Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεγάλη πτώση με τζίρο λόγω ανησυχιών για την πανδημία

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεγάλη πτώση με τζίρο λόγω ανησυχιών για την πανδημία
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Βαριά η διόρθωση στις ξένες αγορές και ακολουθήσαμε και εμείς. Λόγω εμπορευσιμότητας δικαιολογούμε μία μεγαλύτερη πτώση στη δική μας αγορά. Κοιτώντας τις απώλειες δηλαδή των ξένων αγορών, τα πήγαμε σχετικά καλά. Άλλες φορές θα είχαμε δει σημαντικά υψηλότερα νούμερα απωλειών.

Στο -3,88% και στις 833,16 μονάδες με υψηλό τζίρο 85,3 εκατ. ευρώ. Το θέμα είναι πως έσπασαν κάποιες άμυνες και ψάχνουμε τις επόμενες. Μόλις έσπασε τον εκθετικό κινητό των 100 ημερών, βγήκαν μεγαλύτερες πωλήσεις λόγω των stop των επενδυτών. Οδεύουμε με δύναμη στον εκθετικό των 200 ημερών που είναι στις 820 μονάδες.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο κόκκινο. Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική και οι μικρότερες για τη Σαράντης. Μόλις 5 ανοδικές εντοπίσαμε σε όλη την αγορά. Η Επίλεκτος ξεχώρισε πάλι για τον όγκο της και φυσικά που έκλεισε πάλι με άνοδο σε μία τέτοια συνεδρίαση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βαριές απώλειες. Στο -7,40% η Εθνική και στο -7,37% η Eurobank. Στα 1,32 ευρώ η Πειραιώς και κράτησε στο κλείσιμο το 1 ευρώ η Alpha Bank, λόγω μεγάλων εντολών που μπήκαν στις τελικές δημοπρασίες. Στα 1,02 ευρώ και στο -5,99%. Δυνατό πλήγμα στις αποτιμήσεις και των 4 συστημικών.

ΟΠΑΠ: Η Optima Bank αυξάνει την τιμή στόχο στα 16 ευρώ από 14,60 ευρώ, αλλά σημειώνει πως βάσει των εκτιμήσεών της η δίκαιη τιμή είναι στα 20 ευρώ. Η αναβάθμιση προέρχεται από την εντυπωσιακή πορεία της Stoiximan στο πρώτο τρίμηνο. Από την άλλη για λόγω ανησυχιών για τέταρτο κύμα και για να είναι λίγο πιο συντηρητική δεν δίνει τα 20 ευρώ αλλά τα 16 ευρώ. Με 14 εκτιμώμενο p/e για το 2021 η μετοχή. Στα 11,10 ευρώ πήγε η μετοχή.

JUMBO: Πήγε κάπως καλύτερα από τις άλλες, αλλά είχε κάνει και νωρίτερα μία καλή διόρθωση. Αύριο όμως θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα και θα επηρεάσει την αγορά. Στα 13,50 ευρώ και στο -1,46%. Τελικά αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά πως είναι σηματωρός. Πρώτη έσπασε προς τα κάτω, χάνοντας τα 14,70 ευρώ και μετά από μέρες ακολούθησε η αγορά. Έχει βέβαια και κάποια σοβαρά θέματα στον εφοδιασμό και στις τιμές των μεταφορικών. Όμως και άλλες αντιμετωπίζουν θέμα με τις τιμές αλλά οι επενδυτές το αγνοούσαν.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Η στήλη από πριν κάνει υψηλό έτους η αγορά, είχε την άποψη πως στις ανοδικές και στους μεγάλους όγκους αυξάνουμε ρευστότητα. Αφαιρούσαμε επιλογές και φτιάχναμε ρευστότητα στο εικονικό χαρτοφυλάκιο. Πριν λίγες μέρες είχαμε ξαναβάλει δύο μετοχές στις επιλογές μας θέλοντας να δείξουμε και το άλλο που γράφαμε, ότι δηλαδή στις καλές διορθώσεις μειώνουμε τη ρευστότητα. Οι αποτιμήσεις είναι πλέον αρκετά καλύτερες.

Περιμένουμε την αντίδραση των ξένων αγορών στις επόμενες συνεδριάσεις. Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί: Αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, τα πανάκριβα μεταφορικά κόστη και η πανδημία. Ο κινητός των 200 ημερών (εκθετικός) που είναι στις 820 μονάδες θα μπορούσε να βάλει ένα στοπ στις μεγάλες πωλήσεις και να φέρει αγορές. Διάσπασή του όμως, αν το κλίμα είναι κακό στο εξωτερικό, μπορεί να επιταχύνει την πτώση.

Μας αρέσει πλέον η αποτίμηση της Πετρόπουλος και ίσως να είναι η επόμενη που θα βάλουμε στις επιλογές μας. Είχαμε βγάλει τη Centric και είναι χαμηλότερα. Αν συνεχίσει θα την εντάξουμε ξανά. Είχαμε αφαιρέσει Byte, Autohellas και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και είναι χαμηλότερα. Θα τα εξετάσουμε στις επόμενες μέρες.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Συνεχίζουμε να αναζητούμε μετοχές με χαμηλό δανεισμό, κερδοφορία, ταμειακές ροές και μέρισμα. Η πτώση θα περάσει όπως πέρασαν και τόσες άλλες. Τον πάτο δε θα τον βρούμε. Η ρευστότητα όμως μπορεί σταδιακά να αρχίσει να μειώνεται. Δεν παίζουμε σενάρια, μόνο θεμελιώδη.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Δεν μπορεί να μην προκαλεί εντύπωση η πορεία της μετοχής. Την είχαν στα 2,20 ευρώ και δεν υπήρχε αγοραστής ούτε για δείγμα. Και τώρα πάνω από τα 3,20 ευρώ να ζητάνε 10 χιλ. τεμάχια!! Είχε προηγηθεί μία μικρή διόρθωση. Έκανε και αυτή όμως μία πολύμηνη συσσώρευση και έβγαλε δυνατή αντίδραση.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Λογική η πτώση σήμερα στις μετοχές του τουριστικού κλάδου. Μάζεψε λίγο τις απώλειες η Aegean στις τελικές δημοπρασίες. Πιέστηκε και η Autohellas και έκλεισε στο -6,03%. Στην Κρήτη οι τουρίστες λένε πάντως πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα προς ενοικίαση και οι τιμές έχουν ανέβει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λεωφορεία δεν μπορούν να μεταφέρουν τόσο κόσμο με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω του Covid.

LAMDA: Ξεκίνησε με όρεξη, αλλά την παρέσυρε η αγορά. Στα 7,70 ευρώ και στο -4,82%. Πάντως έκλεισε το χάσμα και έδωσε την τιμή που έδειχνε το διάγραμμα. Οι προπωλήσεις πάνε εξαιρετικά και το Ελληνικό θα δώσει υπεραξία.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Μεγάλες απώλειες 8% για τη μετοχή. Πιο ελκυστική πλέον η αποτίμηση των 90 εκατ. ευρώ. Στα 0,78 και 0,75 ευρώ οι επόμενες στηρίξεις.

CENERGY: Μεγάλη πτώση 7,10% και τιμή 2,3550 ευρώ. Από τα τρέχοντα επίπεδα έχει δώσει ξανά αντίδραση στο παρελθόν.

ΕΚΘΕΤΙΚΟΣ 200ΑΡΗΣ: Τον προσέχουμε. Πολλές μετοχές τον έχουν σπάσει και αρκετές τον δοκιμάζουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης