Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με επιλεκτικές τοποθετήσεις κέρδισε το θετικό πρόσημο

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με επιλεκτικές τοποθετήσεις κέρδισε το θετικό πρόσημο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Κάποιες μετοχές έδειξαν αντανακλαστικά και αντέδρασαν. Αυτή η εξέλιξη γύρισε και την αγορά με αποτέλεσμα να κλείσει με μικρή άνοδο. Το ζητούμενο είναι η διάρκεια, αλλά νομίζουμε πως οι ανησυχίες για τον ιό αυξάνονται. Ακούγονται πληροφορίες για περιοριστικά μέτρα σε περιοχές της Κρήτης, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Ακούγεται το κλείσιμο της εστίασης.

Η εξέλιξη αυτή, αν και νομίζουμε πως οι επενδυτές με τη στάση τους στο ΧΑ τους τελευταίους μήνες, έδειξαν ότι δεν περιμένουν πολλά από τον τουρισμό, θα μπορούσε να φέρει νέες πιέσεις στις τιμές. Αν αρχίσουν οι ακυρώσεις στις κρατήσεις, το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Βοήθειες από ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Jumbο είχε σήμερα η αγορά, ενώ υστέρησαν ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Ο τζίρος αφαιρέσουμε τα πακέτα ήταν στα 46 εκατ. ευρώ, ίσως λίγο καλύτερος έναντι των προηγούμενων ημερών. Κάποιες αποτιμήσεις είχαν βελτιωθεί και προφανώς κάποιοι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν.

ALPHA BANK: Αναστάτωση σε κάποιες χρηματιστηριακές και στους πελάτες από την κατανομή των μετοχών της αύξησης. Και αυτό γιατί η Alpha έδωσε το δεσμευμένο ποσό σε μετοχές στους παλιούς και όχι όσες ζήτησαν. Δηλαδή, οι επενδυτές γράφονταν για Χ αριθμό μετοχών σε τιμή 1,20 ευρώ, όπως είχε επισήμως δοθεί. Η διάθεση έγινε με τιμή 1 ευρώ και περίμεναν ότι θα επιστραφεί η διαφορά των 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Όμως η τράπεζα πήρε το δεσμευμένο ποσό και το διαίρεσε διά 1 ευρώ και έτσι τους έδωσε παραπάνω μετοχές από αυτές που είχαν ζητήσει.

Όσοι άλλοι έκαναν το «λάθος» να γραφούν για παραπάνω μετοχές, γιατί θεώρησαν ότι δε θα πάρουν τον αριθμό που θα ζητήσουν, λόγω υπερκάλυψης, πήραν όσες ζήτησαν. Τι υπερκάλυψη έγινε τώρα στην αύξηση που διαβάζουμε, δεν το καταλαβαίνουμε. Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή, ερμηνεύει έως ένα βαθμό την απουσία ρευστότητας στην αγορά και ίσως φέρει και πίεση στη μετοχή βραχυπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη της στήλης, είναι πως θεωρούμε foul της τράπεζας να μην επιστρέψει τη διαφορά και να την κάνει μετοχές. Στο -1,71% και στα 1,0085 ευρώ. Θεωρούμε πως κάποιοι έσπευσαν σήμερα να πουλήσουν τις «μάνες» για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, αφού τελικά είναι χαμηλότερη από αυτή που περίμεναν.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Υπάρχουν κάποιες μετοχές που δε χρειάζεται να αναφερόμαστε κάθε μέρα. Άλλωστε νομίζουμε πως κάτι τέτοιες μετοχές τις έχεις κλειδωμένες γιατί τις αγόρασες χαμηλά και περιμένεις. Τι να γράφουμε καθημερινά για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο για παράδειγμα; Σταθερές επιλογές και πας στις επόμενες που μπορείς να κάνεις και ένα trading, μπας και βελτιώσεις λίγο παραπάνω την απόδοση του χαρτοφυλακίου σου.

Δυνατή κίνηση από ΟΤΕ και έκλεισε με άνοδο 2,33%. Καλή κίνηση και κλείσιμο στα 15 ευρώ για Μυτιληναίο, στο -1,83% έκλεισε ο ΟΠΑΠ.

CENERGY: Πάτησε σε καλή στήριξη και αντέδρασε. Στον εκθετικό των 100 ημερών που όμως ήταν και χαμηλό Απριλίου. Στα 2,3450 ευρώ το χαμηλό της σήμερα. Στα 2,44 ευρώ και στο +2,95% με όγκο 208 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 463 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Έκθεση δημοσίευσε η Eurobank Equities μετά από εντολή της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η χρηματιστηριακή θεωρεί πως παρά την άνοδο κατά περίπου 300% στα δύο τελευταία έτη, η τρέχουσα τιμή έχει ακόμα discount. Στο βασικό σενάριο η δίκαιη αποτίμηση είναι 410 εκατ. ευρώ ή 9,4 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank Equities περιμένει έσοδα 386,9 εκατ. ευρώ το 2021 από 339,7 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη 59,5 εκατ. ευρώ από 40,7 εκατ. ευρώ. Το 2022 περιμένει πως τα κέρδη θα υποχωρήσουν στα 23,7 εκατ. ευρώ και το 2023 πως θα ανέλθουν 28,4 εκατ. ευρώ.

ΜΕDICON: Έχει καλή συμπεριφορά στις τελευταίες μέρες και αξίζει να πάει εκεί που ήταν προ πανδημίας. Η διοίκηση έχει δώσει αγώνα όλα αυτά τα χρόνια και παρά τα κουρέματα από το κράτος, κράτησε την επιχείρηση όρθια και βελτίωσε σημαντικά τον ισολογισμό. Θεωρούμε πως το 2021 μπορεί να μας εκπλήξει θετικά η κερδοφορία της. Στα 2,50 ευρώ και στο +7,30%.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δυνατή υποχώρηση για τη μετοχή με κλείσιμο στο -2,30% και στα 0,8510 ευρώ. Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις πήγε από τα 0,95 ευρώ περίπου στα 0,85 ευρώ. Περαιτέρω υποχώρηση, βρίσκει σε καλή στήριξη που και στο παρελθόν έχει δώσει αντίδραση.

CPI: Δείχνει πως έχει διορθώσει αρκετά αν και θα μπορούσε να δει και λίγο χαμηλότερες τιμές. Όμως το διάγραμμα μας δείχνει πως πιθανότατα θα ξαναδοκιμάσει για τιμές 1 ευρώ και ίσως παραπάνω. Ίδωμεν…

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Το πρωί έκανε αρκετά κομμάτια ακόμα και κάτω από 1 ευρώ. Ακολούθησε ένα καλό μάζεμα και πήγε τελικά στα 1,11 ευρώ στο κλείσιμο με άνοδο 77,7%.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Γίνεται μια προσπάθεια στις τελευταίες συνεδριάσεις να μην υποχωρήσει άλλο η μετοχή. Πήγε μέχρι το -8% περίπου σήμερα αλλά έκλεισε στο +3,60%. Και χθες είχε μαζευτεί η πτώση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης