Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 5Χ5 για τον Γ.Δ. αλλά με απώλειες η πλειονότητα των μετοχών

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 5Χ5 για τον Γ.Δ. αλλά με απώλειες η πλειονότητα των μετοχών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Προφανώς και η καλή πορεία της αγοράς εδώ και μέρες έναντι των ευρωπαϊκών αγορών έχει να κάνει με το deal που φημολογείται στην ενέργεια και την Τέρνα Ενεργειακή. Ένα deal στην ενέργεια και στην τιμή που ακούγεται μπορεί να οδηγήσει σε re-rating τον κλάδο κάτι που μάλλον έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στο ταμπλό. Βέβαια, θα θέλαμε από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προσπαθήσει να βοηθήσει στην ενημέρωση και να ρωτήσει αν ισχύουν όλα όσα γράφονται.

Εκεί θα πρέπει να αποδοθεί και η σημερινή πορεία της αγοράς. Εταιρείες που έχουν ενεργειακό κομμάτι κατέγραψαν σημαντική άνοδο και είχαν και καλές συναλλαγές. Ξεχώρισαν σήμερα Ελλάκτωρ, Lamda, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Πλαστικά Θράκης. Μεγάλη η μεταβλητότητα στην Τέρνα Ενεργειακή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν μπορούμε να πούμε πως μας ενθουσίασαν τα αποτελέσματα. Θα επαναλάβουμε πως ο όμιλος έχει δυνατό EBITDA από όλες τις δραστηριότητες και το χαλάει η κατασκευαστική. Πιο αναλυτικά από τις παραχωρήσεις είχε EBITDA 142,8 εκατ. ευρώ, από τις ΑΠΕ 84,4 εκατ. ευρώ, από το περιβάλλον 16,7 εκατ. ευρώ και από το real estate 6,2 εκατ. ευρώ. Από την κατασκευή είχε αρνητικό EBITDA 75,4 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό πήγε βέβαια εξαιρετικά αλλά μάλλον για άλλους λόγους. Ο όγκος στη μετοχή ήταν πολύ μεγάλος και οι αγοραστές μάζευαν εύκολα την προσφορά που έβγαινε ψηλά. Με την υψηλότερη άνοδο σήμερα στον FTSE 25 και στα 1,4480 ευρώ (+5,69%). Ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Υπάρχει η φήμη πως ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων δέχθηκε πρόταση εξαγοράς με κέρδος 20 εκατ. ευρώ και είπε όχι. 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Για να δούμε αν θα ερωτηθεί η εταιρεία και οι βασικοί μέτοχοι για όλα αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία βέβαια έχουν οδηγήσει τη μετοχή σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Υψηλή η μεταβλητότητα σήμερα καθώς από το +3,43% βρέθηκε στο -1,43% στο κλείσιμο και από τα 18,10 ευρώ στα 17,25 ευρώ.

MOTOR OIL: Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή λόγω των αποτελεσμάτων καθώς ήταν λίγο χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η συνολική επενδυτική δαπάνη της Motor Oil για τη χρήση 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 175 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά: α) την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, β) την έναρξη του έργου κατασκευής μίας νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ., για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων συμπαραγωγής του Διυλιστηρίου σε 142MW.

FRIGOGLASS: Το όφελος από την αποζημίωση για την πυρκαγιά στη Ρουμανία βελτίωσε την τελική γραμμή και ουσιαστικά μείωσε τη ζημία. Η εισηγμένη επηρεάζεται και από τον πόλεμο. Διατηρεί καλή ρευστότητα, ενώ σημειώνουμε πως τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 135,5 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο της υαλουργίας περιμένει ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων και EBITDA, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα το 2022 θα φτάσει στα 60 εκατ. ευρώ μαζί με την επένδυση στου Ρουμανία. Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2023.

Τα αυξημένα κόστη μεταφοράς και πρώτων υλών θα επηρεάσουν την κερδοφορία, ενώ περιμένει αύξηση πωλήσεων σε Αφρική και Ασία. Επιπλέον αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να περιορίσει τις διαταραχές στην παραγωγή. Τα παραπάνω ήταν από τα βασικά σημεία της τηλεδιάσκεψης.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Λογικά θα εκπλήξουν θετικά τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αύριο, γιατί μάλλον δεν έχουν υπολογιστεί τα μέτρα του τελευταίου τριμήνου λόγω έξαρσης της πανδημίας. Αυτά λογικά θα αύξησαν τα κέρδη από τον κλάδο προσωπικής φροντίδας του ομίλου. Στα 5,90 ευρώ και στο +5,55%.

MEDICON: Νομίζουμε πως για τον ίδιο λόγο με της ΠΛΑΘ θα δούμε πολύ δυνατά αποτελέσματα χρήσης 2021, λόγω και του τελευταίου τριμήνου. Αυξημένος θα λέγαμε ο σημερινός όγκος στη μετοχή και το τελευταίο διάστημα έχει βγάλει μία μέτρια αντίδραση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης