Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω γεωπολιτικών εντάσεων
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά με όσα έχουν γίνει στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας με αποτέλεσμα να υποχωρούν σημαντικά οι αγορές της Ευρώπης στο Ξεκίνημα. Και πάλι κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών ο DAX αλλά και λίγο χαμηλότερα από τη σημαντική στήριξη στις 15.050 μονάδες.

Τα ελληνικά παράγωγα άνοιξαν με σημαντικές απώλειες καθώς το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πιο κοντά. Μεγάλες οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και στο -3%. Στο «κόκκινο» όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου ξεχωρίζουν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Το deal ταράζει τα νερά διότι γίνεται σε υψηλή τιμή και παρά το γεγονός ότι πολλά είχαν ακουστεί, η τιμή της μετοχής την περασμένη Παρασκευή δεν πλησίασε την τιμή της προαιρετικής δημόσιας πρότασης. Αυτό μας δείχνει, πως οι διαρροές μάλλον ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, αλλά και πως κανείς δεν περίμενε τέτοιο deal. Με βάση τα ίδια κεφάλαια Ιουνίου 2021 το deal γίνεται με p/bv 1,38x, το οποίο δεν το λες χαμηλό. Στα 7,70 ευρώ και στο +14,24% με όγκο 12 χιλ. τεμάχια και χωρίς να υπάρχει εντολή αγοράς από την Allianz.

INTERLIFE: Τον Ιούνιο του 2021 είχε ίδια κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ και η αποτίμησή της ήταν την Παρασκευή στα 86 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης p/bv είναι στις 0,716 φορές. Αν το τίμημα της Allianz στην Ευρωπαϊκή Πίστη δίνει μία κατεύθυνση, εδώ θα πρέπει να δούμε μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής για να το προσεγγίσει. Στα 4,78 ευρώ και στο +3,02% με την αποτίμηση να είναι στα 88,7 εκατ. ευρώ μετά το deal της Ευρωπαϊκής Πίστης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες έως και 6% άνοιξαν οι μετοχές. Είναι μεγάλα τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και δικαιολογούν ακόμα και τέτοιες κινήσεις. Ειδικά όταν βλέπεις την Ευρώπη να έχει πτώση άνω του 3%.

ΔΕΗ: Με απώλειες άνω του 3% το ξεκίνημα της μετοχής.

COCA COLA: Πιέζει την αγορά και η δική της πτώση κατά 4,3%.

ΟΛΠ: Δεν ωφελήθηκε από την άνοδο των προηγούμενων ημερών αλλά πέφτει με όγκο στο άνοιγμα και διαπραγματεύεται κάτω από τα 17 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Δυνατό μάζεμα είδαμε στο ξεκίνημα έως και τα 6,30 ευρώ που ήταν το προηγούμενο κλείσιμο. Μαζεύτηκαν πάνω από 80 χιλ. τεμάχια. Προφανώς και σε μία τέτοια μέρα για τις αγορές, κάτι σημαίνει αυτή η κίνηση των αγοραστών.

ΑΝΕΚ-ATTICA GROUP: Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 10/2 δημοσιεύσαμε ένα θεματάκι με τίτλο «Οι αρχές ρωτάνε και οι εισηγμένες κάνουν ότι απαντούν – Μήπως κάτι δε γίνεται σωστά;». Αναφερόμασταν φυσικά στο γεγονός, ότι οι αρχές ρωτούν για τη συγχώνευση που γράφουν οι πάντες αλλά οι εταιρείες δεν ξέρουν κάτι. Και δεν ήταν μία φορά που ρώτησαν. Η στήλη θεωρούσε πως ρωτούσαν λάθος… πρόσωπο και πως οι αρχές έπρεπε να είχαν ρωτήσει από την αρχή της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι βασικός μέτοχος και ουσιαστικά καθόριζε και τα δάνεια. Τελικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρώτησε την Πειραιώς και αυτή επιβεβαίωσε ουσιαστικά στις 11/2 τις πληροφορίες.

SAFE BULKERS: Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των ομολογιών.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ: Η νομική εκπροσώπηση της υφιστάμενης δικηγορικής εταιρείας του Αθανάσιου Βαρλάμη συνεχίζεται διά της Μαρίας Βαρλάμη, Δικηγόρου Αθηνών. Ο γνωστός ποινικολόγος έφυγε αδόκητα τον περασμένο οκτώβριο, ύστερα από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο. Η απώλεια του Αθανάσιου Βαρλάμη άφησε δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στο νομικό κόσμο, όσο και στον χρηματιστηριακό χώρο καθώς υπερασπίστηκε επιχειρηματίες εισηγμένων και μη εταιρειών με ήθος, αξιοπρέπεια, συνέπεια, αξιοπιστία. Η συνέχεια του έργου του δικηγορικού γραφείου του Αθανασίου Βαρλάμη συντελείται πλέον διά της Μαρίας Βαρλάμη, Δικηγόρου Αθηνών, και συνεργατών στην ίδια διεύθυνση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης