The Caretaker manager

Μπορεί το EURO να αποδειχθεί βατερλώ για τον Southgate;

Μπορεί το EURO να αποδειχθεί βατερλώ για τον Southgate;

Το τουρνουά που ξεκινά μπορεί να γίνει μια εποποιία για την Εθνική Αγγλίας, που το χρωστά στους φίλους της δεκαετίες καθώς έφτασε τόσες φορές, τόσο κοντά και ειδικά στο τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο έφτασε να αποκλειστεί από την Κροατία στα ημιτελικά.

Η σωστή διατύπωση όμως, θα ρισκάρω να πω, ότι είναι μάλλον θα μπορούσε να γίνει εποποιία και αυτό θα οφείλεται στον Southgate.

Ένας γενικά μέτριος προπονητής όπως υπήρξε και μέτριος παίκτης κάθεται στον πάγκο της «καταραμένης» Εθνικής που έχει ίσως το καλύτερο έμψυχο υλικά των τελευταίων 30 χρόνων αλλά και μακράν πλέον το καλύτερο πρωτάθλημα.

Τι μπορεί να κάνει όμως μια ομάδα που στο πάρα πέντε δεν έχει τελειώσει με τις επιλογές ή παρουσιάζεται στην πρόβα τζενεράλε με ένα αλλοπρόσαλλο σχήμα, όπως συνέβη στο παιχνίδι με την Ρουμανία.

Ο Southgate θυμίζει κάτι από τους προπονητές αυτούς που έκαψαν τα χαρτιά τους, αφήνοντας την Αγγλία εκτός τίτλων επί δεκαετίες. Για αυτό και ο Ron Greenwood όπως και ο sir Bob Robson είναι εκείνοι που αποκατέστησαν την αξιοπρέπεια, φεύγοντας από τα κορυφαία τουρνουά  χωρίς τίτλους μεν, αλλά αήττητοι είτε χάνοντας στα πέναλτι είτε ακόμα και με το « χέρι του Θεού» όπως συνέβη το 1986.

Για την σημερινή Αγγλία μια αποτυχία δεν θα έχει δικαιολογίες. Υπάρχουν η Γαλλία και το Βέλγιο που είναι ποιοτικά ισάξιες ομάδες αλλά το βάθος του δυναμικού των Λιονταριών είναι τέτοιο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Grealish, Kane, Foden, Mount, Rice, Sterling, Rashford είναι μερικά κορυφαία ονόματα διεθνώς αλλά και το σύνολο των παικτών δίνουν ουσιαστικά μεγάλη κάλυψη για όλες τις θέσεις.
E3FRg2DX0AAbc5q.jpg

Το σύνδρομο της αποτυχίας

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει μοντάρισμα και τι πειράματα θα κάνει ο τεχνικός. Το πιθανότερο είναι ο Southgate να αποτύχει. Και μόνο η εικόνα στο φιλικό με την Ρουμανία, η έλλειψη συνοχής και τα κενά στην άμυνα δείχνουν ότι μάλλον ο Southgate είναι σε σύγχυση.

Αν προσθέσουμε την ψυχολογική πίεση που θα υπάρχει, είναι βέβαιο ότι όλα συντείνουν σε ένα ακόμα τουρνουά με δραματικό τέλος για την Εθνική Αγλλίας, που ελάχιστοι πια Έλληνες φίλαθλοι είναι εκείνοι που πρόλαβαν να δουν το ένα και μοναδικό νικηφόρο τελικό στην ιστορία της, αυτόν του 1966.

Βέβαια οι κατάρες είναι για να σπάνε, αλλά αυτό απαιτεί τσαγανό και ίσως κάποιον Coach που θα είχε φάει με το κουτάλι πρωταθλήματα δουλεύοντας στο πνεύμα της Prem.

O καλύτερος τεχνικός ενδεχομένως να ήταν ο Brendan Rodgers αλλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολο πια να αφήσεις τα εκατομμύρια της Premier League για την Εθνική.

Αυτό όμως είχαν ο Greenwood και ο Robson. Ειδικά ο πρώτος έχει χρεωθεί πολλά αλλά ο τρόπος που αποκλείστηκε η Αγγλία από τους 4 το 1982 θα μείνει ιστορικός.

Η Αγγλία αήττητη ήθελε νίκη με 2-0,3-1 κλπ για να περάσει από τον όμιλο με την Γερμανία (0-0) και την Ισπανία στους 4. Μια σειρά χαμένων ευκαιριών με 2 κορυφαίες από τους Keegan και Brooking,  που μπήκαν αλλαγή στα τελευταία λεπτά γιατί ήσαν τραυματίες, άφησε τα λιοντάρια εκτός.

Οι Άγγλοι είχαν ξεκινήσει το τουρνουά κερδίζοντας καθαρά τους Γάλλους του Πλατινί με 3-1.

Αν η Αγγλία φτάσει ακόμα και στον τελικό θα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, για να το κατακτήσει θα έδινα 100 προς 1!

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης