Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έξι συνεχόμενες πτωτικές – Προβληματίζει η εικόνα επιμέρους μετοχών

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έξι συνεχόμενες πτωτικές – Προβληματίζει η εικόνα επιμέρους μετοχών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Έχουμε φτάσει πάλι σε σημεία τα οποία έχουν δώσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αντίδραση. Αν χαθούν πάμε για 830 μονάδες και μετά 790 μονάδες. Αυτά τα νούμερα, ήτοι 860 μονάδες, τα έχουμε δει τους τελευταίους 15 μήνες περίπου 6-7 φορές. Τις περισσότερες τα κράτησε. Είναι η τεχνική εικόνα ικανή να μας δείξει το δρόμο, ή μήπως η εικόνα των ξένων αγορών και οι ανησυχίες για πληθωρισμό και ανάπτυξη θα μας επηρεάσουν περισσότερο και θα πάμε πιο κάτω; Η διόρθωση έχει δημιουργήσει και πάλι καλές αποτιμήσεις και το Χ.Α. έχει φθηνές εταιρείες.

Η αλήθεια είναι πως ο πληθωρισμός είναι ένας τεράστιος πονοκέφαλος. Αν βάλουμε τώρα lockdown, πόλεμο, επιπτώσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ανησυχίες για ανάπτυξη κ.α. ίσως θα πρέπει να βάλουμε πιο κάτω τον πήχη της κερδοφορίας του 2022. Και έτσι να εξελιχθούν τα πράγματα και πάλι οι επενδυτικές μας επιλογές με αμυντικό χαρακτήρα είναι πολλές. Να σημειώσουμε επίσης πως έχουμε μηδενικά τραπεζικά επιτόκια και υψηλό πληθωρισμό, άρα οι καταθέσεις έχουν σημαντικές απώλειες.

Σήμερα συνολικά είχαμε την έκτη συνεχόμενη πτωτική κατά 0,87% και με μέτριες προς καλές συναλλαγές. Ευρώπη και Αμερική είχαν μεγαλύτερες απώλειες την ώρα του δικού μας κλεισίματος. Μεγάλες οι απώλειες για Σαράντη, Jumbo, Viohalco, ΔΕΗ κ.α. Φαίνεται πως έχουν σπάσει και αρκετές μετοχές σημαντικά επίπεδα και τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις έχουν τρομερές απώλειες. Υπάρχει προβληματισμός από την πορεία αρκετών μετοχών

MOTOR OIL- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όλη η αγορά για αυτό το deal μιλάει. Η Ελλάκτωρ έδωσε το στόχο που μας έδειχνε το διάγραμμα. Όσοι αγόραζαν στα χαμηλά, είχαν και εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να φύγουν με καλά κέρδη. Σημειώνουμε και την ισχυρή ανάκαμψη του ομολόγου. Από την άλλη η Motor Oil πιέστηκε στο ξεκίνημα αν και τα σχόλια των αναλυτών ήταν μάλλον θετικά. Κάποια που διαβάσαμε δηλαδή. Άρχισε πάντως προς το τέλος της συνεδρίασης να ανακάμπτει και έκλεισε στο υψηλό ημέρας με άνοδο 1,68%. Νομίζουμε θα τον βρει το δρόμο της.

Το ερώτημα είναι που θα στρέψουν τη ρευστότητά τους οι εφοπλιστές; Θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο κλάδο; Γιατί μαθαίνουμε πως υπάρχει εισηγμένη του κλάδου, όπου ένας μέτοχος με είναι ικανοποιημένος και θα ήθελε να αποχωρήσει. Η Ελλάκτωρ έκλεισε με άνοδο 13,88% και στα 1,69 ευρώ.

JUMBO: Το όριο που μπήκε στις αγορές ιδίων την έχει επηρεάσει. Στη στήλη δεν άρεσε γιατί θεωρούμε πως και στα 15 ευρώ δεν είναι ακριβή άρα θα μπορούσε να αγοράζει και εκεί. Εδώ άλλες εισηγμένες αγοράζουν στο Θεό. Στα 13,99 ευρώ και στο -4,77%.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μεγάλες απώλειες ξαφνικά και με όγκο. Στο -6,74% και στα 6,50 ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μετά από 8 πτωτικές έκλεισε με άνοδο 1,47%.

ΑΔΜΗΕ: Και αυτή μετά από 8 πτωτικές ενισχύθηκε 0,69%.

ΔΕΗ: Η ανακοίνωση για το stock option και τις ίδιες ήρθε να μας υπενθυμίσει πως έχουμε καιρό να δούμε την εταιρεία να αγοράζει και μάλιστα η τιμή σήμερα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις τιμές που αγόραζε. Ίσως επειδή θα ανακοινώσει αποτελέσματα 26 Μαΐου. Εδώ θα θέλαμε διευκρινίσεις συνολικά από τις αρμόδιες αρχές, γιατί βλέπουμε εταιρείες να αγοράζουν ίδιες ακόμα και πολύ κοντά στην ανακοίνωση και άλλες σταματάνε μήνες πριν. Η στήλη διαφωνεί συνολικά με την απαγόρευση αγορών ιδίων στη λεγόμενη «κρίσιμη περίοδο». Μεγάλη η πτώση στη μετοχή.

CENERGY: Μεγάλη και εδώ η πτώση της μετοχής και με όγκο.

REDS: Η ρευστότητα που αποκτά η Ελλάκτωρ ευνοεί φυσικά και τη συγκεκριμένη με αποτέλεσμα να δούμε αξιόλογη άνοδο. Μας μετέφεραν και κάποιες φήμες που ακούστηκαν στην αγορά, σε μία προσπάθεια να εξηγηθεί η άνοδος, αλλά δε νομίζουμε πως ισχύουν. Στα 2,06 ευρώ και στο +8,99%.

FOURLIS: Σε χαμηλό 18 μηνών η μετοχή και σαφέστατα προβληματίζει η συμπεριφορά της. Στα 3,34 ευρώ και στο -2,91% με όγκο 208 χιλ. τεμάχια. Βέβαια σε σύγκριση με Jumbo και Πλαίσιο νομίζουμε πως δεν είναι η πιο φθηνή, αλλά όχι και έτσι…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Καλή εικόνα και σήμερα, αλλά πρέπει να συνεχίσει και να απομακρυνθεί από κρίσιμα σημεία, αλλά και για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στα 4,49 ευρώ και στο +4,42%

ΑΒΑΞ: Βγήκε και αυτή ωφελημένη, αφού νομίζουμε πως η δραστηριότητα συνολικά στις κατασκευές δείχνει πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και εκλαμβάνεται ως θετική από τους επενδυτές. Μπορεί και οι επενδυτές να θεωρούν πως πάει πλέον και με καλύτερες προοπτικές για την Αττική Οδό.

LAVIPHARM: Με μεγάλο όγκο υποχώρησε σήμερα 14,22%. Έκανε πακέτο 500 χιλ. τεμαχίων και συνολικά έγιναν 629 χιλ. τεμάχια. Δεν αφορά βασικό μέτοχο η συναλλαγή λένε κάποιες πληροφορίες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης