Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πιέζει τις αγορές η Ουκρανία – Στις 935 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πιέζει τις αγορές η Ουκρανία – Στις 935 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις αγορές. Το άνοιγμα των ξένων αγορών ήταν έντονα πτωτικό, και για παράδειγμα ο γερμανικός δείκτης υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο DAX βρίσκεται πλέον σε χαμηλό 11 μηνών και σημαντικά χαμηλότερα από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, αλλά και από στηρίξεις που κρατούσε μέχρι πρόσφατα.

Τα ελληνικά παράγωγα άνοιξαν με σημαντικές απώλειες, δίνονται μία πρώτη εικόνα για την πορεία της σημερινής συνεδρίασης. Το άνοιγμα της αγοράς έδειξε 40 πτωτικές και καμία ανοδική. Στις 935 μονάδες γύρισε ο Γενικός Δείκτης και κοιτάζει ξανά το πάνω μέρος της πολύμηνης συσσώρευσης, την οποία διέσπασε πρόσφατα. Μεγάλες οι απώλειες και υψηλός ο βαθμός συσχέτισης με τις ξένες αγορές. Αυξημένος και ο τζίρος στα πρώτα λεπτά.

FTSE 25: Όλες οι μετοχές του δείκτη με απώλειες. Στο ξεκίνημα, Πειραιώς, Eurobank και Ελλάκτωρ είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες και άνω του 3%. Τις μικρότερες είχε ο ΟΛΠ, ο οποίος βέβαια δεν έχει κάνει και κάποια ανοδική κίνηση τους προηγούμενους μήνες. Αντιθέτως έχει χάσει αρκετό έδαφος.

COCA COLA: Πολύ καλά τα αποτελέσματα χρήσης 2021 και νομίζουμε πως θα ικανοποιήσουν τους αναλυτές. Το μέρισμα είναι 0,71 ευρώ ανά μετοχή. Κοιτώντας την ενημέρωση για το κόστος των πρώτων υλών βλέπουμε μία σημαντική αύξηση. Για το 2022 περιμένει αύξηση του όγκου των πωλήσεων αλλά και αύξηση εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, μη συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου πάνω από το μέσο εύρος-στόχο του 5-6%.

Επιπλέον περιμένει και νέα αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 578,1 εκατ. ευρώ από 431,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 34%. H Merit ΑΧΕ στο σχόλιό της αναφέρει πως είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που έχει παρουσία στην Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν το 15% και 6% του εν. όγκου πωλήσεων. Προφανώς, λόγω των καλών αποτελεσμάτων η μετοχή υποχωρεί 0,92% μόνο στο ξεκίνημα.

ΔΕΗ: Πτωτικό και το δικό της ξεκίνημα. Η διοίκηση συνεχίζει και αγοράζει μετοχές. Στα 8,60 ευρώ περίπου στο ξεκίνημα με όγκο πάνω από 30 χιλ. τεμάχια.

ENTERSOFT: Κέρδη προ φόρων 6,5 εκατ. ευρώ το 2021 από 4,3 εκατ. ευρώ το 2020 αυξημένα κατά 51% δημοσίευσε η εισηγμένη. Προτείνεται μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή. Στα 10,3 εκατ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα. Ο τζίρος αυξήθηκε 45% και διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ. Το ταμείο και οι γραμμές χρηματοδότησης μπορούν να χρηματοδοτήσουν πιθανές εξαγορές λέει η εταιρεία.

EPSILON NET: Είδαμε και χθες κάποιες πιέσεις στη μετοχή, αν και δικαιολογούνται αφού έκανε μία καλή ανοδική διαδρομή. Σήμερα πιέζεται 4,5% και βλέπουμε ξανά πωλητές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με καλό όγκο η πτωτική κίνηση της μετοχής. Περισσότερα από 20 χιλ. τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στα πρώτα λεπτά και η μετοχή είναι οριακά χαμηλότερα από τα 1,30 ευρώ.

JUMBO: Με μικρές απώλειες αλλά κοντά στα 13 ευρώ η μετοχή. Η αποτίμηση λίγο κάτω από 1,8 δισ. ευρώ.

ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ: Όπως είναι λογικό πολλές μετοχές έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ αγοραστή και πωλητή με αποτέλεσμα να έχουν πάει αρκετές σε δημοπρασία. CPI, Κορδέλλου, Δρομέας μεταξύ αυτών.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Μετά από 10 λεπτά συνεδρίασης 3 ήταν οι ανοδικές μετοχές και περίπου 80 οι πτωτικές. Η Minerva με όγκο 1 τεμάχιο έχει άνοδο 5,98%, η Ναυπάκτου με 1 τεμάχιο έχει άνοδο 0,92% και η Medicon με 3 τεμάχια έχει άνοδο 0,22%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης