Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο υψηλό ημέρας παρά το χαμηλό τζίρο – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο υψηλό ημέρας παρά το χαμηλό τζίρο – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Αν και μικρός ο τζίρος τη δουλειά τους την έκαναν οι αγοραστές. Πήγαμε κάπως έως αρκετά καλύτερα από τις ξένες αγορές και κλείσαμε μάλιστα πάνω από τις 880 μονάδες. Στο επίκεντρο οι εταιρείες διύλισης, η Μυτιληναίος, ο ΑΔΜΗΕ, η Viohalco και βοήθησαν και οι τράπεζες.

Η συσσώρευση συνεχίζεται και στα θετικά καταγράφουμε το γεγονός ότι παρά την προσέγγιση του εκθετικού κινητού των 200 ημερών δεν τον σπάσαμε προς τα κάτω και βγήκε και καλή αντίδραση. Σήμερα έκλεισε στο υψηλό της ημέρας ο γενικός δείκτης και στις 882 μονάδες με άνοδο άνω του 1% και τζίρο κάπου στα 45 εκατ. ευρώ ο καθαρός.

ΔΥΙΛΙΣΤΗΡΙΑ: Τώρα είδαν ότι η τιμή του πετρελαίου δίνει κέρδη; Εδώ και καιρό έχουν δημοσιεύσει εξάμηνο και μάλιστα έχουν σημειώσει την βελτίωση των περιθωρίων διύλισης και το καλό τρίτο τρίμηνο που αναμένεται. Καλοδεχούμενη πάντως έστω και καθυστερημένη η κίνηση των μετοχών. Στο +4,29% τα ΕΛΠΕ και στα 5,84 ευρώ και στο +3,53% και στα 13,78 ευρώ η Motor Oil. Αμφότερες θα έπρεπε με βάση όσα βλέπουμε στο ταμπλό να ήταν σημαντικά υψηλότερα εδώ και καιρό. Ας είναι…

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δυνατή κίνηση σήμερα. Έχει γυρίσει αρκετά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους και προφανώς ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των επενδυτών. Στα 14,68 ευρώ και στο +3,02%.

ΑΔΜΗΕ: Αδικείται εδώ και χρόνια στο ταμπλό. Παρά το σημερινό +3,45% τα 2,40 ευρώ είναι λίγα. Ξεκίνησε τη χρονιά στα 2,65 ευρώ. Έδωσε βέβαια και μέρισμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή εικόνα σήμερα από τον κλάδο και βοήθησε σημαντικά στη διαμόρφωση της τιμής του γενικού δείκτη. Σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της τελευταίας τιμής πήγαιναν να κλείσουν οι τραπεζικές. Η ΑΛΦΑ είχε δυνατό αγοραστή στα 1,14 ευρώ, αλλά στο χρηματιστήριο παραγώγων υπήρχε μεγάλος πωλητής στην ίδια τιμή. Δηλαδή ενώ είχε κάνει όλη μέρα 1.200 ΣΜΕ πουλούσαν 1.300 ΣΜΕ στα 1,14 ευρώ. Τελικά η Πειραιώς έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 1,4170 ευρώ με άνοδο 1,94%, η Alpha Bank επίσης στο υψηλό ημέρας και στα 1,1390 ευρώ με άνοδο 1,70%, όπως και η Eurobank στα 0,8320 ευρώ. Μόνο η Εθνική έκλεισε λίγο χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και στα 2,49 ευρώ αλλά με άνοδο 1,63%.

ΜΕΤΑΛΛΑ: Δυνατή διόρθωση σήμερα. Μετοχές που είχαν σημαντική κίνηση το τελευταίο διάστημα κατέγραψαν αξιόλογη διόρθωση. Η ΣΙΔΜΑ έκλεισε με απώλειες 5,41%, η Τζιρακιάν με πτώση 3,36%, η ΕΛΑΣΤΡΟΝ έχασε 2,78% και η Κορδέλλου έκλεισε στο -0,36%.

INTRACOM: Υπήρχε από χθες η πληροφορία στα χρηματιστηριακά γραφεία και εκεί απέδιδαν στελέχη της αγοράς την άνοδο της μετοχής. Σήμερα βγήκε η εταιρεία και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες λέγοντας πως είναι σε συζητήσεις για «ενδεχόμενη» συναλλαγή που αφορά την Intrasoft. Φυσικά και θα πρέπει να δούμε το τίμημα και το ποσοστό, αν κλείσει το deal και μετά να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα.

Αυτό που μπορούμε να γράψουμε είναι πως για να «πανηγυρίζει» η αγορά θα πρέπει να είναι καλό το τίμημα και λογικά πρόκειται για διάθεση ποσοστού. Αλλιώς το να πουλάς εταιρεία πληροφορικής, ενώ αναμένονται λαμπρές προοπτικές, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου (Ταμείο Ανάκαμψης, έργα κτλ.) ίσως να μη δικαιολογείται τέτοιος ενθουσιασμός. Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις. Στο +7,13% και στα 2,2550 ευρώ με όγκο 688 χιλ. τεμάχια.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (απάντηση): Κάτω από τα 0,20 ευρώ «φώναζε» το ταμπλό πως κάτι θα γίνει. Έδωσε μεγάλη κίνηση και επιπλέον οι εκτιμήσεις της διοίκησης φαίνεται πως επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα εξαμήνου. Οι τιμές των ξύλων έχουν και αυτές ενισχυθεί σημαντικά. Έχει όντως την αύξηση κεφαλαίου που θα μπορούσε να ενισχύσει. Δεν ξέρουμε για καράβια, αλλά δεν είναι και κάτι που θέλουμε σε αυτές τις τιμές. Υπάρχει άλλη εισηγμένη που τα έχει αγοράσει σχεδόν τσάμπα, επομένως αν κάποιος θέλει να παίξει τη συγκεκριμένη αγορά έχει καλύτερη επιλογή. Στο +5% και στα 0,2940 ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ (απάντηση): Όσο βλέπουμε ύπαρξη πωλητή ο οποίος μάλιστα δείχνει πως δε θέλει να ανέβει η μετοχή, δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι διαφορετικό. Πολύ φθηνή με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αλλά στο ταμπλό το θέμα είναι άλλο. Παραμένει κάτω από τα 0,70 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Συνεχίζεται η κίνηση βάσει διαγράμματος. Πάτημα και αντίδραση σήμερα και κλείσιμο πάλι σε αντίσταση. Δυνατή κίνηση και δεν είδαμε μεγάλο πωλητή, κάτι που βλέπαμε λίγες μέρες πριν. Συμπέρασμα βέβαια δε μπορούμε να βγάλουμε καθώς η μεταβλητότητα έχει πάει στη στρατόσφαιρα. Χαμηλό σήμερα στα 6,35 ευρώ και κλείσιμο στα 6,89 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας.

ΑΤΗΕΧ SMALL CAP CONFERENCE: Alpha Trust, AVE, BriQ, Δρομέας, Ικτίνος, Interlife, Μοτοδυναμική, Παπουτσάνης, Performance, Profile, Real Consulting και Revoil θα παρουσιαστούν στις 20-21 Οκτωβρίου. Θα γίνει και πάλι διαδικτυακά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης