υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός και να ενισχυθεί η λειτουργικότητα της αγοράς.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης