Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σαν να μην άνοιξε – Ελάχιστος ο τζίρος, πενιχρό το επενδυτικό ενδιαφέρον

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σαν να μην άνοιξε – Ελάχιστος ο τζίρος, πενιχρό το επενδυτικό ενδιαφέρον
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις στερούν ρευστότητα από την αγορά και σε μία καλοκαιρινή περίοδο αυτό φαίνεται περισσότερο. Το βασικό όμως είναι να δείξει η οικονομία πως πάει καλά. Με την εξάπλωση της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ και την αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχει μία ανησυχία. Αν δεν επηρεαστεί ο τουρισμός και αν μαζευτούν τα κρούσματα, η ρευστότητα θα μπορέσει να βελτιωθεί.

Βλέπετε η ρευστότητα δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να βελτιωθεί. Αρκεί να δουν οι επενδυτές ότι υπάρχουν ευκαιρίες. Οι ξένες αγορές άνοιξαν με οριακές απώλειες, αλλά λίγο αργότερα κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα. Η εξέλιξη αυτή μας επηρεάζει στο άνοιγμα. Στα πρώτα 4 λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τις 300 χιλ. ευρώ και οι απώλειες ήταν οριακές για τον γενικό δείκτη.

Δείχνει μία εικόνα στα πρώτα λεπτά ελαφρώς πτωτική αλλά με πολλές μετοχές να μην έχουν κάνει πράξη. Το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο. Διαδικαστικού χαρακτήρα και αυτή η συνεδρίαση. Στα βαριά χαρτιά ο μεγαλύτερος όγκος έχει γίνει στην ΑΛΦΑ, περίπου 100 χιλ. τεμάχια κάπου 10 λεπτά μετά το άνοιγμα. Δεύτερη είναι η ΕΤΕ με 12 χιλ. τεμάχια. Τρίτη η ΠΕΙΡ με 6 χιλ. τεμάχια. Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα με τέτοιους όγκους. Συνεχίζεται η συσσώρευση. Στα 15 λεπτά ο τζίρος ήταν κάτω από 1 εκατ. ευρώ, αλλά οι απώλειες είχαν μεγαλώσει λίγο.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Πέρασαν 10 λεπτά και οι μετοχές των ΟΛΠ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είχαν κάνει πράξη. Υποχωρεί 2,55% με όγκο 217 τεμάχια η Aegean και αυτή είναι η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά οι αγοραστές είναι υψηλότερα. Η Σαράντης με όγκο 2,5 χιλ. τεμάχια είναι στο +1,70%.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Καρέλιας και Interlife διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, σε άλλο θέμα στη στήλη «Παρασκήνιο».

JUMBO: Λίγο πάνω από τα 14 ευρώ η μετοχή αλλά με χαμηλό όγκο.

ΙΑΣΩ: Καλός ο όγκος στο ξεκίνημα και ανέρχεται στις 65 χιλ. τεμάχια. Όλα στα 1,50 ευρώ στην τιμή δηλαδή της δημόσιας πρότασης.

ΕΛΧΑ: Πράξεις και κάτω από τα 2 ευρώ.

ΚΑΡΕΛΙΑ: Βγαίνουν κομμάτια εδώ και λίγες μέρες πάλι. Το είχαμε δει και πιο παλιά αλλά απορροφήθηκαν. Στη συγκεκριμένη μετοχή μία πώληση 1.000 τεμαχίων σημαίνει εντολή 300 χιλ. ευρώ. Δεν είναι εύκολο να απορροφηθεί. Θα μπορούσε βέβαια, η διοίκηση να έχει αλλάξει την εικόνα της μετοχής, με split και βελτίωση διασποράς και να έμπαινε στα μεγάλα σαλόνια, αλλά εδώ και χρόνια δεν ασχολείται με το ΧΑ.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: «Επέτειο» δημοψηφίσματος έχουμε σήμερα και στο ΧΑ το θυμόμαστε γιατί για μία ακόμη φορά συνέβαλε στο να διαλυθούν οι αποτιμήσεις. Πήρε αρκετά χρόνια για να «στρώσει» η κατάσταση και πάνω που έστρωνε ήρθε ο Covid. Η χώρα μετά από 10 χρόνια μνημόνια και διάλυση οικονομίας, αποτιμήσεων, θέσεων εργασίας, μισθών, φόρων κ.α. έπεσε σε μία πανδημία. Έχουμε την ευκαιρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να βελτιωθούμε αλλά πρέπει να τελειώνουμε και με το «κακό» που μας έχει βρει. Εμβολιαστείτε, είναι η μόνη λύση.

CENTRIC: Νέες απώλειες σήμερα 2,33% και κάτω από τα 0,30 ευρώ. Τα 0,34 ευρώ έβαλαν φρένο στην άνοδο.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Απότομη και εδώ η πτώση όπως και η άνοδος. Γι΄αυτό δε μας αρέσουν οι απότομες κινήσεις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο του εγκλωβισμού. Να αγόρασε δηλαδή κάποιος στα ψηλά και με τέτοια αγορά, σταθεροποιητική δηλαδή, να χάνει 15-20%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης