Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιο ανοδικό ξεκίνημα – Βουτιά 11% για την Πειραιώς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιο ανοδικό ξεκίνημα – Βουτιά 11% για την Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών είναι σταθεροποιητικό έως οριακά πτωτικό. Τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από συγκεκριμένες εταιρείες, αναμένεται να φέρουν και πάλι επιλεκτικές τοποθετήσεις. Το ΧΑ άνοιξε με μικρή άνοδο.

Η εικόνα από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έχει συνέχεια. Πρωταγωνιστεί η Alpha Bank, σε μία προσπάθεια να κλείσει λίγο την απόσταση που τη χωρίζει από τις δύο άλλες συστημικές, ενώ η Πειραιώς ξεκίνησε και πάλι με μεγάλες απώλειες. Λόγω αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν τα Πλαστικά Θράκης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 893 μονάδες και κοιτάζει τις 900 μονάδες που είναι μία ισχυρή αλλά και ψυχολογική αντίσταση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με πωλητές στο κάτω όριο των 0,1920 ευρώ το συμβόλαιο της Πειραιώς και ανεκτέλεστο 8,2 χιλ. συμβόλαια. Η μετοχή στο -10,5% και πήγε σε δημοπρασία. Η απόλυτη διάλυση του μετόχου σε ανοδική μάλιστα αγορά! Εξαιρετική η Alpha Bank πάει προς τα 1,16 ευρώ, ανοδική η Εθνική και σταθεροποιητικά κινείται στα πρώτα λεπτά η Eurobank.

AEGEAN: Δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης 2020. Η χρονιά ήταν η χειρότερη για την εταιρεία, αλλά και για τις αεροπορικές παγκοσμίως. Είχε δοθεί εκτίμηση για τις ζημιές προ φόρων από τη διοίκηση. Τα έσοδα υποχώρησαν 68,3% και στα 415,1 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές προ φόρων να διαμορφώνονται στα 296,8 εκατ. ευρώ και τις καθαρές στα 227,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 78,5 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 478,4 εκατ. ευρώ από 496,3 εκατ. ευρώ, αλλά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα δάνεια. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια ανήλθαν στα 342 εκατ. ευρώ από 196,5 εκατ. ευρώ, οι υποχρεώσεις από μισθώσεις πήγαν στα 309,5 εκατ. ευρώ από 205,4 εκατ. ευρώ. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια στα 95,2 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ και οι μισθώσεις στα 80,1 εκατ. ευρώ από 99,6 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου υποχώρησαν στα 77,6 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου του Ομίλου η Διοίκηση έκρινε σκόπιμη τη διαπραγμάτευση και την επιμήκυνση της περιόδου των παραδόσεων έως το 2026 προκειμένου να θωρακίσει τη ρευστότητα του και να προσαρμόσει τη χωρητικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.

ΑEGEAN (ΙΙ): Η Εταιρεία συνεπώς διατηρεί το επενδυτικό της πλάνο για την παραλαβή συνολικά 46 αεροσκαφών της οικογένειας Α320 neo, τα οποία 30 προέρχονται από την απευθείας παραγγελία προς την Airbus και 16 από τη συμφωνία της Εταιρείας με εκμισθωτές αεροσκαφών.

Με την επιμήκυνση της περιόδου παράδοσης των αεροσκαφών η Εταιρεία εξασφάλισε και την αντίστοιχη μετάθεση της πληρωμής των προκαταβολών (pre– delivery payments) της αρχικής συμφωνίας για τα αεροσκάφη που προέρχονται από την παραγγελία με την Airbus.

Οι ζημιές ήταν αναμενόμενες και οι επενδυτές εστιάζουν στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Σταθεροποιητικό ξεκίνημα για τη μετοχή.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα από την εισηγμένη για το σύνολο της χρήσης. Μας είχε προϊδεάσει βέβαια και από τα προηγούμενα τρίμηνα, αλλά παρά τα υψηλά 20 ετών παραμένει τσάμπα. P/E 5 φορές, P/BV 1,2 φορές, net debt/ΕΒΙΤDA 0,55 φορές, τρομερή η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων και, και, και… Τι άλλο να ζητήσει κάποιος.

Καλό και το ξεκίνημα της χρήσης 2021 παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, όπως ελλείψεις πρώτων υλών και υψηλές τιμές. Θέλει να δώσει μέρισμα η διοίκηση αλλά θα το αποφασίσει λίγο αργότερα. Στο +6% η μετοχή που είναι νέα υψηλά.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Την Τετάρτη 14/4 θα γίνει η αποκοπή του μερίσματος με τους δικαιούχους να λαμβάνουν μετρητά και μετοχές της Cenergy. Στο +5% ο τίτλος και στα 2,59 ευρώ.

BRIQ: Στα 0,06 ευρώ ανά μετοχή η πρόταση για το μέρισμα. Το μέρισμα ωθεί τη μετοχή πάνω από τα 2 ευρώ.

CENTRIC: Η εντυπωσιακή άνοδος της Παρασκευής έχει συνέχεια και η μετοχή είναι πάνω από τα 0,28 ευρώ με άνοδο 5,6%. Με δύο καλές συνεδριάσεις ξεπέρασε την πτώση της πανδημίας και δοκιμάζει υψηλά 6 ετών.

ΕΥΔΑΠ: Στα 8,15 ευρώ στο ξεκίνημα αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών.


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης