Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψάχνει κατεύθυνση, απουσιάζει ο τζίρος

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψάχνει κατεύθυνση, απουσιάζει ο τζίρος
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Έχασε χθες μία καλή ευκαιρία να απομακρυνθεί και να κλείσει πάνω από τις 770 μονάδες. Σήμερα οι αγορές της Ευρώπης υποχωρούν οριακά. Το ΧΑ δείχνει το τελευταίο διάστημα αδυναμία και μας θυμίζει τον παλιό κακό εαυτό του. Τότε που τα καλά νέα τα εκλάμβανε ως αδιάφορα και τα αρνητικά ως τα χειρότερα. Χρειάζεται καταλύτες και να βρεθούν επενδυτές που θα απορροφήσουν την προσφορά.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ίσως να είναι μία λύση μέχρι να μπορέσουν οι τράπεζες να ξαναβάλουν πλάτη. Το ξεκίνημα είναι πτωτικό με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές. Ο τραπεζικός δείκτης είναι οριακά χαμηλότερα από τις 450 μονάδες με απώλειες άνω του 1%. Ο Γ.Δ. στις 760 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η νέα πτωτική κίνηση καθορίζει την πορεία της αγοράς. Με σημαντικούς πωλητές η Alpha Bank στα 0,77 ευρώ, ενώ και η Εθνική υποχωρεί κάτω από τα 1,95 ευρώ. Όλες οι συστημικές είναι με απώλειες.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Δεν ξεχωρίζει κάποια μετοχή στο ξεκίνημα. Με χαμηλό όγκο ενισχύονται Jumbo, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola. Προσπαθούν επίσης Fourlis και Motor Oil.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σήμερα η μεγάλη μέρα. Η Invesco απέσυρε τα ασφαλιστικά μέτρα. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως πρέπει να γίνει η γενική συνέλευση προκειμένου να πάρει απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου. Βέβαια στην ατζέντα υπάρχουν και άλλα θέματα και όπως καταλαβαίνουμε από την ανακοίνωση, η διοίκηση ίσως θέλει να συζητηθεί μόνο το θέμα της αύξησης.

AEGEAN: Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταση σε νομοσχέδιο που προβλέπει πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ πρέπει να γίνει αύξηση κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο θα λάβει warrants που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή άσκησης ίδια με αυτή της αύξησης κεφαλαίου. Η αγορά τώρα περιμένει την τιμή της αύξησης.

ΤΙΤΑΝ: Με απώλειες 1,5% στο ξεκίνημα αλλά με χαμηλό όγκο. Χθες δοκίμασε τα 15 ευρώ, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει να κρατήσει επαφή, ώστε μόλις βελτιωθεί το κλίμα να μπορέσει να ξεφύγει ανοδικά.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Όσο οι επενδυτές αδιαφορούν για τη ρευστότητα κάποιων επιχειρήσεων, για την απουσία δανεισμού, τόσο οι βασικοί μέτοχοι θα προσπαθούν να τις πάρουν τσάμπα. Όπως λένε και κάποια στελέχη της αγοράς «καλά μας κάνουν». Μπορούν να αγοράσουν την ελεύθερη διασπορά με τα ταμειακά διαθέσιμα και προφανώς όταν βάζουν αναλυτές να βγάζουν αποτιμήσεις ξέρουν καλά την πραγματική αξία των επιχειρήσεων που διοικούν. Και έχουν και τα εργαλεία να διαμορφώνουν τα θεμελιώδη.

Ακούγονται πολλά στην αγορά για αρκετές εταιρείες. Ποιες από όλες τις πληροφορίες θα επιβεβαιωθούν θα το δείξει ο χρόνος. Στην αγορά θεωρούν σίγουρη τη δημόσια πρόταση για την AS Company. Η μετοχή έχει καταγράψει αξιόλογη άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στη Newsphone τα έχουμε γράψει αναλυτικά.

AS COMPANY: Στα 2,42 ευρώ το άνοιγμα και στο +4,76% αλλά με τους αγοραστές να είναι στα 2,36 ευρώ. Ο όγκος 5 χιλ. τεμάχια.

CRETA FARMS: Απάντηση στην προσπάθεια του Τάκη Δομαζάκη, να ακυρώσει τη συμφωνία έβγαλε η νέα διοίκηση. Μάλιστα αναφέρει και πολλά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια φέρνοντας την εταιρεία στο χείλος του γκρεμού. Για το 2020 αναφέρει πως οι πωλήσεις ανήλθαν στα 82 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 4,6 εκατ. ευρώ. Ενισχύθηκε η ρευστότητα με 13 εκατ. ευρώ. Ο νέος επενδυτής έχει εισφέρει 15 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Με βάση τα αποτελέσματα ο ισολογισμός είναι κάπως μοχλευμένος. Έχει αρκετά δάνεια, αλλά και περιουσιακά στοιχεία, οι συνολικές υποχρεώσεις είναι υψηλές και χρειάζεται καλύτερες ταμειακές ροές αλλά και βελτίωση πωλήσεων. Ακόμα και μετά την αφαίρεση του ταμείου και στο σενάριο είσπραξης των απαιτήσεων, μένουν ακόμα αρκετές υποχρεώσεις. Από την άλλη στο εννεάμηνο κατάφερε να βγάλει κέρδη προ φόρων 154 χιλ. ευρώ από 603 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης