Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τιτάν: Ανησυχίες από την αύξηση των ναύλων και των τιμών ενέργειας – Αισιοδοξία για τον τζίρο

tags :
Τιτάν: Ανησυχίες από την αύξηση των ναύλων και των τιμών ενέργειας – Αισιοδοξία για τον τζίρο
Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε πως για την Ελλάδα αναμένονται σημαντικά έργα, αλλά δεν μπορεί να δώσει εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσουν
Σχετικά Άρθρα

Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές για σχεδόν όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η Τιτάν είναι θετικές για το επόμενο διάστημα, η διοίκηση εμφανίστηκε ανήσυχη για τα περιθώρια κέρδους εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών των ναύλων αλλά και τιμών ενέργειας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση (Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και Μιχάλης Κολακίδης, οικονομικός διευθυντής) κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, η αύξηση που καταγράφεται σε διάφορα κόστη δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της ανόδου των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων.
Όπως τονίστηκε, αναφορικά με τα ναύλα βλέπει μείωση από τις αρχές του 2022 και επιστροφή στην κανονικότητα από τα τέλη του 2023.
Σημαντική είναι και η αύξηση των εκπομπών ρύπων.
Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε πως για την Ελλάδα αναμένονται σημαντικά έργα, αλλά δεν μπορεί να δώσει εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσουν.
Επίσης παρατηρεί πως σε κάποια μικρότερα έργα έχουν σταματήσει εξαιτίας της ανόδου των τιμών των μετάλλων και οι κατασκευαστές προσπαθούν να πετύχουν καλύτερες τιμές.
Η Τιτάν κυνηγάει τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και παράλληλα προχωράει ο σχεδιασμός για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Όπως τονίστηκε οι περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος δεν ήταν μεταξύ των περιοχών που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές της πανδημίας και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαν επιδείξει ανθεκτικότητα και είχαν βελτιωθεί και σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 821,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών.
Η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και των συνδεδεμένων με αυτό νομισμάτων περιόρισαν την αύξηση του κύκλου εργασιών σε ευρώ.
Σε τοπικά νομίσματα η αύξηση ήταν 11,7%.
Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 142,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (και 10,3% σε τοπικά νομίσματα), καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και ναύλων λειτούργησε ανασταλτικά.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. ευρώ έναντι 22,4 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης