Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση μετά τη χθεσινή βουτιά – Αναμένεται μεταβλητότητα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση μετά τη χθεσινή βουτιά – Αναμένεται μεταβλητότητα
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μετά τις χθεσινές μεγάλες απώλειες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό, οι αγορές θα αναζητήσουν ισορροπία. Οι ελληνικές μετοχές έχουν κάνει μία σημαντική διόρθωση και φυσικά δεν έχουν κάνει το ράλι των ξένων μετοχών. Οι αποτιμήσεις έχουν γίνει πιο ελκυστικές πλέον.

Από τη χθεσινή μέρα, μας ανησύχησε η πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθώς μας θύμισε μέρες του Φλεβάρη του 2020. Χρειάζεται προσοχή και διατήρηση της ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιλέγουμε καλές εταιρείες με μέλλον, Στις 820 μονάδες η βασική στήριξη της αγοράς, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών.

Η μετάλλαξη Δέλτα και η επίδραση στην πορεία του τουρισμού θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας και του ΧΑ. Προς το παρόν με όσα βλέπουμε και διαβάζουμε ο τουρισμός πάει καλά. Πρέπει όμως να τον κοιτάμε μέρα-μέρα.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με καλή άνοδο μετά τη χθεσινή υποχώρηση. Την ώρα της δικής μας προσυνεδρίασης η Ευρώπη ήταν στο +1% και κάτι και οι εντολές που υπήρχαν στο ΧΑ παρέπεμπαν σε σταθεροποιητικό άνοιγμα. Μπήκαν όμως στη συνέχεια καλύτερες εντολές και άνοιξε κοντά στις 840 μονάδες και στο +0,70%.

Οι αναλυτές περιμένουν μεταβλητότητα και σημειώνουν πως πρέπει να κοιτάμε τις ξένες αγορές. Ξεχωρίζει η Εθνική στα πρώτα λεπτά με τη Eurobank, ενώ το ξεκίνημα της Coca Cola στο +2% βοηθάει λόγω βαρύτητας. Η Alpha Bank κινείται σταθεροποιητικά με μεγάλο όγκο.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Η Aegean βγάζει αντίδραση και απομακρύνεται από τα 5 ευρώ, αλλά έχει λίγη απόσταση ο αγοραστής με τον πωλητή και σε σύγκριση με την τελευταία πράξη ο πωλητής είναι χαμηλότερα. Στις τράπεζες η Εθνική έχει κάνει μία δυνατή διόρθωση και περιμένουμε να βρει ισορροπία. Η Alpha Bank δείχνει να την ταλαιπωρεί και σήμερα κάποιος πωλητής και στα πρώτα λεπτά έχει κάνει 700 χιλ. τεμάχια. Η Motor Oil δοκιμάζει και πάλι τα 13 ευρώ και ο ΟΤΕ κινείται σταθεροποιητικά.

ΕΧΑΕ: Σήμερα παρουσιάζει το νέο δείκτη ESG (δείκτης βιωσιμότητας). Μία σημαντική τομή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και πρέπει οι επιδόσεις των εισηγμένων να βελτιωθούν καθώς πολλές είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μαζί με το νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, δίνεται η δυνατότητα στις εισηγμένες να πλησιάσουν τα διεθνή δεδομένα. Κάποιες ίσως να μη μπορέσουν να ανταποκριθούν.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μάλλον τυπική διαδικασία η αποχώρηση του Λεωνίδα Μπόμπολα. Αφού πούλησε το ποσοστό του ήταν θέμα χρόνου η φυγή του από τον όμιλο. Στο 1,22 ευρώ η μετοχή και αναμένει η αγορά την εισαγωγή των δικαιωμάτων στις επόμενες μέρες.

JUMBO: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα σήμερα η μετοχή ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 3,5% μικτή. Έχει βαρύτητα στους δείκτες και άρα θα πρέπει η αγορά να προσπαθήσει περισσότερο για να καλύψει την απώλεια. Με μικρό όγκο το άνοιγμα και στο -2%.

LAMDA: Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος, αγόρασε 154 συμβόλαια επί της μετοχής με μέση τιμή 7,83 ευρώ. Θυμίζουμε πως είχε κάνει και μεγάλες αγορές όταν έγινε η αύξηση κεφαλαίου. Στα 7,81 ευρώ το άνοιγμα της μετοχής.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μία, μία οι εισηγμένες ανακοινώνουν συγκρότηση επιτροπής αποδοχών, υποψηφιοτήτων, τροποποιούν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και πολλά από όσα προβλέπει πλέον ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ. Ελπίζουμε οι εισηγμένες και ειδικά οι μικρές να αρπάξουν την ευκαιρία και να βελτιωθούν. Να βγάλουν προς τα έξω και μία καλύτερη εικόνα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Παρά την ταλαιπωρία της αγοράς αυτή τα κρατάει τα 7 ευρώ και όχι χωρίς λόγο. Στα 7,10 ευρώ με αγοραστές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης