Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καλύφθηκε 2,2 φορές η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ

Καλύφθηκε 2,2 φορές η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ
Η νέα διοίκηση έχει στόχο να προσφέρει υπεραξία στους μετόχους
Υπερκάλυψη κατά 2,2 φορές της αύξησης κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ έχει επιτευχθεί σύμφωνα με πληροφορίες.
Πρόκειται για αύξηση με ιδιωτικά κεφάλαια με τη διοίκηση να σημειώνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι η επιτυχία της κάλυψης αποδεικνύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρεία αλλά και της ελληνικής οικονομίας και φυσικά στο στρατηγικό σχεδιασμό της νέας διοίκησης που έχει στόχο να δημιουργήσει υπεραξίες στους μετόχους.

Τι μετέδωσε νωρίτερα το ΒΝ

Με μία κίνηση εξαιρετικής στρατηγικής, οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης, «έδεσαν» τα χέρια των Ολλανδών στην αύξηση κεφαλαίου.
Οι εφοπλιστές αγόρασαν δικαιώματα από την αγορά περιορίζοντας σημαντικά των αριθμό των αδιάθετων και έτσι περιόρισαν και τις δυνατότητες της διοίκησης η οποία θα μοίραζε στο τέλος της αύξησης τις μετοχές που θα είχαν μείνει.
Οι εφοπλιστές αυξάνουν το ποσοστό τους όπως μετέδωσε το ΒΝ στο 28,62% από 25,58% βάζοντας 35 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου.
Οι εφοπλιστές ζήτησαν άλλα 10 εκατ. μετοχές ή το 3,45% του μετοχικού κεφαλαίου από τις αδιάθετες.
Με βάση την ενημέρωση που παρέχει το ΧΑ μέσω της ιστοσελίδας του (προ αύξησης κεφαλαίου) η Reggeborgh κατέχει το 27,96% των μετοχών και η Atlas το 9,798%.
Οι εφοπλιστές αγόρασαν το 75% των δικαιωμάτων που βγήκαν προς πώληση.
Με δεδομένα τα παραπάνω ποσοστά, τις δηλώσεις των βασικών μετόχων και τις πληροφορίες που υπήρχαν η αύξηση καλύπτεται με ευκολία πάνω από 70%.
Οι Ολλανδοί είχαν πει πως θα βάλουν έως 50 εκατ. ευρώ και θέλουν το ποσοστό τους να φτάσει στο 33%, ενώ οι εφοπλιστές έως 35 εκατ. ευρώ, ήτοι 85 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 120,5 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος της αύξησης.
Να σημειωθεί για μία ακόμη φορά πως οι εφοπλιστές αν και έχουν σημαντικό ποσοστό στην εταιρεία, δεν έχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Η πορεία της μετοχής

Λόγω της «μάχης» που δίνουν οι δύο πλευρές η μετοχή καταγράφει σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να φτάσει ξανά στην τιμή που ήταν προ της αποκοπής του δικαιώματος.
Συγκεκριμένα προ της αποκοπής ήταν στα 1,49 ευρώ.
Όταν έκοψε το δικαίωμα πήγε στα 1,28 ευρώ και το δικαίωμα ήταν λίγο πάνω από τα 0,20 ευρώ.
Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή έχει κινηθεί έντονα ανοδικά και με υψηλούς όγκους, φθάνοντας στα 1,4950 ευρώ και μάλιστα με υψηλούς όγκους συναλλαγών.

Κέρδη και για μετόχους που δεν άσκησαν το δικαίωμα

Από την πορεία της μετοχής φαίνεται πως ακόμα και επενδυτές που είχαν μετοχές και απέκτησαν δικαίωμα, αλλά στη συνέχεια το πούλησαν, έχουν σήμερα κέρδος από τις λεγόμενες «μάνες».
Δηλαδή η πώληση του δικαιώματος με βάση την πορεία του στο ταμπλό εύκολα μπορούσε να γίνει με κέρδος και πάνω από τα 0,21 ευρώ.
Άρα οι επενδυτές πούλησαν το δικαίωμα και συμπλήρωσαν την τιμή της μετοχής στο σημείο που ήταν προ αποκοπής.
Τώρα με την τιμή να είναι στα 1,49 ευρώ έχουν όφελος τουλάχιστον 20 λεπτά ανά μετοχή ή ποσοστό άνω του 10%.
Όμως και όσοι διακράτησαν έχουν όφελος, λόγω της ανόδου της μετοχής, ενώ υπενθυμίζεται πως στο μεγαλύτερο διάστημα που διαπραγματευόταν το δικαίωμα, δεν υπήρξε διαφοροποίηση έναντι της τιμής, δεν υπήρξε δηλαδή premium ή discount.
Οι αγορές που γίνονταν από τους εφοπλιστές στα δικαιώματα στήριξη και αύξανε και την τιμή της μετοχής.
Σημειώνεται πως ήταν από τις λίγες φορές που η διαπραγμάτευση του δικαιώματος όχι μόνο δεν υποχώρησε, όπως σε άλλες αυξήσεις και να τείνει προς το μηδέν, αλλά κατέγραψε και σημαντική άνοδο.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης