Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Είχε λόγους για άνοδο και δεν τους αγνόησε – 6Χ6 και 850 μονάδες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Είχε λόγους για άνοδο και δεν τους αγνόησε – 6Χ6 και 850 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ράλι και στα ελληνικά ομόλογα λόγω Λαγκάρντ. Θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ. Νέα ανοδική κίνηση στο ΧΑ και συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες. Εταιρικές αλλαγές, αποτελέσματα και πετυχημένες εκδόσεις, βοηθούν και την αγορά μετοχών. Στις 850 μονάδες πλέον ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης με αρκετούς πρωταγωνιστές. Νέους και παλιούς.

Και πάλι βέβαια μιλάμε για τιμές κάτω από τα υψηλά του 2020, ενώ οι ξένες αγορές είναι πολύ υψηλότερα και σε ιστορικά υψηλά. Δηλαδή και πάλι είμαστε αρκετά πίσω παρά το ανοδικό σερί. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι τράπεζες ευθύνονται γι΄αυτό. Αν δεν υπήρχαν αυτές θα είχε άλλα νούμερα ο Γ.Δ.

Με ΟΛΠ, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda και μερικές ακόμα η σημερινή κίνηση. Καλός θα λέγαμε ο τζίρος ακόμα και αν αφαιρεθούν τα πακέτα και μόνιμα σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης. Εκτός από 6 ανοδικές σημειώστε πως στις 14 τελευταίες έχει μόλις 2 πτωτικές.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Το πιο σημαντικό είναι ότι παρατηρούμε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον απλώνεται και σε μετοχές που είχαν ξεχαστεί το προηγούμενο διάστημα, αλλά ήταν σημαντικά υποτιμημένες. Έρχονται λοιπόν αυτές οι κινήσεις να μας δείξουν πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Κάποια στιγμή η άνοδος περνάει από όλες τις μετοχές. Βέβαια, και το θέμα του timing είναι σημαντικό.

Το timing βέβαια για να μην κρυβόμαστε. προϋποθέτει και κάποια άλλα πραγματάκια που οι περισσότεροι δεν μπορούν να τα έχουν ή δεν έχουν πρόσβαση. Άρα παραμένουμε πιστοί στα θεμελιώδη και κοιτάμε τη συμπεριφορά κάθε μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ. Επιπλέον, δε ξεχνάμε να βάζουμε και κάτι στην τσέπη.

ΟΛΠ: Μεγάλη η κίνηση σήμερα, αλλά το αξίζει και με το παραπάνω η μετοχή. Το μεγάλο λιμάνι της χώρας και να έχει αποτίμηση 500 εκατ. ευρώ. Με κέρδη, με μερίσματα, επενδυτικό πρόγραμμα, αδάνειστη (αν αφαιρέσουμε τη μίσθωση) και με τους Κινέζους να έχουν αγοράσει υψηλότερα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μάλλον εξωχρηματιστηριακά θα γίνουν οι συναλλαγές των «Ολλανδών». Μαθαίνουμε πως οι μετοχές έφυγαν από ιδιωτική χρηματιστηριακή και μεταφέρθηκαν σε τραπεζική. Έφτασε σήμερα μέχρι τα 9,92 ευρώ καθώς έγινε πακέτο για το 3% στα 10 ευρώ. Όλοι σκέφτηκαν ότι ξεκίνησαν τα πακέτα, αλλά τελικά δεν πρέπει να ήταν των Ολλανδών. Στα 9,51 ευρώ στο κλείσιμο και στο 2,37%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank, έδωσαν ώθηση στη μετοχή. Σε νέα υψηλά 12 μηνών και κάτι η ΕΤΕ. Έχει μείνει πίσω πάλι η ΑΛΦΑ. Η Πειραιώς είχε καλή άνοδο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εφόσον, επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη οι «Ολλανδοί» και έχοντας γεμάτο το πορτοφόλι, αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. Ο βασικός μέτοχος πλέον έχει λεφτά, κάτι που μάλλον δεν είχαν οι προηγούμενοι. Άρα μπορεί να κάνει μεγάλη αύξηση αν θέλει. Έτσι, νομίζουμε πως μειώνεται και το ρίσκο των ομολογιούχων και δεν αποκλείεται να δούμε βελτίωση και εκεί της τιμής. Το θέμα βέβαια είναι η τιμή της αύξησης.

AEGEAN: Αύριο η γενική συνέλευση αλλά δε νομίζουμε ότι θα μάθουμε πολλά. Για την αύξηση δηλαδή. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

LAMDA: Η κα Λάτση έφυγε σε τιμές σημαντικά χαμηλότερα και για να μην ξεχνάμε, συνέβαλε ώστε να χαλάσει το κλίμα για τη μετοχή εκείνη την περίοδο. Στα 7,18 ευρώ πλέον η μετοχή.

ΔΕΗ (απάντηση): Για να λέμε την αλήθεια δεν την θεωρούμε φθηνή. Ούτε μέρισμα δίνει, ούτε καμία μεγάλη κερδοφορία έχει. Η βελτίωση του EBITDA φυσικά και είναι σημαντική, αλλά κυρίως αφορά τις τράπεζες, αφού τα δάνεια είναι πλέον διαχειρίσιμα. Μας αρέσει πάντως η εξαιρετική συμπεριφορά της…

Το ομόλογο πήγε εξαιρετικά, αλλά μάλλον αυτό ήταν αναμενόμενο. Έχουν «στριμωχτεί» πολλά σπίτια μέσα στη ΔΕΗ γιατί υπάρχει «δουλειά», και άρα προμήθεια. Καταλαβαίνετε τι θέλουμε να πούμε…

ΕΧΑΕ: Η Goldman Sachs ανακοίνωσε αύξηση της θέσης της και αν δεν κάνουμε λάθος έχουμε καθυστέρηση και στην ενημέρωση του οίκους προς την ΕΧΑΕ και στην ενημέρωση της ΕΧΑΕ προς το επενδυτικό κοινό. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε μεγάλο πωλητή η μετοχή, αλλά μαζευόταν μεθοδικά η προσφορά. Σήμερα προσέγγισε τα 4 ευρώ.

Θεωρούμε πως δεν μπορεί αυτή η μετοχή να έχει τέτοια αποτίμηση και να κοιτάμε δεξιά και αριστερά και να δικαιολογούμε άλλες με ευκολία… Χρειάζεται βέβαια υπομονή. Στα 3,90 ευρώ και στο +1,43%.

ΕΥΔΑΠ: Δε πιάνετε να δώσετε όλο το ταμείο και να σηκώσετε 1 δισ. δάνεια μπας και δούμε προκοπή στη μετοχή; Γιατί με γεμάτο ταμείο, με κέρδη και μέρισμα μόνο πωλητές βλέπουμε…

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Ανάκαμψη σήμερα μετά από ένα καλό πτωτικό σερί. Βοήθησαν ίσως και οι δηλώσεις του CEO, ο οποίος διέψευσε τις φήμες για αύξηση κεφαλαίου και ειδικά με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

ΕΛΙΝΟΪΛ: Μεγάλος ο όγκος σήμερα και ο περισσότερος στα 2 ευρώ. Βγήκε μία εντολή πρώτα 50 χιλ. τεμαχίων στα 2 ευρώ, την απορρόφησαν οι αγοραστές και βγήκε άλλη μία. Στη δεύτερη δεν είχαν την ίδια άνεση, αλλά τα κατάφεραν σχεδόν. Μαθαίνουμε πως υπάρχουν και άλλες. Ίσως να υπάρχει και κάποιου είδους συμφωνία ή ενημέρωση μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Στα 2 ευρώ και στο +4,71% με 128 χιλ. τεμάχια όγκο.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Με μία πράξη πήραν 260 τεμάχια στα 316 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (απάντηση): Εννοείται δεν είναι δύσκολο να την πάνε όπου θέλουν και να σπάσουν και την πιο δύσκολη αντίσταση. Γιατί μπορεί η αποτίμηση να είναι κοντά στα 750 εκατ. ευρώ αλλά η Viohalco έχει οριακά πάνω από το 91%. Άρα μιλάμε για κάπου 70 εκατ. ευρώ η αξία των «ελεύθερων» μετοχών.

INTRALOT: Συνεχίζεται το προσεκτικό μάζεμα..

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στα 1,45 ευρώ και στο +2,69%. Έχει μείνει υπερβολικά πίσω και δεν το αξίζει…

REVOIL: Συνεχίζει ανοδικά και βέβαια σε νέα υψηλά.

ΣΙΔΜΑ: Με καλό όγκο για τα δεδομένα της στο -8,82% και στα 0,62 ευρώ.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Πάλι μεγάλος όγκος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης