Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς τις 870 μονάδες λόγω της ΔΕΗ

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς τις 870 μονάδες λόγω της ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από 3 ανοδικές. Εμείς δεν ακολουθήσαμε την άνοδο, αλλά την πτώση την ακολουθούμε. Έχουμε τη ΔΕΗ σήμερα που θα επηρεάσει το κλίμα και επειδή η αύξηση θα γίνει γρήγορα, θα δούμε πιέσεις και σε άλλες μετοχές προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα για την αύξηση.

Με το που ξεκίνησε η προσυνεδρίαση στη μετοχή της ΔΕΗ μπήκαν εντολές πώλησης που έδιναν άνοιγμα στα 8 ευρώ. Ακόμα χαμηλότερα πήγε στη συνέχεια η μετοχή και γρήγορα ο όγκος ξεπέρασε τις 400 χιλ. τεμάχια. Απώλειες 1,8% με το καλημέρα στο γενικό δείκτη και η τιμή στις 870 μονάδες με υψηλό τζίρο λόγω της ΔΕΗ. Μόνο η Viohalco ενισχύεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Αξιόλογες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εθνική κ.α.

ΔΕΗ: Η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου επισκιάζει τα πάντα. Και αν δεν είχε πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ θα λέγαμε πως την χρειάζεται. Χρόνια τώρα πιστεύουμε ότι οι μοχλευμένες εταιρείες πρέπει να απομοχλευθούν και με αύξηση και με βελτίωση αποτελεσμάτων. Όμως εδώ βλέπουμε βελτίωση EBITDA, ταμειακών ροών, αλλά επεκτείνει και το αναπτυξιακό πλάνο. Χρειάζεται από τώρα τα λεφτά;

Βαφτίζουμε όλες τις αυξήσεις «αναπτυξιακές» και τις κάνουμε με βιβλίο προσφορών. Έδειξε το δρόμο η Τράπεζα Πειραιώς. Σε κάθε περίπτωση εδώ κάποιοι ήξεραν και πουλούσαν 8 μέρες. Πρέπει να ερευνηθεί. Καλά θεωρούμε τα αποτελέσματα λόγω αναστροφής προβλέψεων, αλλά το κρίμα είναι να βγάζεις 500 εκατ. ευρώ σχεδόν EBITDA και η τελική γραμμή να θέλει αντιστροφή πρόβλεψης για να είναι θετική.

Σημειώνεται πως τα κέρδη προ φόρων ήταν στα 13,8 εκατ. ευρώ από 51,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά στα 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ λόγω της θετικής φορολογίας. Κοιτώντας τα αποτελέσματα ανά εταιρεία βλέπουμε πως η μητρική είχε πολύ δυνατή κερδοφορία (168,2 εκατ. ευρώ από 61,4 εκατ. ευρώ), ο ΔΕΔΔΗΕ που πουλήθηκε το 49% προς 2,1 δισ. ευρώ είχε κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ, η Λιγνιτική Μελίτης είχε ζημία 22,4 εκατ. ευρώ και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης είχε ζημιά 39,7 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Έχουμε αρκετά από χθες και αυξάνεται ο ρυθμός δημοσίευσης αφού πάμε προς το τέλος του μήνα και άρα λήγει η προθεσμία. Η πρώτη ματιά δείχνει καλά αποτελέσματα κυρίως στον κλάδο των μετάλλων. Εκπληκτικά τα κέρδη των Viohalco και Έλαστρον. Δημοσίευσαν και οι ναυτιλιακές όπου δεν περιμέναμε βελτίωση, καθώς λειτούργησαν λίγες μέρες με τουρισμό και χωρίς lockdown.

ΕΥΑΘ: Καθαρό ταμείο 94 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 5,9 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 163 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το καθαρό ταμείο τι p/e έχουμε;

VIOHALCO: Εξαιρετική η κερδοφορία. Σε δημοσιευμένη βάση είχε καθαρά κέρδη 93,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα κέρδη από την αποτίμηση των μετάλλων. Αυξήθηκε ο καθαρός δανεισμός. Έπεσε στη μέρα βέβαια και η μετοχή ενισχύεται λίγο σε σύγκριση με την κίνηση που θα μπορούσε να είχε.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Τρομερά καθαρά κέρδη 10,3 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκε και εδώ ο καθαρός δανεισμός, αλλά είναι φυσιολογική εξέλιξη στον κλάδο. Βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων και σημειώνουμε πως πάντα μας άρεσε η συγκεκριμένη, γιατί πάντα είχε χαμηλή σχέση χρέους προς ίδια κεφάλαια και δημιουργούσε όταν χρειαζόταν ταμειακές ροές ώστε να μειώσει τη μόχλευση. Στο +10% και στα 2,40 ευρώ με όγκο 26 χιλ. τεμάχια.

ATTICA GROUP: Δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα και νομίζουμε πως είναι και χειρότερα από τα περσινά. Από τις πρώτες γραμμές από το μικτό αποτέλεσμα έχει ζημία ενώ πέρυσι είχε μικρό κέρδος. Υψηλός ο δανεισμός. Το τρίτο τρίμηνο είναι το σημαντικό και αυτό θα δείξει τι θα κάνει στο σύνολο η εισηγμένη. Υποχωρεί με μικρό όγκο η μετοχή.

ΑΝΕΚ: Ζημιές και εδώ και υπάρχει το θέμα του δανεισμού. Εδώ βέβαια παίζει το σενάριο να αγοραστεί από άλλη εισηγμένη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης