Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπιες απώλειες μετά το διήμερο ράλι – Γιατί ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπιες απώλειες μετά το διήμερο ράλι – Γιατί ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μετά από ένα ράλι δύο ημερών, και λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, το χρηματιστήριο ακολούθησε σήμερα την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με κάποιες όμως αισιόδοξες νότες, λόγω πληροφοριών που εμπλέκουν σε deal την Τέρνα Ενεργειακή, που παρέσυραν και άλλες μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες κοντά στο 0,60% και πέριξ του εκθετικού των 200 ημερών, αν έχει κάποια σημασία.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση ανέφεραν πως βάσει του ποσοστού που κατέχει στην Τέρνα Ενεργειακή, η αποτίμηση δεν συμπεριελάμβανε τίποτε άλλο πλην της ενέργειας. Ούτε τις παραχωρήσεις, που έχει μάλιστα και κάποιες αρκετά «φρέσκιες», ούτε την κατασκευαστική δραστηριότητα, και το υψηλό ανεκτέλεστο των 4,5 δισ. ευρώ, ούτε καζίνο, ούτε αεροδρόμιο στο Καστέλι, ούτε, ούτε, ούτε…

Ήταν επομένως λογικό να γίνει κάποια στιγμή μία τέτοια κίνηση, αφού και η αποτίμηση της ΤΕΝΕΡΓ πηγαίνει από το ένα ιστορικό υψηλό στο άλλο. Κάποιες άλλες πληροφορίες που έφταναν στη στήλη, έλεγαν πως αν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στην Τέρνα Ενεργειακή, θα «αφορά» και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επομένως κάποιοι τοποθετούνται σε αυτήν για αυτό το λόγο.

Η ουσία είναι πως η κίνηση των δύο μετοχών άλλαξε σημαντικά το κλίμα στο ΧΑ και ενώ στην Ευρώπη βλέπαμε απώλειες, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε καλύτερη συμπεριφορά. Η ΓΕΚ έκλεισε στα 9,53 ευρώ με άνοδο 7,81% και η ΤΕΝΕΡΓ στα 16,80 ευρώ με άνοδο 6,33%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εξ αντανακλάσεων κίνηση μάλλον, αφού και αυτός έχει ενεργειακή δραστηριότητα και αν κάποιοι όπως ακούγεται στην ΤΕΝΕΡΓ είναι πρόθυμοι να δώσουν μεγάλο premium τότε και το δικό του κομμάτι στις ΑΠΕ θα πρέπει να αξίζει κάτι παραπάνω. Στα 1,2620 ευρώ και στο +1,94%.

INTRAKAT: Και εδώ νομίζουμε πως η κίνηση έχει να κάνει με τις ΑΠΕ. Στα 2,23 ευρώ και στο +3,24%.

ΑEGEAN: Όπως γράψαμε και στο πρωινό μας σχόλιο, το μήνυμα του κ.Βασιλάκη ήταν αρκετά αισιόδοξο και για τη στήλη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο όμιλος βλέπει νωρίτερα από τους άλλους τι θα γίνει στον τουρισμό. Ελπίζουμε βέβαια να μειωθεί και το κόστος των καυσίμων και να μπορέσει να βγάλει καλύτερα κέρδη, γιατί όπως είπε ο κ.Βασιλάκης κέρδη θα βγάλει. Στα 5,40 ευρώ και στο +2,08%.

AUTOHELLAS: Εδώ νομίζουμε πως το στοίχημα του τουρισμού μπορεί να παιχτεί καλύτερα, διότι ο πελάτης βάζει τη βενζίνη ή το ακριβό καύσιμο. Θα θυμίσουμε πως πέρυσι ήταν εξαιρετική χρονιά για τις εταιρείες αφού ο κόσμος λόγω πανδημίας δεν προτιμούσε τα λεωφορεία και πλήρωνε πολύ ακριβά για να νοικιάσει αυτοκίνητο. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα πως θα κινηθούν οι τιμές, αλλά η πανδημία δεν έχει φύγει. Υπάρχει επίσης και η Μοτοδυναμική.

ΟΛΘ: Έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 30-35 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα συνεχίσει είπε η διοίκηση την πολιτική των καλών μερισμάτων, αφού οι ταμειακές ροές το επιτρέπουν. Έχει και δυνατό ταμείο, έχει και δυνατότητες χρηματοδότησης αν απαιτηθεί.

ΕΧΑΕ: Βγαίνουν και πάλι κομμάτια αλλά έκλεισε με άνοδο 1,63% και στα 3,75 ευρώ.

INTERTECH: Αξιοπρόσεκτη η αύξηση του όγκου και η ανοδική κίνηση.

ΕΚΤΕΡ: Και εδώ δυνατή η κίνηση και με όγκο.

ΑS COMPANY: Ομοίως. Το αξίζει και η συγκεκριμένη. Το έχουμε γράψει πολλές φορές, εδώ και χρόνια. Έχει υψηλή ρευστότητα και το business αν και θέλει ένα ρετουσάρισμα, έχει ικανοποιητική πορεία σε σύγκριση με την αποτίμηση και αν αφαιρεθεί το ταμείο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης