Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βελτίωση στα ομόλογα, άνοδος στις μετοχές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βελτίωση στα ομόλογα, άνοδος στις μετοχές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η κίνηση της ΕΚΤ δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας και τα ομόλογα είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν, ενώ οι μετοχές κατέγραψαν αξιόλογη αντίδραση. Η τάση αυτή επικράτησε στις αγορές της Ευρώπης με την Ελλάδα να ακολουθάει από κοντά. Έντονα ανοδικό το άνοιγμα και στις ΗΠΑ την ώρα που οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις τις FED. Καλή εικόνα στο Χ.Α. από τραπεζικά και μη βαριά χαρτιά και θα λέγαμε πως ο τζίρος ήταν μέτριος. Κοντά στις 840 μονάδες το κλείσιμο με άνοδο περίπου 2% και τζίρο καθαρό πάνω από 72 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Νωρίτερα φέτος οι εισπράξεις ΕΝΦΙΑ και μέρος της υπεραπόδοσης τον Μάιο οφείλεται σε αυτό. Φυσικά και οι υψηλές τιμές δίνουν περισσότερο ΦΠΑ, αλλά δεν έχουμε την εντύπωση πως η οικονομία πάει… μπάλα. Με τις δηλώσεις μάλιστα κορυφαίων επιχειρηματιών που φοβούνται το τελευταίο τρίμηνο, ίσως θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι προσεκτική. Ελπίζουμε να πάρει αποφάσεις για ανακούφιση με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι τις εκλογές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατή κίνηση από Alpha Bank η οποία στις τελικές δημοπρασίες πήγε σε υψηλό ημέρας και έκλεισε με άνοδο 5,37% τη μεγαλύτερη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Αρκετά μακριά οι άλλες συστημικές. Η ΕΤΕ ενισχύθηκε 2,31%, η ΕΥΡΩΒ 1,80% και η ΠΕΙΡ 0,93% μόνο.

ΔΕΗ: Λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες οι πωλητές βγήκαν δυνατά και κατέβασαν πάνω από 45 χιλ. κομμάτια στα 5,40 ευρώ την ώρα που η αγορά ήταν σε υψηλά ημέρας. Τελικά έκλεισε στα 5,41 ευρώ με άνοδο 1,50% και όγκο που ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 2,07 δισ. ευρώ.

Σε άλλο σχόλιο θα λέγαμε πως επειδή είναι κρατική ουσιαστικά, έχει γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης πολλές φορές. Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και πληρώνει ο κόσμος ακριβά το ρεύμα. Εμείς θα πούμε πως η εταιρεία κατάφερε να αντλήσει 1,35 δισ. ευρώ και μάλιστα στα 9 ευρώ ανά μετοχή κυρίως από ξένους επενδυτές. Τώρα οι ξένοι χάνουν πάνω από 3 ευρώ στο κομμάτι και η διοίκηση έχει την ευκαιρία να αγοράζει ίδιες μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό του κράτους. Επιπλέον ισχυροποίησε τον ισολογισμό σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: Άποψη της στήλης είναι πως η φυσική παρουσία πρέπει να υπάρχει αλλά νομίζουμε πως η τηλεδιάσκεψη πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Ένας συνδυασμός δηλαδή, αφού καλύπτει όλες τις πλευρές. Ειδικά σε εταιρείες με επενδυτές από όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα είναι οι περισσότερες εταιρείες, αλλά οι μέτοχοι είναι από παντού.

ΟΤΕ: Αν και λόγω των συνθηκών δεν μπορείς να βασιστείς στην τεχνική ανάλυση το γράφημα της συγκεκριμένης μετοχής έχει ένα ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνει την αδυναμία να σπάσει μία μεγάλη αντίσταση. Αν το κάνει όμως… Στο +4,26% σήμερα και στα 16,40 ευρώ με τους αγοραστές να ζητάνε 120 χιλ. τεμάχια στην τιμή κλεισίματος.
ΟΤΕ_4.jpg
COCA COLA: Δυνατό κλείσιμο στο +4,46% και είναι η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.

JUMBO: Δυνατή κίνηση και εδώ με κλείσιμο στα 14,88 ευρώ και στο +3,33%.

ΟΠΑΠ: Στα 14,14 ευρώ και στο +2,46%. Μαζί με ΟΤΕ και Jumbo δείχνουν πως τα καλά χαρτιά με δυνατά μερίσματα και θεμελιώδη, αντέχουν στην κρίση και μάλιστα έχουν και τοποθετήσεις.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Έφερε μία βδομάδα πιο μπροστά και στις 7 Ιουλίου τη γενική συνέλευση και αντιστοίχως την αποκοπή του μερίσματος στις 29 Αυγούστου.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Δεν έκανε ιδιαίτερο όγκο σήμερα, αλλά υπήρχε αγοραστής στα 0,63 ευρώ.

MEDICON: Με ελάχιστο όγκο στο +9,03%

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μα να την αφήνουν να κλείνει έτσι με ελάχιστα κομμάτια; Δεν ασχολείται κανείς μαζί της;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης