Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Γεμάτη η σημερινή ατζέντα, το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Γεμάτη η σημερινή ατζέντα, το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Υπάρχουν αρκετά γεγονότα που θα μας επηρεάσουν σήμερα, εκτός από το γεωπολιτικό. Έχουμε τριπλή λήξη στα παράγωγα, έχουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, έχουμε και το βράδυ αξιολογήσεις από Moody’s και DBRS. Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες επηρεάζουν τις μετοχές τους, ενώ έχουμε και τηλεδιασκέψεις τις τελευταίες μέρες που δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις.

Έχουμε δει καλά αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε τη σημαντική επίδραση που βλέπουμε στα κόστη, αλλά και την υψηλή αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω του πολέμου. Ακόμα και εταιρείες που δεν έχουν έκθεση στις δύο χώρες σημειώνουν πως αν συνεχιστεί ο πόλεμος, σίγουρα θα επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις.

Τάσεις συσσώρευσης στις ευρωπαϊκές αγορές στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Κάπως έτσι άνοιξε και η δική μας αγορά. Ήπια ανοδικά αλλά με χαμηλό τζίρο. Οι τράπεζες και πάλι θα είναι στο επίκεντρο. Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις στα πρώτα λεπτά αλλά με το βλέμμα στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς δείχνουν μία αδυναμία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε με μικρή άνοδο και λίγο πάνω από τις 600 μονάδες. Μικτές τάσεις στις συστημικές με την Εθνική και την Alpha Bank να έχουν ήπια άνοδο και την Πειραιώς με τη Eurobank ήπια υποχώρηση.

ΟΛΠ: Με απώλειες το άνοιγμα και στα 16,54 ευρώ αλλά με αγοραστές σε αυτήν την τιμή. Με μόλις 100 κομμάτια στο ξεκίνημα και τους πωλητές να είναι υψηλότερα και στα 16,70 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Αν δει κάποιος πιο προσεκτικά τα αποτελέσματα θα δει ότι το τέταρτο τρίμηνο δεν ήταν καλό. Τα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον τζίρου δεν έφεραν κέρδη. Στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 115,3 εκατ. ευρώ και στο σύνολο της χρήσης 111,6 εκατ. ευρώ. Σημειώσαμε σε προηγούμενα σχόλια την άποψη χρηματιστηριακής, η οποία θα προχωρήσει σε μείωση εκτιμήσεων. Νομίζουμε πως τα υψηλά ενεργειακά κόστη, οι υψηλές τιμές πρώτων υλών, τα μεταφορικά και άλλα, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν περισσότερες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η βασική ανησυχία της στήλης εδώ και μήνες και δεν αφορά φυσικά μόνο τη συγκεκριμένη εισηγμένη. Βγάζει αντίδραση σήμερα η μετοχή αλλά θα εξαρτηθεί η πορεία της από το γενικότερο κλίμα.

VIOHALCO: Ο τζίρος ανήλθε στα 5,37 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 40% έναντι του 2020, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 426 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 45% και τα καθαρά κέρδη στα 195 εκατ. ευρώ από 21,3 εκατ. ευρώ. Στα 0,10 ευρώ το συνολικό μέρισμα. Έχει δώσει προμέρισμα 0,01 ευρώ. Σημαντική η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων αλλά και σημαντικά μεγαλύτερη η αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων. Στο +2,65% και στα 4,2550 ευρώ με όγκο 13 χιλ. τεμάχια.

COCA COLA: Στα 20,09 ευρώ, αμετάβλητη και με χαμηλό όγκο. Η αποτίμηση στα 7,46 δισ. ευρώ και στη δεύτερη θέση ξανά, αφού έχει περάσει μπροστά ο ΟΤΕ.

UNIBIOS: Από τις λίγες μετοχές που ξεχώρισαν στο άνοιγμα. Έκανε όγκο 21 χιλ. τεμάχια και πήγε στο +7,28% και στα 0,6480 ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Στα θετικά η διατήρηση της τιμής της μετοχής πάνω από 1 ευρώ με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Στα 1,04 ευρώ και στο +1,96% με χαμηλό βέβαια όγκο συναλλαγών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης