Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζονται οι τραπεζικές τοποθετήσεις – Με την Εθνική στις 900 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζονται οι τραπεζικές τοποθετήσεις – Με την Εθνική στις 900 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με άνοδο και δείχνουν διάθεση για συνέχιση της ανόδου. Έχουν κάνει αξιόλογη κίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ανάλογη διάθεση και από τη δική μας αγορά, η οποία λόγω της ΕΤΕ ακουμπάει τις 900 μονάδες ξανά. Οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο. Ανοδικά στο ξεκίνημα όμως και τα άλλα βαριά χαρτιά, όπως Coca Cola, ΔΕΗ, Μυτιληναίος κ.α. Αυτό που δείχνει το διάγραμμα της αγοράς είναι πως για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 850 μονάδων.

MSCI: Αύριο στο κλείσιμο θα γίνουν οι αλλαγές και η Εθνική Τράπεζα με την Μυτιληναίος θα είναι πλέον στον MSCI Greece Standard. Θυμίζουμε πως δεν υπάρχει έξοδος από τον δείκτη. Σήμερα η Νέα Υόρκη είναι κλειστή, επομένως μάλλον αύριο θα δούμε το μεγαλύτερο μέρος από τις ροές που αναμένονται.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ξεφεύγουν περαιτέρω οι τιμές και δεν βλέπουμε διάθεση να τις ρίξουν. Το κόστος γίνεται ακόμα πιο ακριβό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ικανοποιημένοι οι αναλυτές από τα αποτελέσματα και από το μήνυμα της διοίκησης. Συνολικά τα τραπεζικά κέρδη που έχουν ανακοινωθεί είναι στο σωστό δρόμο, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε και οι αναλυτές σημειώνουν πως και τα νέα κόκκινα είναι μέσα στις εκτιμήσεις. Με άνοδο 4% περίπου το ξεκίνημα της μετοχής και τιμή 3,74%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Άνω του 2% η άνοδος σε ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ. Από κοντά και η ΠΕΙΡ. Στις 625 μονάδες ο τραπεζικός με άνοδο 2,55%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Με άνοδο 1,2% και στα 17,33 ευρώ η μετοχή έχοντας όγκο πάνω από 34 χιλ. τεμάχια στα πρώτα λεπτά. Προφανώς λόγω MSCI.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Χωρίς το μέρισμα των 0,03 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα. Με άνοδο αλλά και μικρό όγκο ξεκίνησε η μετοχή.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Χωρίς το υπόλοιπο του μερίσματος 0,16 ευρώ ανά μετοχή σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α.. Με απώλειες 3,53% ξεκίνησε η μετοχή και στα 4,37 ευρώ αλλά με χαμηλό όγκο. Βγήκαν κάποιοι αγοραστές στη συνέχεια πάνω από τα 4,40 ευρώ περιορίζοντας την υποχώρηση.

ΕΧΑΕ: Δημοσιεύει αποτελέσματα στο τέλος της συνεδρίασης και αύριο έχει τηλεδιάσκεψη. Για να δούμε αν θα εμφανιστεί ο νέος επικεφαλής.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Χωρίς ιδιαίτερες κινήσεις στο ξεκίνημα. Άλλωστε το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει τραπεζικό και δεν έχουμε δει κάποια σοβαρή διάχυση. Στην Intracom βλέπουμε λίγο καλύτερο όγκο αλλά χωρίς σημαντική κίνηση για τη μετοχή.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Άργησε αρκετά αλλά ήρθε η ώρα της. Συνολικά 7,2 εκατ. νέες μετοχές θα εκδώσει η εταιρεία προς 2,45 ευρώ η κάθε μία. Τα έσοδα θα ανέλθουν στα 16,68 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 100,8 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από μισθώματα το 2021 ανήλθαν στα 4,7 εκατ. ευρώ. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών αναμένεται στις 14 Ιουνίου. Από 6/6 έως 8/6 η δημόσια προσφορά.

Μεταξύ των κινδύνων στο ενημερωτικό αναφέρεται: Η νομική αβεβαιότητα ως προς τις άδειες δόμησης του κτιρίου (ξενοδοχείου COCOMAT ATHENS BC) της Εταιρείας επί της οδού Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34 στην Αθήνα και ως προς το καθεστώς των όρων δόμησης στην περιοχή όπου κείται η ιδιοκτησία δύναται να οδηγήσει στον ουσιώδη περιορισμό της εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου που λειτουργεί σήμερα στο εν λόγω ακίνητο και σε αυτήν ακόμη τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου και συνακόλουθα σε μείωση του μισθώματος που λαμβάνει η Εταιρεία ή και σε καταγγελία της μίσθωσης του κτιρίου και άρα να επιδράσει αρνητικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της Εταιρείας.

Η χρήση των καθαρών εσόδων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ως εξής: Η Εταιρεία προτίθεται να διαθέσει 15 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια ως εξής: 8 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων σε ιδιόκτητο κτίριο σταθμού αυτοκινήτων με κηρυγμένες διατηρητέες όψεις επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου στην περιοχή Μακρυγιάννη του Δήμου Αθηναίων καθώς και 7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση τουριστικής μονάδας σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση περίπου 18 στρεμμάτων στον οικισμό Ξιφιά της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβάσιας. Τα υπόλοιπα κεφάλαια που μετά από την αφαίρεση των εξόδων διάθεσης θα ανέλθουν σε 1,68 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης της Εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης