Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές με περιορισμένο τζίρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές με περιορισμένο τζίρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με ήπια άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές και δίνει την ευκαιρία και στη δική μας αγορά να αντιδράσει. Να σημειωθεί πως χθες το ΧΑ κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που είχε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Δεν αναμένεται διαφοροποίηση του σκηνικού και για μία ακόμα φορά φαίνεται πως η στήριξη που παρέχει ο εκθετικός των 200 ημερών (870 μονάδες) είναι σημαντική.

Οι αποτιμήσεις με βάση τα εννεάμηνα είναι ελκυστικές για ένα σημαντικό αριθμό μετοχών, αλλά οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πίεση που προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους, του μεταφορικού και των πρώτων υλών, θα συνεχίσει να επηρεάσει. Καλά τα νέα για τη μετάλλαξη Omicron, αφού φαίνεται πως τα εμβόλια την καλύπτουν. Από την άλλη τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν χώρες του εξωτερικού, δημιουργούν μία ακόμα πηγή ανησυχίας.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με ήπια άνοδο και με τις τράπεζες να προσπαθούν να βγάλουν αντίδραση. Ανοδικά και η μετοχή της Coca Cola αλλά και του ΟΤΕ και λόγω βαρύτητας βοηθούν και αυτές. Ο τζίρος πάλι είναι χαμηλός, αλλά δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό ειδικά αυτές τις ημέρες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλο υψηλότερες τιμές στόχους δίνουν οι αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι, αλλά δεν βλέπουμε τον ίδιο ενθουσιασμό και στο ταμπλό. Δεν έχουμε βέβαια παράπονο από την πορεία της Eurobank και της Εθνικής φέτος, αλλά θα θέλαμε κάτι καλύτερο ώστε να ξεκολλήσει και ο γενικός δείκτης. Καλό ξεκίνημα για Eurobank και Πειραιώς και ηπιότερη η άνοδος για Εθνική και Alpha Bank. Ο χαμηλός όγκος βέβαια δημιουργεί μεταβλητότητα.

OTE: Θα έρθει και η επόμενη διαγραφή ιδίων μετοχών, άρα βελτιώνεται η σχέση των μετόχων ως προς το συνολικό αριθμό, ενώ συνεχίζονται και οι αγορές ιδίων μετοχών. Πάνω από τα 16 ευρώ η μετοχή, έχοντας δώσει φέτος καλά μερίσματα, αλλά και μία απόδοση 21% από την αρχή του έτους. Σημαντικά καλύτερα τα έχει πάει η μετοχή έναντι της αγοράς.

LAMDA: Οι insiders στηρίζουν τη μετοχή εδώ και καιρό. Στα 7 ευρώ και στο -0,64% στο ξεκίνημα με χαμηλό όγκο.

PREMIA: Δυνατούς αγοραστές είχε χθες η μετοχή και σήμερα με όγκο 10 χιλ. τεμάχια ενισχύεται 2,61% και βρίσκεται στα 1,57 ευρώ. Μετά από μία περίοδο συσσώρευσης πέριξ των 1,50 ευρώ φαίνονται διαθέσεις ανοδικής κίνησης.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Πριν λίγες μέρες έκοψε μέρισμα καθαρό 0,1615 ευρώ ανά μετοχή και στις 5 Ιανουαρίου 2022 θα δώσει και επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 2,30 ευρώ και έχει απόδοση 20% από την αρχή του έτους συν το 10% που αντιστοιχεί σε μέρισμα και επιστροφή. Θα ξαναγράψουμε πως όσοι επενδυτές είχαν αγοράσει τη μετοχή πριν μερικά χρόνια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με τα μερίσματα και τις επιστροφές που έχουν λάβει την έχουν ή τσάμπα ή σχεδόν τσάμπα. Από το 2013 έως και το 2017 συσσώρευε σημαντικά κάτω από το 1 ευρώ. Κρίμα να μην είχε καλύτερη εμπορευσιμότητα.

AVE: Άλλες 7,233 εκατ. προνομιούχες μετοχές μετατρέπονται σε κοινές και εισέρχονται από αύριο σε διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μετοχές που είχαν προκύψει από τις αυξήσεις κεφαλαίου που είχε κάνει η εταιρεία με χρήματα των βασικών μετόχων προκειμένου να τη στηρίξουν.

ΚΛΜ: Με όγκο πάνω από 12 χιλ. τεμάχια ξεκίνησε η μετοχή και δεν είναι μικρός για τα δεδομένα της. Στα 0,6480 ευρώ και στο +0,31%. Η αποτίμηση στα 26 εκατ. ευρώ.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ: Η χθεσινή παρέμβαση Ερντογάν έφερε μεγάλη ενίσχυση στην τουρκική λίρα. Κάποια στιγμή θα διόρθωνε η σχέση της λίρας και προς το δολάριο και προς το ευρώ, αφού είχε καταγράψει τεράστια διολίσθηση τους τελευταίους μήνες. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη το τουρκικό νόμισμα και να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Η σχέση δολαρίου/λίρας πήγε από το 18 στο 13 και του ευρώ έναντι της λίρας από το 20 στο 14,8.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης