Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πειραιώς και Jumbo οδηγούν χαμηλότερα παρά το καλό κλίμα στο εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πειραιώς και Jumbo οδηγούν χαμηλότερα παρά το καλό κλίμα στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με το δείκτη Dow Jones να κλείνει πάνω από τις 33 χιλ. μονάδες, οι προσδοκίες για την πορεία της εγχώριας αγοράς είναι θετικές. Δυστυχώς όμως, το πτωτικό κατά 7% άνοιγμα της Πειραιώς οδήγησε σε περιορισμένη υποχώρηση το Γ.Δ. Πιέζεται και η Jumbo, προφανώς λόγω του placement.

Από την άλλη ευτυχώς που έχουμε κάποιες μετοχές που προσπαθούν να βάλουν πλάτη όπως Viohalco και ΟΠΑΠ στο άνοιγμα, οι οποίες ενισχύονται. Οι τράπεζες βέβαια θα τραβήξουν τα βλέμματα και θεωρούμε πως οι μεγάλες συστημικές μπορούν να διαφοροποιηθούν έναντι της Πειραιώς.

ΔΕΙΚΤΕΣ: Αύριο θα γίνουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια αφού οι αλλαγές στους δείκτες FTSE και Stoxx θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης. Δεν αποκλείεται να δούμε αύξηση του τζίρου από σήμερα. ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή μπαίνουν στον Mid Cap από τον Small Cap του FTSE All World ενώ διαγράφεται η Autohellas από τον Micro Cap. Η Viohalco εισέρχεται σε αρκετούς δείκτες του Stoxx.

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ (απάντηση): Σύμφωνα με όσα θα προτείνει το Δ.Σ. της τράπεζας στη γενική συνέλευση και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας, η ονομαστική αξία θα αυξηθεί από 6 ευρώ σε 99 ευρώ με reverse split 1 νέα για 16,5 παλιές μετοχές. Έτσι ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί από 831 εκατ. μετοχές σε 50,367 εκατ. μετοχές. Στη συνέχεια προτείνει μείωση ονομαστικής αξίας από 99 ευρώ σε 1 ευρώ.

Αυτές οι κινήσεις δε σημαίνουν ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει στο 1 ευρώ, αλλά ότι το 1 ευρώ είναι η χαμηλότερη τιμή. Δε θα πάει κάποιος κατά τη διαδικασία του book building να ζητήσει στο 1 ευρώ με την τιμή να είναι 14,5 ευρώ για παράδειγμα. Θα προσαρμοστεί ανάλογα και η τιμή της αύξησης. Σε προ reverse split τιμές προφανώς αναφέρεται το 1 ευρώ. Τώρα γιατί κάνει reverse split, προφανώς η διοίκηση έχει τους λόγους της. Η στήλη θα προτιμούσε να μη γίνει ή να γινόταν ένα μικρότερο. Στο -7% η μετοχή και στα 0,8174 ευρώ.

CENERGY: Πολύ δυνατά τα αποτελέσματα και εκτιμούμε πως το p/e για το 2021 θα είναι ελκυστικό. Περιμένουμε σήμερα την ενημέρωση της διοίκησης. Πολύ θετική η απομόχλευση με τη διαμόρφωση του καθαρού δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Εξαιρετικές οι ελεύθερες ταμειακές ροές και έχει μπροστά της ένα καλό επενδυτικό πρόγραμμα. Με βάση τα αποτελέσματα και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μάλλον η Cenergy είναι αρκετά πιο φθηνή. Ανοδικά κατά 2% περίπου ο τίτλος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πλην της Πειραιώς που υποχωρεί σημαντικά λόγω της αύξησης και των προτάσεων της διοίκησης, οριακές είναι η απώλειες για ΑΛΦΑ και ΕΤΕ, ενώ λίγο πάνω από 1% είναι οι απώλειες για την ΕΥΡΩΒ.

JUMBΟ: Ισχυρή πτώση 5% για τη μετοχή στον απόηχο του placement που φαίνεται ότι προχώρησε ο κ.Βακάκης. Η τιμή όπως δείχνει διάθεσης όπως δείχνει το ταμπλό μάλλον είναι κοντά στα 15 ευρώ.

CAIRO MEZZ (απάντηση): Θέσαμε το ερώτημά σας, περιμένουμε απάντηση. Λογικά θα πρέπει να βλέπουμε κάποια ενημέρωση και από τη συγκεκριμένη αναφορικά με τα μεγέθη της.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη έδειξε ότι οι «Ολλανδοί» θα χρηματοδοτήσουν την εισηγμένη με περίπου 50 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου ώστε να έχει την απαραίτητη ρευστότητα μέχρι να γίνει η αύξηση. Οι αναλυτές ρωτούσαν συνέχεια για την αύξηση και ουσιαστικά αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι ήθελαν να μάθουν τι θα κάνουν οι εφοπλιστές. Δεν πήραν απάντηση. Επίσης νομίζουμε πως η παρουσίαση ήταν λες και συνεχίζεται το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης. Ειδικά στο κομμάτι των περικοπών στα κόστη.

ΜΕΤΟΧΕΣ (απάντηση): Για Foodlink δεν έχουμε άποψη, καθώς δε θεωρούμε ότι η αποτίμηση των 13,5 εκατ. ευρώ την αδικεί. Για την Performance περιμένουμε πολύ καλή πορεία μακροπρόθεσμα μέσω μετάταξης στην κύρια αγορά. Δεν είναι τυχαίοι οι ειδικοί διαπραγματευτές, αλλά θεωρούμε πως η μετοχή συσσωρεύει μετά από ένα ισχυρό ράλι και δίνει την ευκαιρία στους market maker να αποκτήσουν μετοχές, τις οποίες θα χρειαστούν. Τέλος για Ευρωσυμβούλους, οι πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης στο ΒΝ ανέφεραν πως τα αποτελέσματα του 2020 θα φέρουν άρση επιτήρησης. Θα το αιτηθεί η εταιρεία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης