Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάνω από τις 880 μονάδες με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στις ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάνω από τις 880 μονάδες με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ήπια ανοδικό είναι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και δίνει μία άνοδο στο ξεκίνημα στον Γενικό Δείκτη ο οποίος έπιασε τις 880 μονάδες. Μεταβλητότητα περιμένουν και σήμερα οι αναλυτές, αλλά και συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων λόγω αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Καλή εικόνα στο ξεκίνημα από τα περισσότερα βαριά χαρτιά, αλλά και περιορισμένος τζίρος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εθνική και Πειραιώς κινούνται καλύτερα στα πρώτα λεπτά, αλλά από κοντά πάνε και οι δύο άλλες συστημικές. Το δικαίωμα της Attica Bank διαπραγματεύεται σήμερα για τελευταία μέρα. Η μετοχή υποχωρεί 3%.

COCA COLA: Με όγκο 100 τεμάχια ενισχύεται 1,30% και βρίσκεται οριακά υψηλότερα από τα 28 ευρώ. Λόγω βαρύτητας στους δείκτες συμβάλει στην πρωινή ανάκαμψη της αγοράς.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ανοδικά με ήπιο όγκο στα πρώτα λεπτά. Στα 14,72 ευρώ και στο +0,96%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Υπερκαλύφθηκε της Noval Property και σειρά παίρνει αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Διαβάστε και το σχόλιο του Λουκά Παπαϊωάννου αναφορικά με τα ομόλογα, σε άλλο σημείο της στήλης. Πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό.

ΟΠΑΠ: Άνω του 1% ενισχύεται η μετοχή με καλό όγκο.

INTRALOΤ: Η αναδιάρθρωση των δανείων έφερε μεγάλη βελτίωση στα κέρδη του ομίλου, στο ύψος του καθαρού δανεισμού αλλά και στα ίδια κεφάλαια. Λόγω των έκτακτων εμφάνισε καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 44,5 εκατ. ευρώ από ζημία 60,4 εκατ. ευρώ με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να περιορίζονται στα 3,7 εκατ. ευρώ από 36,2 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων παρέμεινε αρνητικό αλλά βελτιώθηκε στα -104,2 εκατ. ευρώ από -219,1 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 501,2 εκατ. ευρώ από 651,1 εκατ. ευρώ.

ATTICA GROUP: Θα δώσει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή και μάλιστα είναι καθαρό αφού τα κέρδη προέρχονται από ναυτιλιακά έσοδα που είναι αφορολόγητα. Απόδοση κοντά στο 5% με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Τώρα αν μας ρωτήσετε τι προτιμάμε θα σας λέγαμε ότι καλύτερα θα θέλαμε να μείωνε δανεισμό. Στο +2,5% η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΜΙG: Ανοδικά η μετοχή αφού το μεγαλύτερο μέρισμα από την Attica Group η συγκεκριμένη θα το εισπράξει. Βέβαια τα δάνεια εδώ είναι μεγάλα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πάνω από τα 7 ευρώ και πάλι η μετοχή. Με τη μετάλλαξη, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πως ο κλάδος που παράγει προϊόντα σχετικά με την πανδημία, θα συνεχίσει να δίνει κέρδη.

ΔΡΟΜΕΑΣ (απάντηση): Πράγματι απογοητεύει η πορεία της μετοχής φέτος. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Φυσικά και είναι γνωστός ο βασικός λόγος της πορείας της, δηλαδή η ύπαρξη του πωλητή, που η στήλη είχε αποκαλύψει. Στις επιλογές για το 2021 την είχαμε συμπεριλάβει με τιμή 0,45 ευρώ. Και τότε έκανε μία μεγάλη βουτιά, αλλά στη συνέχεια πήγε μέχρι και 0,58 ευρώ. Στα 0,54 ευρώ (6/5/21) την αφαιρέσαμε (με αντιδράσεις και τότε, από αναγνώστες), λόγω επιπέδων αγοράς και αποτελεσμάτων.

Στις 5/7 πήγε ξανά σημαντικά χαμηλότερα και στα 0,4470 ευρώ την επαναφέραμε στις επιλογές τονίζοντας ότι θέλει προσοχή λόγω του πωλητή. Σήμερα είναι 0,37 ευρώ. Με άλλα λόγια το trade δίνει μηδενική απώλεια.

CENTRIC (απάντηση): «Το ταμπλό έχει πάντα δίκιο» χρειάζεται κουβέντα. Σε μία αγορά όπως το ΧΑ με 500-600 κωδικούς ανά συνεδρίαση και με τέτοιους τζίρους, πιστεύουμε πως το ταμπλό δεν έχει πάντα δίκιο. Δείτε για παράδειγμα μετοχή και δικαίωμα της Attica Bank. Επίσης προσπαθούμε να ασχολούμαστε με όλες τις μετοχές και ειδικά με αυτές που έχουν ρευστότητα σημαντικά πάνω από το 50% της αποτίμησης.

Την είχαμε επιλογή στα 0,24 ευρώ και την αφαιρέσαμε στα 0,2820 ευρώ στις 12/4. Πήγε και σημαντικά πιο πάνω. Βλέπουμε επίσης πως τώρα τα θεμελιώδη είναι πιο ισχυρά και φυσικά την κοιτάμε, όταν έχει και τέτοιες εντολές αγοράς. Τώρα για το γιατί δεν κινείται, παίζουν πολλά ρόλο. Βασικό για εμάς είναι η απουσία εξωστρέφειας από τη διοίκηση αλλά και ίσως γιατί οι βασικοί μέτοχοι δεν ασχολούνται, όπως σε άλλες μετοχές. Την προτιμούμε πάντως από άλλες που από τα χρέη τους πουλάνε περιουσιακά στοιχεία ή κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου κάθε δύο χρόνια μηδενίζοντας την αξία των μετόχων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης