Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τράπεζες ή Τραπεζικό roller coaster

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τράπεζες ή Τραπεζικό roller coaster
Οι υψηλότεροι στόχοι, παρά το αυξημένο volatility που θα παραμείνει, είναι εφικτοί για την συνέχεια αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα
Σχετικά Άρθρα

Η Ελληνική αγορά, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι Τραπεζικές μετοχές και η ευμετάβλητη ψυχολογία καθορίζουν την βραχυχρόνια τάση, όταν πάνω από το 68% του τζίρου επικεντρώνεται στις 4 τραπεζικές μετοχές (προσυμφωνημένες και κανονικές συναλλαγές).
Το βασικό θέμα συζήτησης για πολλοστή φορά, είναι η πορεία των τραπεζών και άλλη μια αύξηση κεφαλαίου συστημικής τράπεζας (ΑΛΦΑ), «άγοντας και φέροντας πέριξ αυτών» την αγορά.
Αν προσθέσουμε στο puzzle ότι η διαδικασία ακόμα και σήμερα δεν είναι απόλυτα σαφής, αφού η τιμή θα διαμορφωθεί μέσω book building, ενώ μεγάλοι ξένοι οίκοι μας υπενθυμίζουν εμφατικά «τώρα» πόσο μεγάλη ευκαιρία είναι για τους επενδυτές, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα την μετάβαση από τον «πανικό» στην «ευφορία», αλλά και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους συμμετέχοντες.
Γιατί το «τραπεζικό παίγνιο» είναι πολυεπίπεδο και απαιτεί χρόνο για την πλήρη εκτέλεση του.
Όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 570 μονάδων, η ΑΛΦΑ χαμηλότερα του 1,17-1,20, η ΕΥΡΩΒ χαμηλότερα του 0,82 και η ΕΤΕ χαμηλότερα του 2,50, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, επισημαίνοντας ότι η φημολογία που διακινείται για τιμή αύξησης στο 1€, δεν προκύπτει από καμία ανακοίνωση της τράπεζας.
Μέχρι τις 15/6/21 (ΓΣ ΑΛΦΑ), ο χρόνος είναι αρκετός για διακίνηση φημών και αυξημένο volatility.
Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει με σημαντικό discount από τις τρέχουσες τιμές…
Ευτυχώς υπάρχουν και τα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα άλλων κλάδων για το 1ο τρίμηνο του 2021, που συμπληρωματικά με το άνοιγμα του Τουρισμού και της Ελληνικής οικονομίας, βοηθούν στην διατήρηση θετικών προσδοκιών.
Αυτό μερικώς επιβεβαιώνουν και πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες για το 2-μηνο Απριλίου Μαΐου, εξαργυρώνοντας την ανάγκη των καταναλωτών για επάνοδο σε μια κανονικότητα έστω και υπό προϋποθέσεις..
Τεχνικά απαιτείται επιβεβαιωμένη υπέρβαση του εύρους αντίστασης 895-907 μονάδων του Γενικού Δείκτη, σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, για να αυξηθούν οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 920 μονάδων με επόμενη σημαντική αντίσταση τις 950 μονάδες. Μέχρι τότε όμως οι 886 μονάδες (ΚΜΟ 200ημ. Expo 30min) αποτελούν την 1η τροχοπέδη. Οι 860 και 836 μονάδες αποτελούν τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις.
Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η εβδομαδιαία υπέρβαση των 2145 μονάδων (ΚΜΟ 200ημ. Expo 30 min), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση της ζώνης 2170-2180 μονάδων με τελικό στόχο τις 2230 μονάδες.
Οι 2100 και 2075 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE25.
Η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί, κυρίως λόγω του θετικού κλίματος και την αισιοδοξίας που είναι διάχυτη στην αγορά, όχι άδικα, αφού Διεθνείς οργανισμοί, Οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, συνυπολογίζοντας την επίδραση του πολύ-αναμενόμενου τεράστιου πακέτου ανασυγκρότησης..
Όμως αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, συνοδευόμενες από το πρόσφατο rally των Α’ Υλών, των Βιομηχανικών μετάλλων, αλλά και των Ναύλων, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, πολύ γρηγορότερα από ότι αναμένουν οι αναλυτές. Η συνεχής ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος (renminbi) κυρίως έναντι του USD, η ιστορικά χαμηλή συμμετοχή στην 15-ετή έκδοση Γερμανικού χρέους, αλλά και οι τεράστιες απώλειες κεφαλαίων σε crypto currencies, αθροίζονται στους παράγοντες ανησυχίας του διεθνούς συστήματος.
Συμπερασματικά η μεσοχρόνια εικόνα μας για την Ελληνική αγορά παραμένει θετική, όσο υποστηρίζεται από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης.
Οι υψηλότεροι στόχοι, παρά το αυξημένο volatility που θα παραμείνει, είναι εφικτοί για την συνέχεια αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.
Βάσει των τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, αν και οι αρνητικές αποκλίσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Παραμένουμε λοιπόν σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων.
Επικεντρωνόμαστε κυρίως σε μετοχές με κρυμμένη υπεραξία και καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., έχοντας προετοιμαστεί για αυξημένη μεταβλητότητα..
Γιατί όπως λέει και ο Warren Buffett «Πλούσιος γίνεσαι όταν επενδύεις σε εταιρίες που κοστίζουν λιγότερο από την αξία τους»..

Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης