Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σε υψηλά 6,5 ετών η ΔΕΗ λόγω ΔΕΔΔΗΕ – Στο +4% η μετοχή

Σε υψηλά 6,5 ετών η ΔΕΗ λόγω ΔΕΔΔΗΕ – Στο +4% η μετοχή
Από το σύνολο των 11 ενδιαφερομένων 9 θα είναι τελικώς τα σχήματα που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα υψηλά 6,5 ετών κινείται σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, στον απόηχο της θετικής πορείας του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Η μετοχή βρίσκεται στα 9,48 ευρώ με άνοδο σχεδόν 4% και καλό όγκο συναλλαγών 400 χιλ. τεμάχια.
Η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ.
Χθες ανακοινώθηκε πως κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, εγκρίθηκε η short list των υποψηφίων για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μετά τη σχετική εισήγηση των συμβούλων ιδιωτικοποίησης Goldman Sachs και Eurobank.
Από το σύνολο των 11 ενδιαφερομένων 9 θα είναι τελικώς τα σχήματα που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, καθώς εκτός προδιαγραφών της προκήρυξης είναι οι δυο κινέζικες εταιρίες που προσήλθαν στη διαδικασία.
Αυτές είναι οι εξής:
• ADRIAN Infrastructure Funds
• BCI – British Columbia Investment Management Corporation
• BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
• CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
• F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
• First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
• KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
• MACQUARIE Group Limited
• OHA – Oak Hill Advisors LLP

Ποιοι είναι οι διεκδικητές

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ανακοινωθεί από την ΡΑΕ η απόδοση WACC (του μέσου σταθμισμένου κεφαλαίου) για την δεύτερη τετραετία, η απόδοση του 7-8% για τα πρώτα τέσσερα χρόνια είναι το δέλεαρ για την έλευση των μεγαλύτερων fund υποδομών διεθνώς, αλλά και γνωστών χρηματοοικονομικών funds.
Συγκεκριμένα μεταξύ των διεκδικητών είναι τα private equity Funds ΚΚR, Blackrock, το αυστραλιανό Μaquarie (που διεκδικεί και την ΔΕΠΑ Υποδομών), το Γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian, το αμερικανικό First State Investment (επίσης διεκδικεί την ΔΕΠΑ υποδομών).
Μέσα στην λίστα επίσης θα βρεθεί το αμερικανικό Οak hill Advisors, το ιταλικό fund υποδομών F2I αλλά και το γνωστό στην Ελλάδα CVC το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews θα διαθέτει και την συνδρομή γνωστής ελληνικής δικηγορικής εταιρείας η οποία πρόσφατα έχει συμμετάσχει σε επιτυχημένες συναλλαγές με δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, placements κα.
Εκτός της επόμενης φάσης του διαγωνισμού φαίνεται έμειναν δύο κινεζικές εταιρείες, η κοινοπραξία China Power Grid- China Three Gorges και η εταιρεία Guangzhou Power.
Όπως αναφέρεται ρητά στη διακήρυξη, αποκλείονται λόγω ασυμβατότητας με τον διαγωνισμό, μέτοχοι της State Grid (κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ).

Eνδιαφέρον play η ΔΕΗ

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι, η ΔΕΗ παραμένει ένα ενδιαφέρον play στο χρηματιστήριο εν όψει της συμφωνίας με την RWE, της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ καθώς τα έσοδα θα βελτιώσουν περαιτέρω την χρηματοοικονομική εικόνα του ισολογισμού και θα κατευθυνθούν στο επιχειρηματικό πλάνο μετασχηματισμού της εταιρείας.
Οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι θα προσδώσουν σημαντικές υπεραξίες στην ΔΕΗ με τον εκσυγχρονισμό δικτύου μήκους 240.000 χλμ που εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες.
Μέχρι το 2025 υπάρχει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 3,5 δις. ευρώ ενω υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες με προσθήκη οπτικής ίνας fiber to home. Επίσης, ήδη ανακοινώθηκαν σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την απαραίτητη υπογειοποίηση των καλωδίων ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης