Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτώση με μεγάλο τζίρο και ελάχιστες μετοχές να διαφοροποιούνται

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτώση με μεγάλο τζίρο και ελάχιστες μετοχές να διαφοροποιούνται
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές φοβούνται πως αυτή η σύρραξη μπορεί να κρατήσει περισσότερο από όσο αρχικά υπολόγιζαν και μπορεί να έχουν και πολλά περισσότερα θύματα, αν αρχίσουν οι μάχες μέσα στις πόλεις. Ο πληθωρισμός γίνεται πλέον μεγάλο αγκάθι, γιατί αν κρατήσει ο πόλεμος θα έχουμε ακόμα πιο υψηλές τιμές για πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.α.

Με υψηλό πληθωρισμό φυσικά και ξεχνάμε την υψηλή ανάπτυξη που περιμένουμε για φέτος. Η Ελλάδα έχει ποντάρει πολλά στο σενάριο της ισχυρής ανάπτυξης. Αν δεν έρθει φέτος, το χρηματιστήριο θα πρέπει να αξιολογήσει ξανά τη στάση του. Αυτά σημείωναν παράγοντες της αγοράς και απέδιδαν σε αυτά τη σημερινή πτώση. Έχουμε και τις πρώτες ανησυχίες για την πορεία της τουριστικής περιόδου.

Είδαμε μεγάλο ξεπούλημα σήμερα και κυρίως στις τράπεζες. Η χαρά του trader είναι βέβαια αυτές οι συνεδριάσεις, λένε χρηματιστηριακά στελέχη. Για τη στήλη είναι η καταστροφή των επενδυτών. Τρομερές διακυμάνσεις που μπορούν να σε βάλουν σε μεγάλες περιπέτειες και να χάσεις σημαντικό μέρος του κεφαλαίου σου. Περί τα 170 εκατ. ευρώ ο καθαρός τζίρος σήμερα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Μας αρέσουν τα διαγράμματα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με τις ορέξεις του Πούτιν. Αν αυτός αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του, το ότι σπάσαμε τον εκθετικό των 200 ημερών δε λέει κάτι. Σε τέτοιες περιόδους, η ειδησεογραφία καθορίζει την πορεία. Στις 891,58 μονάδες με απώλειες 3,85% το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σήμερα.

ΤΙΜΕΣ: Η αλήθεια είναι πως βλέπουμε τιμές που πριν λίγες εβδομάδες θα θεωρούσαμε δύσκολο να δούμε. Βλέπουμε και κάποιες εντολές αγοράς σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε μετοχές που θεωρούμε φθηνές. Έτσι χτίζονται οι θέσεις του… μέλλοντος. Αυτές που θα δώσουν σημαντικά κέρδη μακροπρόθεσμα. Στήνονται κάποιοι χαμηλά και περιμένουν τους απελπισμένους, χωρίς να εξαντλούν τη ρευστότητά τους.

ΟΠΑΠ: Εξαιρετική συμπεριφορά σήμερα. Επαναλαμβάνουμε, πως από την ανακοίνωση εξαγοράς του ποσοστού του Μελισσανίδη φάνηκε πως οι Τσέχοι αγόραζαν και μετοχές από το ταμπλό. Από την άλλη έχουμε το αναμενόμενο υψηλό μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή που δημιουργεί μία υψηλή μερισματική απόδοση, αλλά και τον ισχυρό ισολογισμό. Στα 12,95 ευρώ και στο +0,54% που ήταν και υψηλό ημέρας.

ΔΕΗ: Μάζεψαν οι αγοραστές την τιμή στο κλείσιμο και την οδήγησαν στα 8,47 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας και με απώλειες μόλις 0,41%. Ο όγκος πάνω από 2,6 εκατ. τεμάχια.

JUMBO: Ο ισχυρός ισολογισμός, νομίζουμε πως αποτελεί ασφάλεια σε συνδυασμό και με την αποτίμηση της εισηγμένης. Στα 12,79 ευρώ και στο -1,62%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλος ο όγκος και μεγάλες οι απώλειες. Ειδικά στη Eurobank και την Alpha Bank έγιναν πάνω από 5 εκατ. τεμάχια μόνο στις τελικές δημοπρασίες. Η Eurobank έγραψε χαμηλό στα 0,9364 ευρώ και έκλεισε στα 0,9762 ευρώ με απώλειες 10,11%. Η Εθνική έχασε 8,84%. Αξιόλογες και οι απώλειες των άλλων δύο συστημικών.

COCA COLA: Το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση και αύξηση των επιτοκίων από τη Ρωσία στο 20%. Η συναλλαγματική διαφορά επηρεάζει την εταιρεία. Στο -8,02% και στα 23,52 ευρώ.

EPSILON NET: Καλή κίνηση από τη μετοχή και αν δεν ήταν τέτοιο το κλίμα, μάλλον θα έβλεπε καλύτερες τιμές, λόγω των αποτελεσμάτων. Η εκτίμηση για το τζίρο και το περιθώριο EBITDA δίνει μία αίσθηση για τα καθαρά κέρδη και το εκτιμώμενο p/e, το οποίο μάλλον είναι χαμηλότερο από των ομοειδών του εξωτερικού. Στα 5,22 ευρώ και στο +0,38%.

TRASTOR: Έγινε το πακέτο με το οποίο η Wred αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαια και το η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε το ποσοστό της κατά 52%. Τώρα μένει να δούμε τη συνέχεια καθώς πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση. Αναμένουμε τις ανακοινώσεις από την Πειραιώς. Στα 1,23 ευρώ και στο +2,50%.

FRIGOGLASS: Ο μεγάλος προμηθευτής της Coca Cola είναι η εταιρεία και άρα αν επηρεάζεται η Coca Cola, επηρεάζεται και αυτή. Στα 0,1350 ευρώ και στο -10,60% με όγκο πάνω από 1,2 εκατ. τεμάχια.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Αξίζει μία αναφορά και στις ΕΥΔΑΠ, Lamda και ΕΧΑΕ που κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο και καλές συναλλαγές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης