Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στον ισολογισμό της Αλουμύλ – Ποιες κινήσεις σχεδιάζει η διοίκηση εντός του 2022

Μια ματιά στον ισολογισμό της Αλουμύλ – Ποιες κινήσεις σχεδιάζει η διοίκηση εντός του 2022
Στους περισσότερους επιμέρους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η Εταιρεία οι τιμές των μετάλλων περνάνε πλήρως στην αγορά (pass through)
Σχετικά Άρθρα

Αρκετά στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον ανιχνεύει κάποιος από τον ισολογισμό της Αλουμύλ, για τον οποίο δε χωράει αμφιβολία πως αποτυπώνεται μία ξεκάθαρη ισχυρή ανάπτυξη σε όλες τις γραμμές.
Το ενεργητικό του Ομίλου την 31η Δεκεμβρίου 2021 ανήλθε σε 340,2 εκατ. περίπου παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του 2020 κατά 42,6 εκατ. περίπου.
Η σημαντικότερη αύξηση προέρχεται από την σημαντική αύξηση αποθεμάτων τέλους χρήσης κατά 30,8 εκατ. ευρώ περίπου καθώς με απόφαση της διοίκησης του Ομίλου, ο Όμιλος και η Εταιρεία προέβησαν σε αύξηση των αγορών αποθεμάτων στα τέλη της χρήσης για να είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πελατών στις αρχές της επόμενης χρήσης που οδήγησε παράλληλα σε σημαντική αύξηση των εμπορικών υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας.
Επίσης, αύξηση παρουσιάζουν οι εμπορικές απαιτήσεις κατά 15,7 εκατ. ευρώ που οφείλεται αποκλειστικά στην σημαντική αύξηση των πωλήσεων στο δ’ τρίμηνο της χρήσης 2021 και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ήδη εισπραχθεί στις αρχές της χρήσης 2022.
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου παρουσιάζει μείωση κατά 1,25% και στα 157,5 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021 που οφείλεται στην αποπληρωμή κεφαλαίου των μακροπροθέσμων δανείων και των υποχρεώσεων από μισθώσεις.
O κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά το έτος 2021, κατέγραψε αύξηση 30,74% και διαμορφώθηκε σε 315,2 εκατ. έναντι 241,1 εκατ. συγκριτικά με το 2020.
Τα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε 45,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 24,9 εκατ. της χρήσης 2020, σημειώνοντας αύξηση 80,94%
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 15,8 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ και υπάρχουν κάποια έκτακτα.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 72 εκατ. ευρώ που δίνει χαμηλό p/e.
Ο Όμιλος, υλοποίησε επενδύσεις στοχεύοντας στην διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, στην επέκταση των εγκαταστάσεών του και τη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Οι προσθήκες ενσώματων παγίων του Ομίλου ανήλθαν σε 11,4 εκατ. περίπου για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 (2020: 11,9 εκατ. περίπου).
Με απόφαση της Διοίκησης του Ομίλου και την έγκριση των δανειστριών τραπεζών, είναι σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση του Ομίλου με σκοπό να εξορθολογιστούν οι δραστηριότητες του Ομίλου και να απλοποιηθεί η δομή του.
Συγκεκριμένα, εντός του έτους 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, οι εξής ενέργειες:

  • πώληση ποσοστού 70% των μετοχών της ALUMIL MIDDLE EAST JLT από την ALUMIL GULF F.Z.C προς την ΑLUMIL GROUP L.T.D,
  • λύση και εκκαθάριση της ALUMIL GULF F.Z.C
  • συγχώνευση με απορρόφηση της ALUMIL CY LTD από την ΑLUMIL GROUP L.T.D. όπου μοναδικός μέτοχος και στις δύο θυγατρικές εταιρείες είναι η ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε.
  • ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στο Ισραήλ η οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά ως γραφείο αντιπροσώπευσης με μοναδικό μέτοχο την ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε.


Επίσης με απόφαση της Διοίκησης της Εταιρείας, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου Ξάνθης.
Με την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του Μαϊου 2022, η Εταιρεία και ο Όμιλος θα ικανοποιήσουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονικές χρήσεις, καθώς και την σημαντική αύξηση του πελατολογίου στο εξωτερικό και το άνοιγμα νέων αγορών.

Προοπτικές για το 2022

Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας είναι συγκρατημένα αισιόδοξα, η ΑΛΟΥΜΥΛ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες προσωρινές μεταβολές στη ζήτηση.
Η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον από τα μέσα Νοεμβρίου 2021 δεν επηρέασε τη ζήτηση στα προϊόντα του Ομίλου και της Εταιρείας, παρά τα νέα μέτρα που αρχικά επιβλήθηκαν λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.
Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις που προέκυψαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι προφανές πως η αύξηση των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών από τις πληθωριστικές πιέσεις θα απασχολήσουν τη παγκόσμια αγορά για το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους περισσότερους επιμέρους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η Εταιρεία οι τιμές των μετάλλων περνάνε πλήρως στην αγορά (pass through), ενώ η Εταιρεία και οι θυγατρικές της χρησιμοποιούν στρατηγική αντιστάθμισης των ταμειακών ροών για να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις μεταξύ αγορών και πωλήσεων. Αντίστοιχα η Εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνικές αντιστάθμισης μέρους του κόστους ενέργειας μέσω ειδικών συμφωνιών με παρόχους προμήθειας ενέργειας, ενώ η ζήτηση στα περισσότερα προϊόντα παραμένει ισχυρή επιτρέποντας την μετακύλιση του αυξημένου κόστους ενέργειας στις πωλήσεις.
Η πιθανή διατήρηση των τιμών των μετάλλων σε αυξημένα επίπεδα θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης, αλλά η Εταιρεία διαθέτει επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργούν τα αυξημένα προγράμματα παραγωγής και πωλήσεων.
Παράλληλα, η επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη, θα επιδράσει ουσιαστικά στην βελτίωση του κόστους και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του Ομίλου.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης