Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Θερινή Ραστώνη εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Θερινή Ραστώνη εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας
Παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων
Σχετικά Άρθρα

Η Ελληνική αγορά συνεχίζει την ταλαιπωρία που άρχισε από τις 15/6/21.
Προσπαθεί να διακρατήσει τις 850 μονάδες, αν και η εμφανής αδυναμία της κρίνεται λογική, λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων του 4ου κύματος πανδημίας, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την εξελισσόμενη τουριστική περίοδο, όσο και την υγειονομική κατάσταση της χώρας.
Επιπλέον οι πρόσφατές αυξήσεις αλλά και οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, φαίνεται ότι αφαίμαξαν από την αγορά την ζωντάνια που είχε το προηγούμενο διάστημα.
Το γεγονός ότι τόσες εταιρίες συνωστίζονται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια, κατά την γνώμη μας καταδεικνύει ότι θέλουν να προλάβουν την ευνοϊκή συγκυρία, εκτιμώντας ότι δεν θα κρατήσει για πολύ….
Έτσι ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να πιέζεται, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μετά τις πρόσφατες ΑΜΚ, με τον ΔΤΡ να παραμένει χαμηλότερα των 570 μονάδων.
Τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση των 520 μονάδων θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου αλλά και της αγοράς βραχυπρόθεσμα.
Τεχνικά εβδομαδιαία επιβεβαιωμένη διάσπαση των 850 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα δημιουργήσει αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 830 μονάδων, με επόμενη σημαντική στήριξη τις 790 μονάδες.
Μέχρι τότε όμως οι 886 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) αποτελούν το 1ο εμπόδιο για τον επόμενο ανοδικό στόχο των 915 μονάδων.
Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2075 μονάδες πρέπει να διακρατηθούν στο κλείσιμο της εβδομάδας, για να μην δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2015 & 1980 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ expo 200 ημερών. Οι 2142 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) είναι το 1ο εμπόδιο για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής πορείας της αγοράς.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί.
Όμως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τους υποβόσκοντες κινδύνους, τόσο εξωτερικούς (πληθωριστικές πιέσεις – γεωπολιτικές αστάθειες), όσο και εσωτερικούς ( Ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας – αντιστροφή του καλού τουριστικού κλίματος, χειροτέρευση των μάκρο-οικονομικών μεγεθών, πολιτικές εξελίξεις).
Τα έως τώρα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα (δεδομένων των συνθηκών), τα βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις μέσο-μακροπρόθεσμες προσδοκίες.
Παρά το αυξημένο volatility και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που θα παραμείνουν λόγω καλοκαιρινής περιόδου, εκτιμούμε ότι είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι μέχρι τέλος έτους, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.
Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με κρυμμένη υπεραξία και καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε.
Ο πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η προστασία κερδών και ρευστότητας που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στο άμεσο μέλλον…

Καλό Καλοκαίρι…

Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης