Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη - Οι τράπεζες λόγω Fitch στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη - Οι τράπεζες λόγω Fitch στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η ειδησεογραφία γύρω από το θέμα της Ουκρανίας θα συνεχίσει να δίνει μεταβλητότητα στις αγορές, αναφέρουν οι αναλυτές. Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch αποτελεί ευχάριστη έκπληξη και θα επηρεάσει θετικά. Από την αναθεώρηση των δεικτών FTSE Russell δεν είχαμε κάτι για τους μεγάλους δείκτες. Autohellas και Quest εισέρχονται σε κάποιους μικρότερης σημασίας.

Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με άνοδο καθώς οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για επίλυση του θέματος στην Ουκρανία, συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας. Το ΧΑ ακολουθεί με τις τράπεζες να ενισχύονται κοντά στο 2% μετά και την αναβάθμιση από Fitch. Καλή κίνηση και από ΔΕΗ στα πρώτα λεπτά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η αναβάθμιση από τη Fitch δεν ήταν αναμενόμενη. Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες, σε B, την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικό outloοk, καθώς επίσης την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερό outlook. Βασικός λόγος για την «ετυμηγορία» του είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους. Άνω του 3% η άνοδος για Πειραιώς και άνω του 2% για Alpha Bank.

JUMBO: Οι πωλήσεις του ομίλου τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 14,8%. Καιρικά φαινόμενα, αλλά και η περσινή ισχυρή ζήτηση επηρέασε το αποτέλεσμα. Ο Φεβρουάριος είναι θετικός αλλά πέρυσι 30 από τα 52 καταστήματα ήταν κλειστά στην Ελλάδα. Η διοίκηση περιμένει πως στο δίμηνο οι πωλήσεις του ομίλου θα είναι σταθερές ή και λίγο ανοδικές σε σχέση με το περσινό δίμηνο. Ήπια πτωτικά άνοιξε η μετοχή.

COCA COLA: Όπως αναφέρει η Merit στο πρωινό της σχόλιο το consensus εκτιμά ότι ο εν. κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 7,1 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 15% το 2021, τα επαναλαμβανόμενα EBIT στα 798 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 19% και τα καθαρά κέρδη στα 529 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 27%. Το consensus προβλέπει επίσης ότι το μέρισμα ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,70 ευρώ ανά μετοχή (Πηγή: Εταιρεία, Vuma consensus).

ΔΕΗ: Μπαράζ εκθέσεων για τη στήριξη της μετοχής το τελευταίο διάστημα και νομίζουμε πως έκανε δουλειά. Στα 8,7550 ευρώ το σημερινό άνοιγμα με άνοδο 1,80% και αποτίμηση 3,33 δισ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Με ήπια άνοδο ξεκίνησε η μετοχή. Ανακοινώθηκε η πρόθεση αναζήτησης εταίρου για την ΕΤΕΜ. Μικρή σε μέγεθος η ΕΤΕΜ, κάποτε ήταν πολύ ισχυρή, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ζημιές έφαγαν τα ίδια κεφάλαια και χρειάστηκε αύξηση κεφαλαίου.

ENTERSOFT: Αύριο και τα δικά της αποτελέσματα.

PROFILE: Πώληση 240 χιλ. μετοχών από τον πρόεδρο της εταιρείας, Χαράλαμπο Στασινόπουλο.

PREMIA: Εντολή πώλησης 70 χιλ. τεμαχίων περίπου στην προσυνεδρίαση στα 1,5 ευρώ και στο -3,85%. Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα βρήκαν αγοραστή οι μετοχές και πήγε στα 1,52 ευρώ ο τίτλος.

ΜΕΤΟΧΕΣ (απαντήσεις): Δεν υπάρχει κάποιο νέο για Performance, λογική η σταθεροποίηση της μετοχής κατά την άποψή μας μετά το μεγάλο ράλι των προηγούμενων μηνών, για να βγει από την επιτήρηση η Lavipharm, θέλει θετικά ίδια κεφάλαια. Για την Autohellas μας άρεσε το εννεάμηνο και νομίζουμε πως φέτος θα είναι μία καλύτερη χρονιά για την εταιρεία.

INTRAKAT: Μπήκαν και οι μετοχές της αύξησης κεφαλαίου. Στα 157 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Στα 2,09 ευρώ η μετοχή με όγκο 179 χιλ. τεμάχια στα πρώτα 10 λεπτά! Σε πακέτο 15 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης