Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ - «Βουτιά» 11,4% σε εβδομαδιαία βάση και διάλυση χαρτοφυλακίων

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ - «Βουτιά» 11,4% σε εβδομαδιαία βάση και διάλυση χαρτοφυλακίων
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Δεν υπάρχουν πολλά να σχολιάσεις με όσα γίνονται στην Ουκρανία. Ούτε μπορείς να πεις σε κάποιον να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχές, όταν δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει εκεί. Και τι σημασία έχουν τα περιουσιακά στοιχεία σε μία τέτοια περίοδο, είτε είναι μετρητά, είτε μετοχές, είτε ακίνητα, είτε, είτε, είτε.

Εμείς όμως θα πρέπει μέσα σε αυτό το κλίμα να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να βρούμε τις αυριανές αξίες που μπορεί να αναδειχθούν, να σχολιάσουμε τι βλέπουμε και τι ακούμε, να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με τη σκέψη πως υπάρχει αύριο, καλύτερο από το σημερινό. Και επειδή εμείς αγαπάμε τις αγορές, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική έστω και αν έχουν γίνει τόσα εγκλήματα.

Σήμερα, είχαμε μία ακόμη δύσκολη συνεδρίαση με μεγάλη πίεση και διάλυση των αποτιμήσεων. Η απογοήτευση ξεχειλίζει. Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών και μάλιστα σκληρών απωλειών. Στις 821,74 μονάδες το κλείσιμο με απώλειες 3,85% και υψηλό τζίρο. Η εβδομάδα είχε απώλειες 11,4% και θύμισε την πτώση που είχε το ΧΑ πριν δυο χρόνια λόγω Covid 19. Από την αρχή του έτους χάνει 8%.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Οι κίνδυνοι υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν και ακούνε στο όνομα ύφεση, υψηλός πληθωρισμός και φυσικά ο γεωπολιτικός κίνδυνος, ο οποίος μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Όμως οι μετοχές εδώ που βρίσκονται, ειδικά αυτές που έχουν δυνατό ισολογισμό, μετά και από την πτώση των τελευταίων ημερών, θεωρούμε πως είναι σε πολύ καλά επίπεδα για αγορά και όχι για πώληση.

Βέβαια μπορεί να δούμε και ακόμα πιο χαμηλές τιμές, αλλά ποιος μπορεί να βρει τον απόλυτο πάτο και να πουλήσει στο απόλυτο υψηλό; Πολλές μετοχές πατάνε σε μεγάλες στηρίξεις. Έχουν δει τιμές που είχαν πολλούς μήνες να δουν. Οι μερισματικές αποδόσεις γίνονται ξανά από ελκυστικές έως αρκετά υψηλές.

Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε όλα αυτά. Φυσικά και απευθυνόμαστε μόνο σε μακροπρόθεσμους αυτή τη στιγμή. Σε αυτούς που μπορούν να περιμένουν και έχουν και ψυχικά αποθέματα. Θέλει βέβαια προσοχή, γιατί ένα μαχαίρι που πέφτει δεν προσπαθείς να το πιάσεις. Τα χαρτοφυλάκια από εκεί που ζούσαν στιγμές δόξας, τώρα έχουν εικόνα διάλυσης. Όμως ξεπεράσαμε και ελληνική κρίση και Covid 19 και είδαμε πρόσφατα εξαιρετικές αποδόσεις. Αρκεί να επιλέξουμε αυτές που θα έχουν το μικρότερο πλήγμα.

JUMBO: Έγραψε χαμηλό στα 12,47 ευρώ και έκλεισε στα 13 ευρώ.

ΔΕΗ: σε χαμηλά 14 μηνών και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική. Έγραψε χαμηλό στα 7,08 ευρώ αλλά στο κλείσιμο την πήγαν στα 7,40 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Κάτω από τα 12 ευρώ καθώς το ενεργειακό κόστος όλο και μεγαλώνει.

LAMDA: Βρίσκεται πλέον σε πολύ δυνατή στήριξη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Άστα να πάνε…

COCA COLA: Πέντε σερί πτωτικές. Στα 19,32 ευρώ ενώ έγραψε σήμερα τιμές ακόμα και κάτω από τα 19 ευρώ.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Προσπάθησε να διασωθεί και κατάφερε να κλείσει αμετάβλητος. Η μόνη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΕΥΑΘ: Σταδιακά οι πωλητές βρέθηκαν να πουλάνε 70 χιλ. τεμάχια περίπου στα 4,28 ευρώ την ώρα που ο όγκος δεν ήταν πάνω από 8.200 τεμάχια. Ακυρώθηκαν βέβαια στη συνέχεια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Το χάσμα τιμών θέλει πολύ λίγο για να κλείσει, αλλά νομίζουμε πως η αποτίμηση των 230 εκατ. ευρώ πλέον είναι πρόκληση.

TEΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (απάντηση): Νομίζουμε πως τα περιουσιακά της στοιχεία, συνεχίζουν να ενισχύονται και να υπολείπονται της αποτίμησης. Η μετοχή όμως υποχωρεί και είναι λογικό. Τίποτα δεν μπορεί να διασωθεί σε μία τέτοια κατάσταση. Δεν έχει όμως κάποια δραστηριότητα στη Ρωσία ή την Ουκρανία.

ΕΛΤΟΝ: Συνεχίζει να στηρίζει ο βασικός μέτοχος. Από τους λίγους που έχουν βγει αυτές τις μέρες και αγοράζουν.

ΒΙΣ: Εντολή αγοράς στο -20% 100 χιλ. τεμαχίων.

INTRALOT: Λίγες οι ανοδικές σήμερα και από αυτές ήταν η μόνη που ξεχώρισε. Στα 0,4960 ευρώ και στο +1,64% με 264 χιλ. τεμάχια. Συνέβαλε η αύξηση του ποσοστού του Σωκράτη Κόκκαλη κατά 5% περίπου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης