Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Η στρατηγική μετά την εισβολή – Με πληθωρισμό και ύφεση αντιμέτωπες οι κεντρικές τράπεζες

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Η στρατηγική μετά την εισβολή – Με πληθωρισμό και ύφεση αντιμέτωπες οι κεντρικές τράπεζες
Οι αναλυτές της Merit εκτιμούν ότι οι κυκλικές μετοχές (τράπεζες, εμπόριο, βιομηχανίες) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον
Σχετικά Άρθρα

H Merit στο πρωινό της σχόλιο για την επενδυτική στρατηγική αναφέρει πως η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί με την τιμή του Brent κοντά στα 100 δολάρια και την τιμή του φυσικού αερίου στα 88 δολάρια.
Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί σε υψηλότερα επίπεδα, οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες είναι ante portas, με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ύφεση το 2008 με την τιμή του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν την δύσκολη εξίσωση υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης και αύξησης των επιτοκίων.
Όσο αφορά την Ελληνική οικονομία, το φυσικό αέριο αποτέλεσε το 42% της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας μας το 2021.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας διαρκούν για δέκα ημέρες, εάν κοπεί η ροή του αερίου από την Ρωσία.
Επιπλέον, παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου >1 μήνα και εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.
Οι αναλυτές της Merit εκτιμούν ότι οι κυκλικές μετοχές (τράπεζες, εμπόριο, βιομηχανίες) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον.
Είναι θετικοί για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση >10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε πτώση >15%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης