Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε υψηλά ημέρας και με μεγάλες εντολές ξανά οι τράπεζες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε υψηλά ημέρας και με μεγάλες εντολές ξανά οι τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Τραπεζικό και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον και κράτησε την αγορά σε θετικό έδαφος παρά την κάπως αυξημένη μεταβλητότητα που είδαμε και στις αγορές του εξωτερικού. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων με αποτέλεσμα να ανέβουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και να υποχωρήσουν οι μετοχές. Τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη επίσης δημιουργούν διαθέσεις για άντληση ρευστότητας.

Ωστόσο, η τρομερή δύναμη που είχε πάλι σήμερα η Εθνική αλλά και η Πειραιώς στάθηκαν εμπόδιο στην κάθε προσπάθεια για διολίσθηση. Έβγαλε αντίδραση και η Jumbo αφού δεν αφαιρέθηκε από τον MSCI. Καλή εικόνα και από τη ΔΕΗ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε υψηλό ημέρας το κλείσιμο του δείκτη και με άνοδο 1,83%, αφού στο τέλος έβγαλε μεγάλη κίνηση και η Eurobank, ενώ πάνω έκλεισε και η Alpha Bank. Νέα υψηλά για τις μετοχές και το δείκτη και μεγάλες εντολές και πάλι. Απίστευτη η Εθνική με κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας. Το κέρδη στον τραπεζικό δείκτη είναι εντυπωσιακά. Βάζουμε και κάτι στην τσέπη…

ΟΤΕ: Θα συμφωνήσουμε με την Optima Bank και την ανάλυσή της για τη μετοχή. Έχουν τιμολογηθεί πολλά θετικά στην τιμή της μετοχής. Η στήλη έχει τη μετοχή στις επιλογές της με τιμή 13,40 ευρώ και τότε (τέλη του 2020 όταν τις δημοσιεύσαμε) μας είχαν πει κάποιοι φίλοι πως δεν θεωρούσαν φθηνή τη μετοχή. Όμως από τότε έχει πάρει 40% σε προσαρμοσμένη τιμή μαζί με το μέρισμα.

Θεωρούμε πάντως πως υπάρχουν πολλές εισηγμένες οι οποίες δεν έχουν τιμολογήσει τα θετικά της ελληνικής οικονομίας. Η λογική κίνηση είναι επομένως η αφαίρεση της μετοχής από τις επιλογές μας προκειμένου να έχουμε μία ρευστότητα στο εικονικό χαρτοφυλάκιο για μετοχές που έχουν περιθώριο, αλλά και να δείξουμε πως τα κέρδη είναι κέρδη μόνο όταν μπαίνουν στην τσέπη. Μακάρι να συνεχίσει μόνο υψηλότερα και να κερδίσουν και οι επόμενοι. Με τιμή 17,5950 ευρώ στο κλείσιμο που ήταν και χαμηλό ημέρας, αφού βγήκαν κάτι μάρκετ εντολές στις τελικές δημοπρασίες.

AEGEAN: Εδώ φαίνεται πως οδηγούμαστε σε διάσπαση πολύμηνης συσσώρευσης με βάση το διάγραμμα. Πάει να κάνει υψηλότερη τιμή από αυτή που είχε τέλη Απριλίου του 2020. Θεωρούμε πως με καλές τουριστικές προοπτικές φέτος μπορεί να κινηθεί προς τα προ πανδημίας επίπεδα. Αν βοηθήσει λίγο και το πετρέλαιο…

ΟΛΠ: Αμετάβλητος στο κλείσιμο αλλά ο πωλητής έκανε αισθητή την παρουσία του σήμερα. Και οι αγοραστές κατέβηκαν χαμηλότερα και πήραν κομμάτια μέχρι και τα 17,04 ευρώ. Θεωρούμε πως αν τελειώνει ο πωλητής και το κλίμα παραμείνει καλό μπορεί να δώσει σημαντική κίνηση. Αν τελειώνει…

LAMDA: Απογοητευτική η εικόνα της.

SARANTIS: Δυνατούς πωλητές είχε σήμερα και έκλεισε στο -3,13%.

FRIGOGLASS: Καλή η αποζημίωση και θα περάσει όλη κέρδος αφού η απόσβεση του εργοστασίου στη Ρουμανία είχε γίνει. Μάλιστα περνάει τμηματικά στα τρίμηνα, άρα θα τα βελτιώνει. Το είδαμε στο εννεάμηνο, θα το δούμε και στο πρώτο τρίμηνο που πήρε άλλα 10 εκατ. ευρώ. Μένει άλλη μία αποζημίωση για τη διακοπή της λειτουργίας. Στο +13,58% και στα 0,1840 ευρώ.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Με αφορμή κάποια ερωτήματα που στέλνετε στη στήλη, θα επαναλάβουμε πως η προσέγγισή μας είναι να επιλέγουμε μετοχές με βάση τα θεμελιώδη και ιδανικά αν έχουν μία περίοδο συσσώρευσης στο χρηματιστήριο. Για παράδειγμα μετοχές που έχουν κάνει 300% ή 500% δεν μπορούμε να δώσουμε σήμα εισόδου, γιατί η πιθανότητα εγκλωβισμού είναι μεγαλύτερη από το να πάρει κάποιος άλλο ένα 100%.

Πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψη και το πως συμπεριφέρεται η διοίκηση. Δηλαδή αξιολογούμε θετικά το γεγονός μία διοίκηση να βγαίνει άμεσα και να ενημερώνει είτε απευθείας είτε μέσω κύκλων, για κάτι αρνητικό ή κάτι που επηρεάζει ή κάτι που ακούγεται και βέβαια αξιολογούμε αρνητικά διοικήσεις όπου ακούγονται διάφορα και είναι εξαφανισμένες.

Επίσης μας αρέσουν τα turnaround stories και ξέρουμε πως δίνουν μεγάλες αποδόσεις, αλλά σε βάθος χρόνου, θεωρούμε πως εταιρείες με κερδοφορία και μερίσματα καλύπτουν την απόδοση και δεν δημιουργούν γενιές εγκλωβισμένων. Για να μην κρυβόμαστε σας λέμε πως δεν μας ενδιαφέρει και δε δίνουμε βάση σε όσα ακούμε όπως ποιος «παίζει το χαρτί» και τέτοια. Κοιτάμε ισολογισμό και προοπτικές.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Παραμένουν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος αφού μέχρι τώρα είναι μόνο στις τράπεζες, άντε και σε 2-3 άλλες. Σταδιακά όμως περιμένουμε να έρθουν και στα καλά χαρτιά, στα οποία η στήλη έχει μία ιδιαίτερη συμπάθεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης