Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ανακάμπτουν οι εισηγμένες του κλάδου μαρμάρου – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

Ανακάμπτουν οι εισηγμένες του κλάδου μαρμάρου – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου
Η διοίκηση της Ικτίνος αναφέρει πως περιμένει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η διοίκηση της Mermeren δεν κάνει κάποια εκτίμηση για το σύνολο της χρήσης
Σχετικά Άρθρα

Ανακάμπτουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων του κλάδου μαρμάρου σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Όλες οι γραμμές και στις δύο εισηγμένες του κλάδου (Ικτίνος και Mermeren) είχαν βελτίωση, ενώ πολύ καλά πήγαν και οι ταμειακές ροές.
Η Mermeren παραμένει αδάνειστη, βελτιώνοντας το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ η Ικτίνος μείωσε τον καθαρό δανεισμό της.
Η διοίκηση της Ικτίνος αναφέρει πως περιμένει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η διοίκηση της Mermeren δεν κάνει κάποια εκτίμηση.
Με βάση πάντως τις αποτιμήσεις των εισηγμένων θα χρειαστούν ένα δυνατό δεύτερο εξάμηνο για να έχουν ελκυστικό p/e.
Η Ικτίνος με αποτίμηση 91 εκατ. ευρώ περίπου είχε καθαρά κέρδη 2,92 εκατ. ευρώ και η Mermeren με 227 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη 6,68 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Mermeren με χαμηλότερο τζίρο δημιούργησε υψηλότερο EBITDA από την Ικτίνος και έχει καλύτερο περιθώριο κέρδους, ήτοι δημιούργησε και υψηλότερα καθαρά κέρδη.

Τα μεγέθη της Ικτίνος

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Ικτίνος κατά το Α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 19.478.412 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το Α΄ εξάμηνο του 2020 ανερχόταν σε 15.965.339 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22%.
Τα EBITDA ανήλθαν σε 6.574.382 ευρώ από 3.591.208 ευρώ αυξημένα κατά 83,07% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,92 εκατ. ευρώ από 113 χιλ. ευρώ.
Η Διοίκηση είναι αισιόδοξη για την επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη.
Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 37,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 50,5 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 4,7 εκατ. ευρώ καλύπτοντας τις επενδυτικές και τις χρηματοδοτικές, εξέλιξη που μείωσε τον καθαρό δανεισμό.
Περισσότερο από το 96% των πωλήσεων κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ σχεδόν το 60% της παραγωγής κατευθύνεται στην Κίνα.
H Κίνα που στις αρχές του 2020 ήταν το επίκεντρο της πανδημίας ανέκαμψε σύντομα βρίσκοντας τους ρυθμούς της προς το τέλος του προηγούμενου έτους.
Όμως, σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις κατέχουν οι ΗΠΑ , οι χώρες του Αραβικού Κόλπου, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη.
Τώρα πια διαφαίνεται ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση παγκοσμίως καθώς τα μεγάλα έργα του εξωτερικού που τηρούσαν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας φαίνονται να επανέρχονται στο προσκήνιο και να υπάρχει μια κινητικότητα.
Η Διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων καθώς τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Σημειώνεται πως η Ικτίνος δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate.
Διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2.133 περίπου στρέμματα χίλια μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη.
Για το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο , η Διοίκηση του Ομίλου βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές αλλά χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία.

Τα μεγέθη της Mermeren

Ο κύκλος εργασιών για την περίοδο διαμορφώθηκε στα 13,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Τα EBITDA ανήλθαν στα 8,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6,68 εκατ. ευρώ από 3,78 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό χρέος την 30 Ιουνίου 2021 διαμορφώθηκε στα -14,9 εκατ. ευρώ (αρνητικές τιμές δείχνουν καθαρά διαθέσιμα).
Τα ίδια κεφάλαια κατά την 30 Ιουνίου 2021 ανήλθαν σε 45,3 εκατ. ευρώ.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης