Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η Alpha Bank παίρνει στις πλάτες της και πάλι την αγορά

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η Alpha Bank παίρνει στις πλάτες της και πάλι την αγορά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η ένταξη της Alpha Bank στον MSCI αναμένεται να διατηρήσει τη μετοχή στο επίκεντρο, αλλά και να φέρει εισροές στο ΧΑ. Πλέον έχουμε 5 μετοχές στον MSCI Greece Standard (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank). Οι αναλυτές ήταν αισιόδοξοι στα πρωινά τους σχόλια. Με ήπιες απώλειες οι αγορές της Ευρώπης. Με άνοδο εμείς.

Μην ξεχνάμε πως έχουμε αρκετές εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες έως ένα βαθμό μπορούν να συνεχίσουν να περιορίζουν τη ρευστότητα. Έχουμε Prodea και ΔΕΗ, ενώ ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία η Motor Oil τη δική της έκδοση. Υπάρχει και η αύξηση κεφαλαίου της Premia με μετρητά και εισφορά ακινήτων.

Η αγορά κράτησε την περασμένη Παρασκευή κρίσιμα σημεία και είδαμε αντίστοιχες κινήσεις από συγκεκριμένες μετοχές. Το ξεκίνημα της συνεδρίασης, λόγω της νέας ανόδου της Alpha Bank σπρώχνει το γενικό δείκτη πάνω από τις 880 μονάδες με άνοδο 1% περίπου και καλό τζίρο.

ALPHA BANK: Έκτακτη η προσθήκη στον MSCI, αφού το προέβλεπαν τα κριτήρια του MSCI σε περίπτωση που κάποια εταιρεία κάνει αύξηση κεφαλαίου. Αύριο μπαίνουν οι νέες μετοχές, άρα θα δούμε και βελτίωση της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας, αλλά και του ΧΑ συνολικά και μεθαύριο, η είσοδος στο δείκτη του οίκου.

Στην προσυνεδρίαση είχε μεγάλες εντολές αγοράς και έδειχνε άνοιγμα σημαντικά υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής και με μεγάλο όγκο. Υπενθυμίζεται πως έκλεισε στο +10,14%. Το παράγωγο έκανε πράξεις στο +6%. Στη spot αγορά άνοιξε στα 1,14 ευρώ με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια. Γρήγορα πήγε στο +6,6% και πάνω από τα 1,15 ευρώ, ενώ πάλι έχει κάνει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου και του τζίρου της αγοράς.

ΟΠΑΠ: Αύριο η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Επομένως, σήμερα κατοχυρώνουν το σχετικό δικαίωμα, όσοι στο κλείσιμο της συνεδρίασης έχουν μετοχές. Αναμένεται κάποια αύξησης της μεταβλητότητας λόγω της αποκοπής. Ανοδικά κινείται η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανοδικά ξεκίνησαν τα συμβόλαια επί των τραπεζικών μετοχών με εξαίρεση τη Eurobank, το ΣΜΕ της οποίας δεν είχε κάνει πράξη. Καλή κίνηση από την Εθνική αλλά και τη Eurobank, οι οποίες έχουν άνοδο άνω του 2% και ακολουθεί η Πειραιώς με λίγο μικρότερη.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αναμένει η αγορά την έγκριση του δικού της ενημερωτικού για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ. Είχε στην προσυνεδρίαση μεγάλη εντολή αγοράς στα 1,45 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Επέστρεψε πάνω από τα 6 ευρώ.

ΕΛΧΑ: Και αυτή επέστρεψε πάνω από τα 2 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Το τελευταίο διάστημα η μετοχή πήγε από τα 4,30 ευρώ κάτω από τα 4 ευρώ. Η διόρθωση στο ΧΑ την επηρέασε, αλλά κυρίως την επηρέασε ο χαμηλός ημερήσιος τζίρος. Όμως τώρα βλέπουμε βελτίωση των συναλλαγών. Παράλληλα βελτιώνεται και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, ενώ αυξάνονται και οι ελληνικές μετοχές στον δείκτη MSCI. Λογικά θα πρέπει να δούμε πάλι μία βελτίωση της αποτίμησης. Με όγκο 11 χιλ. τεμάχια στο ξεκίνημα και η μετοχή είναι στα 4,02 ευρώ με άνοδο 1,39%.

MOTOR OIL: Η ζήτηση για το ομόλογο ήταν μεγάλη και το επιτόκιο πολύ καλό. Ανοδικά η μετοχή αλλά με ελάχιστο όγκο.

ΔΕΗ: Η δική της ώρα για νέο ομόλογο. Αναμένεται βελτίωση του επιτοκίου, αλλά όχι στα επίπεδα που δανείζονται άλλες εισηγμένες. Η μετοχή δείχνει να συνεχίζει τη συσσώρευση.

ATTICA GROUP: Αν και με χαμηλό όγκο πέρασε ξανά πάνω από το 1 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ξανά στα 7 ευρώ η μετοχή. Για να δούμε αν η νέα άνοδος θα φέρει πάλι αναγκαστικές πωλήσεις από αμοιβαία.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Χαμηλό το ενδιαφέρον στο ξεκίνημα. Δεν έχουμε κάποιες μετοχές που να ξεχωρίζουν και παράλληλα να έχουν καλό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης