Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επηρεάζεται από τις αγορές του εξωτερικού – Η στήριξη στις 850 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επηρεάζεται από τις αγορές του εξωτερικού – Η στήριξη στις 850 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Διαβάζουμε πως οι επενδυτές στο εξωτερικό αρχίζουν να ανησυχούν για τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Άργησαν λίγο. Καιρό τώρα έχουν μιλήσει στην Ελλάδα, σοβαροί επιχειρηματίες για το θέμα. Καιρό τώρα, το σημειώνουμε και από αυτή τη στήλη. Χρειάζεται προσοχή. Πρέπει το θέμα αυτό να λυθεί, αν και δεν είναι εύκολο.

Οι αγορές της Ευρώπης έχουν αξιόλογες απώλειες και σημειώνουμε την εικόνα του DAΧ, το διάγραμμα του οποίου μας δείχνει ότι δοκιμάζει το κάτω μέρος της συσσώρευσης. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με σημαντικές απώλειες και κατευθύνεται προς τις 850 μονάδες, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών που καθορίζει και τη μακροπρόθεσμη τάση. Απώλειες σχεδόν για το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα εξαμήνου, δείτε αναλυτικά θέμα που υπάρχει στην κατηγορία Χρηματιστήριο, μαζί με πίνακα. Τα κέρδη πρώτου εξαμήνου 2021 ξεπέρασαν ακόμα και αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2019. Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα με άλλα λόγια. Ζητούμενο η συνέχεια, καθώς κάποιοι εισηγμένοι σημειώνουν την επίδραση που μπορούν να έχουν οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια στο δεύτερο εξάμηνο. Σημειώνουμε ξανά το γεγονός ότι περιμένουν πολλοί την τελευταία ώρα να δημοσιεύσουν εξάμηνο και μάλιστα μεταξύ αυτών και εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποιήσεις.

ΟΤΕ: Μέσα στο 2021 θα δοθεί σύμφωνα με τη διοίκηση το έκτακτο μέρισμα, ενώ μέρος του τιμήματος θα πάει και σε αγορά ιδίων μετοχών. Ήπιες απώλειες για τη μετοχή στο ξεκίνημα.

LAMDA: Τα όσα ανακοινώθηκαν δείχνουν πως μπορεί να εξελιχθεί game changer του ελληνικού τουρισμού, όπως είχαμε ξαναγράψει. Ανάρπαστες οι βίλες και τα διαμερίσματα στον πύργο και δίνονται προκαταβολές ήδη, χωρίς να έχουν μπει τα θεμέλια! Και όπως καταλαβαίνετε αυτοί που τα αγοράζουν είναι μεγάλα πορτοφόλια και πληρώνουν το τετραγωνικό πολλαπλάσια τιμή σε σύγκριση με τις τιμές που ξέρουμε. Φανταστείτε λοιπόν τι θα αφήσουν αυτοί στην Αττική στο μέλλον και τι διαφήμιση μπορούν να κάνουν στη χώρα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλες οι συστημικές πτωτικά με την Πειραιώς και την Εθνική να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η πώληση του 85% της Cardlink έγινε με τίμημα 93 εκατ. ευρώ και θα γράψει έκτακτο κέρδος 85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Beta ΑΧΕΠΕΥ θα μπορούσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να δώσει έκτακτο μέρισμα αθροιστικά περί τα 1,4 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Θέλει αρκετό διάβασμα η λογιστική κατάσταση. Από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως έχει γίνει αναπροσαρμογή αξίας στα μικρά πλοία που έχει συμμετοχή 15% και έφτασε η υπεραξία τα 17 εκατ. ευρώ περίπου. Στο μεγάλο πλοίο που έχει ποσοστό 85% δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή, άρα μιλάμε για μία κρυφή υπεραξία από εκεί. Το καθαρό ταμείο είναι 65,8 εκατ. ευρώ ή 1,65 ευρώ ανά μετοχή και τέλειωσε με τους χρονομισθωτές.

Επίσης, έχει γίνει παραλαβή έργου από το υπουργείο Υποδομών. Εδώ θα σημειώσουμε πως οι απαιτήσεις που έχει από έργα του δημοσίου έχουν απομειωθεί σημαντικά, άρα αν εισπράξει τα ποσά ή κάποια από αυτά, μάλλον θα έχει έκτακτα κέρδη και μάλιστα αξιόλογα. Η αποτίμηση είναι 75 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκαν στα 133 εκατ. ευρώ. Από την αποτίμηση το μεγαλύτερο μέρος το έχει στο ταμείο και σε λογαριασμούς δεσμευμένους λόγω της συμφωνίας πώλησης του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς. Με μεγάλες απώλειες άνοιξε η μετοχή και μάλλον κάποιοι δε διάβασαν σωστά τη λογιστική κατάσταση.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Πολύ καλά τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως η τάση θα συνεχιστεί και στο δεύτερο. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 7,8 εκατ. ευρώ από ζημιά 295 χιλ. ευρώ και οι πωλήσεις αυξήθηκαν 27%. Ο καθαρός δανεισμός στα 99 εκατ. ευρώ περίπου.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Όπως όλος ο κλάδος έχουμε και εδώ εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι πωλήσεις στα 15,1 εκατ. ευρώ από 7,88 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 2,3 εκατ. ευρώ από 116 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,3 εκατ. ευρώ από 209 χιλ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στα 9,1 εκατ. ευρώ όσο ήταν και η αποτίμηση χθες στο κλείσιμο, ενώ έχει περαστεί η αύξηση των 3 εκατ. ευρώ.

INTRACOM: Διατηρείται και σήμερα η μεταβλητότητα και υποχωρεί άνω του 2% η μετοχή.

MEDICON: Συνεχίζεται η άνοδος λόγω των καλών αποτελεσμάτων. Βελτιώνεται και ο όγκος κάπως.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης