The Caretaker manager

Manager of the years…

Manager of the years…

αθεόφοβοι δεν πιστεύουν ότι αξίζει, οι άθεοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει...

Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή της. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Andrea Radrizzani αγόρασε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Leeds United και στις 23 Μαΐου του 2017 ανακοίνωσε την εξαγορά και του υπόλοιπου 50%. Τον Ιούνιο του 2017, προσλαμβάνεται ως Διευθύνων Σύμβουλος της Leeds United PLC ο Angus Kinnear, «μετακομίζοντας» από τη West Ham. Την αγωνιστική περίοδο 2017/2018 η Leeds United τερματίζει 13η στην Championship. Στις 30 Μαΐου του 2018, φτάνει στο Elland Road από την Middlesbrough, ως νέος διευθυντής ποδοσφαίρου, ο Victor Orta. Και τον Ιούνιο του 2018, ο Kinnear, σε συνέντευξη τύπου, παρουσιάζει τον νέο manager της ομάδας Marcelo Bielsa.
VASIKI_1.jpg
Στις 5 Αυγούστου του 2018, στην πρεμιέρα της αγωνιστικής περιόδου στην Championship, ο Bielsa κατέβασε στο γήπεδο μια ενδεκάδα στην οποία ξεκινούσαν οι Alioski, Ayling, Berardi, Cooper, Dallas, Harrison, Pablo Hernandez και Phillips. Στον πάγκο περίμεναν υπομονετικά (μπήκαν αργότερα στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγές) οι Bamford και Roberts. Αποτέλεσμα: Leeds United-Stoke City 3-1. Στις 23 Μαΐου 2021, στο Elland Road πάλι, οι ίδιοι 10, για αγώνα της Premiership πια, παρατάσσονται κόντρα στη West Bromwich Albion. Πάλι νίκη με 3-1. Μία ξέφρενη πορεία από τη μετριότητα της Championship, έως το “πάνω ράφι” της Premiership, σε τρεις αγωνιστικές περιόδους, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή οι San Francisco 49ers: το 2018 αγόρασαν το 15% των μετοχών της Leeds United PLC και αύξησαν το ποσοστό τους σε 37% τον Ιανουάριο του 2021.

Ανέβηκε θέσεις χάρη στην άμυνα

Στην αγωνιστική περίοδο 2020/2021 (την πρώτη μετά την επιστροφή της στην Premier League) η Leeds United έγινε η πρώτη «νεοφώτιστη» ομάδα που φτάνει τα 60 γκολ στη διοργάνωση, κερδίζει τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, κερδίζει 10 εκτός έδρας παιχνίδια και μένει αήττητη στην έδρα της απέναντι στους "Big Six". Στον πρώτο γύρο, η ομάδα συγκέντρωσε 23 βαθμούς και δέχτηκε 37 γκολ. Στο δεύτερο γύρο συγκέντρωσε 36 βαθμούς και δέχτηκε 17 γκολ. Για το 2021, μετά τη σταδιακή επιστροφή των βασικών κεντρικών αμυντικών της από τραυματισμούς, αναδεικνύεται η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Με την ομάδα, εν τω μεταξύ, να έχει την υψηλότερη αποτίμηση «αξίας για χρήματα» από όλες της Premier League, με κριτήριο βαθμοί που κερδήθηκαν έναντι κόστους ρόστερ.

Το σύνθημα λοιπόν (με προφανή την αναφορά στο ένδοξο παρελθόν του συλλόγου) του πανό στην κερκίδα του Elland Road «We win the titles, we don't buy them» μόνο λόγια του αέρα δεν είναι. Λόγια του αέρα, αντιθέτως, αποδεικνύονται οι ψίθυροι από διάφορους «ειδικούς» ότι ο Bielsa είναι «καμένος» και το τραγούδι οπαδών αντιπάλων “Leeds, Leeds are falling apart again”. Η παραγνώριση αυτής της μεγάλης ομάδας, της παράδοσης και των τωρινών εξαιρετικών επιδόσεών της είναι πια μια γραφικότητα των οπαδών του ξεπερασμένου δόγματος «αν θέλεις τίτλους, ξόδευε και μη ερεύνα».

Μπιέλσα και διοικήση, για έναν κοινό σκοπό

Αν, όμως, ο Bielsa δεν υπέκυψε στην εξάρτηση από τον κάθε, άμπαλο τελικά, που ξοδεύει αλόγιστα όχι για μία ομάδα, αλλά για το εγώ του (UEFA προσέχεις ή θα σε εξαφανίσει κάποια Oligarchy League;), καλείται τώρα να βάλει κάτω και την παραβατικότητα της κάθε παράγκας. Αν απέδειξε ήδη ότι «θετικό αποτέλεσμα» και «οικονομική υγεία» είναι συμβατές έννοιες, καλείται τώρα, εν όψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, να εξασφαλίσει και τον σεβασμό των προσπαθειών, δικών του και των αθλητών του και την ίση μεταχείριση τους από την διαιτησία. Για να το πετύχει, χρειάζεται βέβαια την αμέριστη συνδρομή της διοίκησης που τον εμπιστεύεται.
BIELSA2.jpg
Μετά το financial fair play λοιπόν, που δείχνει ότι μπορεί να επιβάλλει ο Bielsa, το ενδιαφέρον των φίλων του ποδοσφαίρου στρέφεται στην αναμέτρηση του με τους παίκτες στοιχημάτων. Ότι, για όλα όσα έχει κάνει, είναι ήδη ο κορυφαίος football manager των τελευταίων χρόνων στην Αγγλία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μικρή σημασία έχει αν… οι αθεόφοβοι δεν πιστεύουν ότι αξίζει και οι άθεοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει!

ΥΓ. Ναι, πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος διαθέσιμος δρόμος και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι, δεν πιστεύω ότι πρόκειται να τον βαδίσουμε (στο προβλεπτό μέλλον).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης