Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές, αλλά με ηπιότερη υποχώρηση

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές, αλλά με ηπιότερη υποχώρηση
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με αξιόλογες απώλειες λόγω της χθεσινής υποχώρησης της Wall Street. Ο DAX άνοιξε με απώλειες κοντά στο 2% και λίγο κάτω από τις 14.000 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε ανάλογα αν και κάπως καλύτερα, ήτοι με απώλειες λίγο πάνω από 1%. Ο τζίρος χαμηλός και έτσι αναμένεται να παραμείνει καθώς έχουμε Πάσχα Καθολικών αυτήν την εβδομάδα. Μόνο η Τέρνα Ενεργειακή έχει άνοδο στον FTSE 25. Πιέζονται Coca Cola, Eurobank, Εθνική λίγο περισσότερο από τις άλλες.

JUMBO: Η διοίκηση για το 2022 περιμένει αύξηση πωλήσεων μεταξύ +2% και +5%, προ φόρων κέρδη μεταξύ 210 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μεταξύ 175 εκατ. ευρώ και 195 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 2021 εμφάνισε καθαρά κέρδη 216,59 εκατ. ευρώ από 138,67 εκατ. ευρώ το 2020. Νομίζουμε πως είναι ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σημειώνουμε πως στο τέλος της χρήσης τα αποθέματα εμφανίζονται στα 154 εκατ. ευρώ από 230 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 617 εκατ. ευρώ από 392 εκατ. ευρώ, κάτι που είχε επικοινωνήσει η διοίκηση. Με μικρές απώλειες άνοιξε η μετοχή.

MOTOR OIL: Μετά το κλείσιμο τα δικά της αποτελέσματα. Ανάκαμψη περιθωρίων διύλισης, ισχυρή ζήτηση και εξαγωγές θα στηρίξουν τον όμιλο και οι αναλυτές περιμένουν καλό τέταρτο τρίμηνο και άρα σύνολο χρήσης. Μικρές απώλειες και εδώ στο άνοιγμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες κοντά στο 2% Για Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Λίγο μικρότερες οι απώλειες για την Πειραιώς.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Πολύ καλά συνολικά τα αποτελέσματα, αν και είδαμε πως στο τέταρτο τρίμηνο έγινε σχεδόν ο μισός τζίρος που είχε γίνει στο εννεάμηνο, αλλά τα κέρδη δεν είχαν ανάλογη πορεία. Έχουν αυξηθεί οι τιμές λέει η εταιρεία, αλλά περνάνε στον καταναλωτή και παραμένει καλή η ζήτηση. Με άνοδο άνοιξε η μετοχή.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στις 14 Απριλίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, αντί μετά το κλείσιμο θα δημοσιεύσει αποτελέσματα σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση. Με αξιόλογη υποχώρηση άνοιξε η μετοχή αλλά και με χαμηλό όγκο.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Προφανώς κάποιοι δεν διάβασαν καλά το χθεσινό μας σχόλιο και έβγαλαν αυθαίρετα συμπεράσματα. Θα επαναλάβουμε πως οι κόντρες μεταξύ μετόχων συνήθως δεν έχουν καλή κατάληξη. Άποψή μας βέβαια. Το βλέπουμε και στη συγκεκριμένη, όπου η μετοχή δεν έχει σηκώσει κεφάλι δύο χρόνια τώρα με την αγορά και τα μικρά να έχουν κάνει ράλι. Δείτε και την πορεία άλλων μετοχών όπου είναι γνωστές οι διαφωνίες μεταξύ μετόχων.

Από την άλλη θα πούμε πως αναφέραμε την Creta Farms ως παράδειγμα, όχι ότι έχει σχέση. Βέβαια, όταν η στήλη έγραφε παλιά, όταν έκανε ράλι η Creta Farms και αγόραζαν οι βασικοί μέτοχοι, να προσέχουν οι επενδυτές γιατί οι βασικοί μέτοχοι μπορεί να αγόραζαν για άλλο λόγο από αυτόν που ανέφεραν οι επενδυτές, μας έλεγαν ότι θέλουμε το κακό της εταιρείας. Μετά βέβαια έμαθαν πως στα διοικητικά συμβούλια ο ένας πετούσε μπουκάλια στον άλλο.

ΣΙΔΜΑ: Με 1 τεμάχια άνοιξε στο +3,20% και πήγε σε δημοπρασία.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Με αξιόλογο όγκο στο ξεκίνημα και στα 2,26 ευρώ, αλλά και με τους πωλητές να έχουν κατέβει αρκετά χαμηλότερα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Επηρεάζεται από το lockdown στη Σαγκάη. Ο κορονοϊός φαίνεται πως παραμένει, αλλά εδώ κάπως τον έχουμε ξεχάσει λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης