Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη με ήπιες απώλειες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη με ήπιες απώλειες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με τις αγορές της Ευρώπης να έχουν ανοίξει με απώλειες περιμένουμε το κλίμα αυτό να επηρεάσει και την εγχώρια αγορά. Βλέπουμε πάντως του αναλυτές συνεχίζουν να αναβαθμίζουν ελληνικές μετοχές και αυτό μας επιβεβαιώνει την υπόθεση πως το ΧΑ δεν είναι όπως άλλες αγορές. Έχει ακόμα εισηγμένες με καλά περιθώρια ανόδου.

Το ΧΑ άνοιξε με λίγο υψηλότερες απώλειες από αυτές των αγορών της Ευρώπης και με το Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις 790 μονάδες. Ο τζίρος χαμηλός στο ξεκίνημα. Οι τράπεζες δίνουν τον τόνο, αφού είναι στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Δείχνουν κάποια χαρτιά που έχουν μείνει πίσω ότι έχουν καλές διαθέσεις αλλά ακόμα είναι νωρίς.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι 4 συστημικές με απώλειες λίγο πάνω από 1%. Στην Alpha Bank ο μεγαλύτερος αλλά και ο τζίρος. Υποχωρεί και η Πειραιώς μετά την ανοδική αντίδραση.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 10,90 ευρώ από 8,80 ευρώ αύξησε την τιμή στόχο η Axia διατηρώντας τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Η ΑΧΕ περιμένει αύξηση εσόδων στον όμιλο 14% ετησίως την περίοδο 2020-23 λόγω της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, της προσθήκης χωρητικότητας στον τομέα των ΑΠΕ και της αύξησης του όγκου κυκλοφορίας στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων.

Για το 2020 περιμένει EBITDA 308,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 16 εκατ. ευρώ, για το 2021 342,5 εκατ. ευρώ EBITDA και 22,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και για το 2022 περιμένει EBITDA 401,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 43 εκατ. ευρώ. Με οριακές απώλειες το ξεκίνημα της μετοχής.

MOTOR OIL: Προσπαθεί να διαφοροποιηθεί στο ξεκίνημα και με σχετικά καλό όγκο σημειώνει οριακή άνοδο. Θα λέγαμε πως έχει μείνει αρκετά πίσω από πολλά βαριά χαρτιά, λόγω των θεμάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Όμως θεωρούμε πως αν πάμε με τα μεγέθη που βλέπουν οι αναλυτές και κοιτάξουμε ένα ή δυο χρήσεις μπροστά θεωρούμε πως ο όμιλος μπορεί να επανέλθει κοντά σε επίπεδα που ήταν προ Covid.

ΕΛΠΕ: Ίδια εικόνα και εδώ. Θα λέγαμε πως ισχύουν τα ίδια με τη ΜΟΗ.

ΔΕΗ: Μετά τα πρώτα 20 λεπτά οι αγοραστές επέστρεψαν στη μετοχή ανεβάζοντας την αποτίμηση στα 2 δισ. ευρώ και την τιμή στα 8,67 ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μετά τη χθεσινή διόρθωση, η μετοχή κινείται ανοδικά σήμερα με καλό όγκο. Στα 14,30 ευρώ και στο +1,27%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Με αρνητικό καθαρό δανεισμό, με μεγάλες επενδύσεις, με τρομερό growth, αλλά και περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Σε νέα ιστορικά υψηλά πήγε χθες και ακόμα μας φαίνεται εξαιρετικά φθηνή. Κοιτάμε και τις θέσεις των θεσμικών και βλέπουμε πως έχουν στην εισηγμένη περίπου το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα αμοιβαία της 3Κ έχουν τα περισσότερα.

Ποια θα πρέπει να είναι η δίκαιη τιμή; Αν δούμε αναλύσεις για κάποιες άλλες μετοχές, όπου βλέπουμε ελκυστικά p/e με τα κέρδη του 2023 και όχι με αυτά του 2020 ή 2021 μάλλον θα πρέπει να υποθέσουμε πως η μετοχή δεν έχει κάνει κάποια σπουδαία κίνηση. Με τα δικά μας όμως δεδομένα το περιθώριο είναι σημαντικό, αλλά όχι τόσο μεγάλο αν κάναμε τις ανάλογες υποθέσεις. Αξίζει 25άρη η εταιρεία αλλά θα πρέπει και η διοίκηση να αρχίσει να ασχολείται λίγο παραπάνω.

ΤΙΤΑΝ: Χαμηλές πτήσεις έχει επιλέξει η μετοχή εδώ και αρκετό καιρό. Στα 14,28 ευρώ και στο -1,11% με αποτίμηση 1,17 δισ. ευρώ.

ΕΥΑΘ: Στα 4,24 ευρώ με απώλειες 2,10% στο άνοιγμα και με χαμηλό όγκο 500 τεμαχίων. Η αποτίμηση των 154 εκατ. ευρώ είναι δεδομένο πως είναι εξαιρετικά χαμηλή.

NEWSPHONE: Δεν κάνει όγκους, αλλά και η συγκέντρωση των μετοχών είναι μεγάλη μετά τη δημόσια πρόταση. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θέλουν κάποιοι να υποχωρήσει κάτω από τα 0,50 ευρώ και βγάζουν συχνά αγορές. Στα 0,55 ευρώ και στο +10% με όγκο μόλις 617 τεμάχια. Λίγα λεπτα αργότερα ο όγκος ανέβηκε στις 4.000 τεμάχια με την τιμή να παραμένει στο +10%. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης