Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα διορθωτική κίνηση – Τι ανησύχησε τους επενδυτές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα διορθωτική κίνηση – Τι ανησύχησε τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι διορθώσεις προσφέρουν την ευκαιρία σε όσους έχουν ρευστότητα να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές και να μην κυνηγάνε τις μετοχές. Πάντα με προσοχή και με βάση τα θεμελιώδη και όχι τα ΘΑ.

Θα λέγαμε πως σήμερα, αποτυπώθηκαν στο ταμπλό οι ανησυχίες του Απόστολου Βακάκη, περί αύξησης στα μεταφορικά κόστη και θέματα στην τροφοδοτική αλυσίδα. Είδαμε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε κλάδους που επηρεάζονται και δεν αναφερόμαστε μόνο στα παιχνίδια. Γιατί το θέμα αφορά πολλούς κλάδους. Σημαντικές απώλειες για Jumbo και AS Company, πιέσεις στην Aegean λόγω των νέων μετοχών, αλλά και πιέσεις σε μέταλλα, εταιρείες που έχουν μεγάλα κατασκευαστικά projects, βλέπε Lamda κτλ.

Ήταν βέβαια η σημερινή συνεδρίαση και μία καλή ευκαιρία να κατοχυρωθούν κέρδη, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μεγάλα. Το ΧΑ έκλεισε με απώλειες 0,92% και πάλι χαμηλό τζίρο κοντά στα 54 εκατ. ευρώ ο καθαρός, χωρίς τα πακέτα δηλαδή. Έχουμε αρκετές συνεδριάσεις με χαμηλό τζίρο και ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα και να μην περάσουμε έτσι το φετινό καλοκαίρι.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Ο κίνδυνος των μεταφορικών και η αύξηση των πρώτων υλών μπορεί να αντισταθμιστεί από τους επενδυτές με μετοχές εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες π.χ. Που νοικιάζουν ακίνητα, που έχουν σχέση με τουρισμό, λιμάνια, νερά κτλ. Και βέβαια υπάρχουν και κάποιες που έχουν καράβια που ωφελούνται από το υψηλό μεταφορικό κόστος. Εκτός και αν αυτή η στρέβλωση δεν ισιώσει και συμπαρασύρει τα πάντα. Εκτίμησή μας είναι πως σταδιακά θα εξομαλυνθεί η εικόνα.

Νομίζουμε πως, η ανάδειξη του θέματος από τον κ.Βακάκη, μπορεί να επηρέασε σήμερα, γιατί είδαμε διορθώσεις σε κάποιες μετοχές που σχετίζονται με όσα ανέφερε. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα της εμπορευσιμότητας, όπου στις πτωτικές μέρες οι αγοραστές πάνε αρκετά χαμηλότερα, με αποτέλεσμα κάποιες μετοχές να έχουν υψηλότερες απώλειες αλλά με περιορισμένες συναλλαγές.

Να πούμε επίσης πως ο γενικός διευθυντής της CPI μας ανέφερε (δείτε σχετικό θέμα στην κατηγορία επιχειρήσεις) για μεγάλες ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά, και η εταιρεία πουλάει περιφερειακά συστήματα και όχι παιχνίδια.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Όχι που θα καθόταν με σταυρωμένα χέρια αυτός ο όμιλος και να βλέπει άλλες να παίζουν το ενεργειακό στόρι και αυτός να κοιτάει. Θα πούμε βέβαια πως ο διπλασιασμός μεγεθών σε τόσο μικρό διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση και υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι ήδη στο προσκήνιο. Όμως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την ξέρει τη δουλειά και μπορεί να φέρει το νούμερο ή έστω να το πλησιάσει.

Βέβαια, στην αποτίμηση που είναι και κάπως πιο έξω να πέσει, πάλι σε σύγκριση με άλλες, φθηνός θα μας φαίνεται. Εμείς θα ξαναγράψουμε πως κοιτάμε το διάγραμμα, όπου σχηματίζεται τριπλή κορυφή και πρόκειται για ιστορικά υψηλά. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί, γιατί μπορεί να κρίνει τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική της στήλης. Στα 15,63 ευρώ και στο +2,22%.

AEGEAN: Πιέστηκε λόγω των νέων μετοχών, καθώς η τιμή απόκτησης ήταν αρκετά χαμηλότερη και κάποιοι έσπευσαν να εισπράξουν το κέρδος τους. Στα 5,20 ευρώ και στο -3,53% με 325 χιλ. τεμάχια.

ΜΕΤΑΛΛΑ: Πιέστηκε η Viohalco, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Cenergy. Απώλειες και για τη ΣΙΔΜΑ και την Κορδέλλου.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Σε νέα πολυετή υψηλά η μετοχή και φαίνεται πως θέλει λίγο για να δούμε αν πραγματικά ξεφύγει ή αν θα έχουμε ένα πισωγύρισμα. Το Μάιο του 2009 είχε υψηλό στα 2 ευρώ. Στα 1,99 ευρώ και στο +2,05%.

ΕΚΤΕΡ: Καλή εικόνα σήμερα από τη μετοχή και πήγε μέχρι τα 1,3250 ευρώ, αλλά το κλίμα συνολικά δε βοήθησε. Ακούγονται κάποιες πληροφορίες για νέα έργα που είναι έτοιμα για να πέσουν οι υπογραφές. Στα 1,26 ευρώ και στο +2,02% με 103 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Και εδώ αν το κλίμα ήταν καλύτερο ίσως βλέπαμε και μεγαλύτερη κίνηση, αν και υπήρχαν μεγάλες εντολές πώλησης πάνω από τα 0,29 ευρώ. Στο +5% και στα 0,2940 ευρώ με 314 χιλ. τεμάχια όγκο!

FLEXOPACK: Αν και ο ισολογισμός της είναι διαμάντι δεν έχουμε δει κάποια καλή κίνηση φέτος. Βέβαια, η συγκεκριμένη πάνω από τα 9 ευρώ είναι σε επίπεδα που είχε γράψει το 2000.

PROFILE: Από τα υψηλά των 5,50 ευρώ περίπου έχει διορθώσει σχεδόν 1 ευρώ. Στα 4,50 ευρώ έχει μία στήριξη, όπως και στα 4,20 ευρώ. Σήμερα έγραψε χαμηλό στα 4,48 ευρώ αλλά έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 4,66 ευρώ με απώλειες 0,21%.

ΟΛΥΜΠ: Φανταστείτε να μην είχε επενδύσει σε καράβια, ή τα μεταφορικά να έπεφταν αντί να ανεβαίνουν όπως τώρα. Δηλαδή τι θα είχαν κάνει τότε οι πωλητές; Θα τη βύθιζαν; Στα 1,58 ευρώ και στο +0,51% με χαμηλό όγκο.

AS COMPANY: Μάλλον οι εξελίξεις στη Jumbo ή μάλλον όσα είπε ο κ.Βακάκης στη γενική συνέλευση, την επηρέασαν σήμερα. Στα 2,27 ευρώ και στο -7& με όγκο 16 χιλ. τεμάχια.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Με αποτίμηση 12 εκατ. ευρώ, είχε καθαρή θέση στο τέλος του 2020 9,4 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε υψηλό p/bv αν αναλογιστούμε και τι έχει περάσει ο κλάδος τα προηγούμενα χρόνια. Ο τραπεζικός δανεισμός ήταν στα 3,7 εκατ. ευρώ περίπου αλλά είχε ταμείο 2,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο καθαρός δανεισμός είναι κάτω από 1 εκατ. ευρώ, άρα ελάχιστος. Παρά τη σημαντική πτώση του τζίρου στα 10,5 εκατ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ κατάφερε να έχει κέρδη προ φόρων 93 χιλ. ευρώ από 588 χιλ. ευρώ.

Η υψηλή φορολογία γύρισε την τελική γραμμή σε οριακή ζημία 7,5 χιλ. ευρώ από κέρδη 428 χιλ. ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν περίπου 76%. Φέτος μάλλον θα είναι μία καλύτερη χρονιά λόγω και της ανόδου της τιμής του βαμβακιού. Ίσως το εξάμηνο να δείξει αυτή την εξέλιξη και να είναι μία θετική έκπληξη. Άρα μάλλον δικαιολογείται η άνοδος της τιμής της μετοχής στο τελευταίο δίμηνο και ίσως να έχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης