Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι 30 μετοχές που «τρέχουν» με άνοδο έως και 170% από την αρχή του έτους

Οι 30 μετοχές που «τρέχουν» με άνοδο έως και 170% από την αρχή του έτους
Μόνο η Eurobank από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι στις μετοχές με την υψηλότερη άνοδο
Σχετικά Άρθρα

Οδεύοντας προς το τέλος του εξαμήνου ή έχοντας διανύσει τους 5½ πρώτους μήνες του έτους ο γενικός δείκτης σημειώνει απόδοση 12,68%.
Αντιστοίχως η απόδοση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE 25, ανέρχεται στο 14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 10,97%, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς λόγω του reverse split και της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου έχει απώλειες άνω του 90%.
Η πορεία των εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει ξεπεράσει την απόδοση της αγορά, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών μετακινήθηκε στη συγκεκριμένη κατηγορία και λόγω χαμηλότερης εμπορευσιμότητας τα κέρδη ήταν υψηλότερα.
Πολλές εισηγμένες διαπραγματεύονταν σε ελκυστικές αποτιμήσεις, ενώ για άλλες οι επενδυτές «παίζουν» το σενάριο του turnaround.
Στο διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο ξεχωρίζουν 30 μετοχές, των οποίων η απόδοση είναι από περίπου 50% έως και 170%.
Στην πρώτη θέση των ανοδικών μετοχών έχει βρεθεί η Λανακάμ με άνοδο 170% και με τους επενδυτές να φαίνεται να περιμένουν κάποια επιχειρηματική συμφωνία, αφού η δραστηριότητα της εταιρείας και τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν όλη αυτήν την άνοδο.
Η Μπήτρος έχει άνοδο 160%, αν και οι όγκοι είναι χαμηλοί, με τους επενδυτές να περιμένουν βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων από τη διαγραφή δανείων, λόγω του deal με τη ΣΙΔΜΑ και τη συμφωνία με τις τράπεζες.
Ακολουθεί η Ίλυδα, η οποία είχε μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου και πλέον έχει αποτίμηση 14 εκατ. ευρώ περίπου και άνοδο από την αρχή του έτους 130%.
Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη στη χρήση 2020 εμφάνισε αύξηση πωλήσεων και γύρισε σε αξιόλογα κέρδη (αναλογικά με την αποτίμηση) από ζημιές.
Η Μινέρβα, αν και δεν έχει δείξει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, έχει άνοδο 109%.
Η Λεβεντέρης επίσης με χαμηλούς όγκους ενισχύεται 106%, λόγω των τιμών των μετάλλων και των προσδοκιών από τα μεγάλα έργα.
Η Δομική Κρήτης εξέπληξε την αγορά με τα αποτελέσματα χρήσης 2020 και έχει άνοδο 100%.
Η Moda Bagno, παρά την πανδημία και το lockdown που στοίχησε στον κλάδο της εστίασης κατάφερε να βελτιώσει τις πωλήσεις στους άλλους κλάδους που δραστηριοποιείται, εξέλιξη που δίνει προοπτικές για τη φετινή χρήση.
Η μετοχή ενισχύεται κατά 95% από την αρχή του έτους.
Η Βιοκαρπέτ έχει άνοδο 88%, η Intracom έχει άνοδο 86%, η Ακρίτας 80% και οι Ευρωσύμβουλοι που ανακοίνωσαν αύξηση κεφαλαίου 75%.
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Πλαστικά Θράκης έχουν ενισχύσει την αποτίμηση κατά 70%.
Η Υάλκο χωρίς όγκους έχει άνοδο 70% με την εταιρεία να αναλαμβάνει ένα αξιόλογο έργο αλλά και να έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Τα Κλωστήρια Ναυπάκτου ενισχύονται κατά 69% και υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία του πρώτου εξαμήνου 2021, ενώ ο ισολογισμός του 2020, έδειξε αντοχές και καλή διάρθρωση.
Η Epsilon Net έχει άνοδο 63% και η Κορδέλλου λίγο μεγαλύτερο στο 68%
Η Βιοτέρ 59%, και το ίδιο και η Μουζάκης, λόγω των ενοικίων που εισπράττει και καλύπτουν τις ζημιές από την κλωστοϋφαντουργία.
Η Revoil λόγω καλών αποτελεσμάτων έχει άνοδο 58%.
Η Άβαξ έχει άνοδο 56%, η Ideal 55%, η οποία ανακοίνωσε συγχωνεύσεις εταιρειών 57% και η Λιβάνης 54% χωρίς όμως να διαθέτει τα θεμελιώδη.
Η Cenergy ενισχύεται κατά 53% και η Αλουμύλ κατά 52% και παρουσιάζει βελτίωση στα μεγέθη μετά την αναδιάρθρωση.
Η ΣΙΔΜΑ ενισχύεται 49% και κοντά σε αυτό το ποσοστό είναι επίσης Unibios, Reds, Logismos και Byte.
Στις πρώτες 30 ανοδικές μετοχές μόνο η Eurobank από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει άνοδο 47% και υπενθυμίζεται πως η μετοχή είναι πλέον στους δείκτες MSCI.
αποδόσεις.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης