Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση με άνοδο πάνω από τις 910 μονάδες και υψηλό τζίρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση με άνοδο πάνω από τις 910 μονάδες και υψηλό τζίρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αλλά αναλυτές σημειώνουν πως η καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων και η πιθανή χρονική επέκταση του QE μπορούν να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες. Το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά και ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αγορές, αν και έχουν μεταβλητότητα. Ο τζίρος είναι καλός στο ξεκίνημα. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες αλλά και αρκετές μετοχές που πιέστηκαν ακολουθούν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με άνοδο 3,43% ο δείκτης στα πρώτα λεπτά. Πάνω από 4% τα κέρδη για Πειραιώς και Eurobank. Με μεγάλη άνοδο και οι άλλες συστημικές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Άλλη μία άμεση παρέμβαση της επιτροπής, η οποία έστειλε επιστολή στις εισηγμένες και τις καλεί να ενημερώσουν για το αν έχουν έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία. Το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουμε από κάποιες ανακοινώσεις είναι ότι οι δύο χώρες είναι σημαντικοί προμηθευτές και κάποιες εισηγμένες λένε πως θα πάνε σε άλλες αγορές. Βέβαια, άμα πάνε όλοι σε άλλες αγορές καταλαβαίνετε που θα πάνε οι τιμές.

ΕΛΠΕ: Αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του CEO, Ανδρέα Σιάμισιη, τόσο για την ενεργειακή μετάβαση, όσο και για τις προκλήσεις που αναμένονται. Για τη μετάβαση είπε πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και παρά το γεγονός ότι τε ΕΛΠΕ επενδύουν και θέλουν να είναι ηγέτης στην ενέργεια πρέπει να μην καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες που λόγω κόστους ή τεχνολογίας ή κεφαλαίων δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Επίσης είπε πως μπορεί να έχουμε και άλλες προκλήσεις στο μέλλον και οικονομικές και γεωπολιτικές.

Τα περιθώρια διύλισης έχουν ανακάμψει, το χρηματοοικονομικών κόστος έχει μειωθεί σε κάτω από 100 εκατ. ευρώ ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν και πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ. Για φέτος το συνολικό μέρισμα θα είναι λίγο πάνω από 0,80 ευρώ μαζί με το έκτακτο. Για να δούμε λίγο καλύτερη τη μερισματική απόδοση γιατί ξεπερνάει το 10%. Θα δούμε αποτύπωση στο ταμπλό σήμερα των παραπάνω.

ΟΤΕ: Αρκετές ερωτήσεις δέχθηκε η διοίκηση στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα αμοιβής των μετόχων με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ, να αναφέρει πως το 50-50 είναι για να αποφεύγεται και η μεγάλη μεταβλητότητα σε περιόδους όπως η τωρινή (εισβολή Ρωσίας). Το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν η σχέση 65-35% ήτοι το μέρισμα ήταν υψηλότερα.

Ανακοινώθηκε επίσης πρόθεση αγοράς έως 30 εκατ. μετοχών στους επόμενους 12 μήνες. Χθες η μετοχή είχε εξαιρετική συμπεριφορά και έκλεισε με μικρές απώλειες. Οι αναλυτές φαίνεται πως ήθελαν κάτι παραπάνω σε μέρισμα. Θα σημειώσουμε πως με περισσότερες αγορές ιδίων μετοχών, ευνοείται κυρίως ο βασικός μέτοχος, αφού οι μετοχές θα διαγραφούν. Το δίκτυο οπτικών ινών θα πάει σε 1 εκατ. νοικοκυριά το 2022 και σε 3 εκατ. το 2027, σύμφωνα με την εκτίμηση.

COCA COLA: Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, η εταιρεία έκλεισε τα εργοστάσια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δραστηριοποιείται στην Ουκρανία και τη Ρωσία μέσω θυγατρικών που κάνουν συνολικά κάτι παραπάνω από 7% των πωλήσεων και 3% του EBIT. Έχει κλείσει εργοστάσιο στον Kaniv.

ΟΛΘ: Ανακοίνωσε την κοινοπραξία Μυτιληναίου- Rover Maritime – HDK ανάδοχο του έργου της επέκτασης του προβλήτα 6 προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Το έργο δημιουργεί αξία τόσο στην εταιρεία όσο και στη χώρα.

EUROBANK EQUITIES: Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία αφαίρεσε από τις κορυφαίες της επιλογές τη Motor Oil και έβαλε την ΕΧΑΕ.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Από Ρωσία και Ουκρανία το 17% των αναγκών της σε χάλυβα το 2021. Λόγω της έντασης ενισχύει τη διασπορά των προμηθειών της σε άλλες χώρες.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Το 17% το σιτηρών που άλεσε ο όμιλος το 2021 ήταν κυρίως από Ρωσία. Εισάγει από πολλές χώρες και έχει εναλλακτικές.

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Το 17% των αγορών από Ουκρανία. Υπάρχουν άλλες αγορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης