Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Profit taking στην Ενέργεια, λύγισε ο Γ.Δ. λόγω και των ξένων αγορών

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Profit taking στην Ενέργεια, λύγισε ο Γ.Δ. λόγω και των ξένων αγορών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με αρκετή μεταβλητότητα σήμερα και προσπάθησε ακόμα και όταν οι αγορές της Ευρώπης κατέγραφαν σημαντικές απώλειες να διαφοροποιηθεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Με απώλειες 1,08% και θα λέγαμε πως η συσσώρευση συνεχίζεται. Ο τζίρος χαμηλός και με αρκετά πακέτα. Έκοψαν momentum οι ενεργειακές εταιρείες και επηρεάστηκε όλη η αγορά.

Αυτές ήταν το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο. Τα υπόλοιπα χαρτιά του FTSE 25 εμφανίζονται μάλλον αδιάφορα. Σημαντική διόρθωση σήμερα για τη ΔΕΗ, πιέστηκε η Τέρνα Ενεργειακή, χαμηλότερα και η Μυτιληναίος. Προσπάθησαν οι τράπεζες, αλλά προς το τέλος και αφού άνοιξε η Wall Street με καλές απώλειες γύρισαν χαμηλότερα, αλλά ο δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες.

Χρειαζόμαστε καταλύτες που θα μας διαφοροποιήσουν. Αλλά απουσιάζουν ακόμα και οι μικρές ειδήσεις. Ο δικτυακός τόπος του ΧΑ τελευταία είδηση είχε βάλει στις 12:40. Φανταστείτε… Ούτε αγορές ιδίων δεν ανακοινώνονται. Λίγες το πρωί και μετά ησυχία. Το ίδιο βλέπουμε στο ταμπλό. Χωρίς ενδιαφέρον οι τελευταίες συνεδριάσεις. Άμα ψάχνεις να βρεις 5 να ξεχωρίζουν και δεν τις βρίσκεις τι να σχολιάσεις;

ΔΕΗ: Να διορθώσει και αυτή. Το ράλι από την αρχή του χρόνου είναι μεγάλο. Στις τελευταίες συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις αρχές Φλεβάρη έχει άνοδο από τα 7 ευρώ στα 9,4 ευρώ. Λογικό κάποια στιγμή να πάρουν κάποιοι τα κέρδη τους. Ανέβηκε βίαια, διορθώνει και με τον ίδιο τρόπο. Κοντά στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο και στα 8,7550 ευρώ με απώλειες 5,86% και όγκο 753 χιλ. τεμάχια.

Το θέμα είναι πως μετά από καιρό εμφανίστηκε και η Lansdowne να μειώνει την ανοικτή της θέση στη μετοχή και κάποιοι μπορεί να θεώρησαν πως έρχεται short cover και ίσως να μην περίμεναν τέτοια πτώση. Έχουν ακουστεί πολλά για το fund και η απουσία ανακοινώσεων τους τελευταίους μήνες έδειχνε πως απείχε από την Ελλάδα. Προσπαθήσαμε να μάθουμε αλλά δε θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στα ερωτήματα που θέσαμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζεται η συσσώρευση στην Alpha Bank. Παιχνίδι πάνω-κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών. Σημαντική πτώση για Πειραιώς και καλύτερη εικόνα από ΕΤΕ με οριακά κέρδη και ακόμα καλύτερη για Eurobank. Πέρασε ξανά 4η σε κεφαλαιοποίηση η ΕΥΡΩΒ, λόγω και της πτώσης της ΔΕΗ.

ΑEGEAN: Ανοδικά κατά 1,41% και με καλούς αγοραστές στο κλείσιμο των 4,31 ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δυνατός και σήμερα ο όγκος. Εδώ υπάρχουν και μεγάλα κέρδη για όσους έχουν αγοράσει πριν από μήνες επομένως, κατοχυρώνονται πιο εύκολα. Στα 12,20 ευρώ και στο -3,94% με 719 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 1,41 δισ. ευρώ.

ΟΛΠ (απάντηση): Όπως έχουμε ξαναγράψει ο Οργανισμός μετράει στο δανεισμό του και τις υποχρεώσεις μίσθωσης (παραχώρηση Ελληνικού Δημοσίου ) και αναφέρει στον ισολογισμό πως ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται στα 117 εκατ. ευρώ. Μάλιστα δεν αναφέρει δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, αλλά δανεισμού προς EBITDA, που είναι 2,02 φορές.

Έχουμε ρωτήσει την εταιρεία, γιατί στο παρελθόν έγραφε «καθαρό δανεισμό» χωρίς όμως να έχει αφαιρέσει το ταμείο. Αφού η ίδια η εταιρεία το λέει έτσι, εμείς γιατί να το πάμε αλλιώς; Σίγουρα αν δεν μπει η μίσθωση τα δάνεια είναι αρκετά μικρότερα από το ταμείο.

IDEAL: Μεγάλος όγκος στη μετοχή. Άλλαξαν χέρια πολλά χαρτιά στα 2,50 ευρώ.

AUTOHELLAS: Με μία πράξη έγιναν στα 6,16 ευρώ 30 χιλ. τεμάχια, ενώ βγήκαν αρκετά μέχρι τα 6,12 ευρώ. Στα 6,18 ευρώ και στο -0,32% στο κλείσιμο.

ΕΚΤΕΡ: Βγήκαν αρκετά χαρτιά στα 0,80-0,82 ευρώ αλλά σήμερα πήραν τα περισσότερα και η μετοχή πήγε μέχρι τα 0,83 ευρώ. Έκλεισε στα 0,82 ευρώ με άνοδο 1,49% και όγκο 33 χιλ. τεμάχια. Στα θετικά ότι βγαίνει στήριξη στα τρέχοντα επίπεδα.

ΝEWSPHONE: Αρκετά κομμάτια σήμερα στα 0,55 ευρώ. Για τα δεδομένα της πάντα και σύμφωνα με τη διασπορά. Υπήρχε δυνατός αγοραστής στην εν λόγω τιμή. Σχεδόν 22 χιλ. τεμάχια έγιναν σήμερα.

LAVIPHARM (απάντηση): Σε μία αγορά όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται σε 3-4 μετοχές τι περιμένετε; Η πλειονότητα των μετοχών είναι αδιάφορες το τελευταίο διάστημα. Είναι λογικό να είναι και η συγκεκριμένη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης